1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. 9 MÕTET RAAMATUST I Kust pärineb sinu lugu? Meil kõigil on midagi, mis meid piinab
9 MÕTET RAAMATUST I Kust pärineb sinu lugu? Meil kõigil on midagi, mis meid piinab

9 MÕTET RAAMATUST I Kust pärineb sinu lugu? Meil kõigil on midagi, mis meid piinab

Me kõik kanname endas lapseeas kaasa saadud käitumismustreid, mis kammitsevad ja võivad haiget teha. Kuid see ei pea nii olema. Litsenseeritud terapeudi ja populaarse suhteeksperdi Vienna Pharaoni sõnul on õigete vahendite toel võimalik mineviku suhtemustritest vabaneda.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Tema raamat “Päritoluhaavad. Vabane peremustritest, mis kammitsevad sinu elu ja suhteid” õpetab mõistma ja ravima päritoluperes saadud haavu, mis mõjutavad meie suhteid teiste inimestega, iseendaga ja maailmaga meie ümber.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Selles raamatus kirjeldab Pharaon tervendamispraktikat, mis aitab meil mõista oma päritoluperet – peret, mille keskmes me üles kasvasime – ja hinnata selle peresüsteemi toimimist. Päritoluperega seotud ravimata traumad (ehk päritoluhaavad) võivad täiskasvanueas mõjutada meie käitumist üllatavalt paljudes olukordades, alates katsumustest tööl kuni suhtlusraskusteni eraelus.

Päritoluperega seotud ravimata traumad (ehk päritoluhaavad) võivad täiskasvanueas mõjutada meie käitumist üllatavalt paljudes olukordades.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

9 kõlama jäänud mõtet peatükist „Ma tahan tunda end väärtuslikuna“:

  • Enda päritolu kallal töötamine aitab meil oma päritoluhaava tuvastada ja sellele nime anda – see on kogu mineviku valu, mida sa pole endale tunnistanud.
  • Tundehaavad moodustuvad valuliku kogemuse tulemusena, mis on meid mõjutanud emotsionaalsel ja psühholoogilisel tasandil. Meie elu jooksul sorgitakse ja müksitakse neid tundehaavu samamoodi nagu kehalisi haavu, mille tulemusena avanevad need uuesti.
  • Meil kõigil on midagi, mis meid piinab, ja me oleme selles kõik koos.
  • Kui sa sügaval sisimas ei tunne end väärtuslikuna, siis sa ei tunne, et sa väärid häid asju.
  • Väärtustunde haav tekitab olukordi, kus sa ei usu, et sa oled väärt kõiki neid asju, mida sa elult tahad, ilma, et sa peaksid nende saavutamiseks ennast muutma.
  • Kuidas sa jõudsid järelduseni, et oled liiga paks, liiga emotsionaalne või pole armastust väärt? Kust see lugu pärit on? Kes selle sinu pähe pani? Ja miks sa hakkasid uskuma, et sina pole väärtuslik? Nii nagu kõikide meie haavade puhul, on ka siin vastus palju lihtsam, kui sa arvad. Sul on oma päritolulugu, mis seda sulle sisendab.
  • Faktipõhine jutuvestmine on haavamatuse liik, viis kaitsta end selle eest, mille tundmine ja endale teadvustamine on sinu arvates sinu jaoks liig.
  • Mõnikord hävitab meie usu oma väärtuslikkusse üksainus sündmus, teinekord hävitatakse see aeglaselt mitmete sündmuste või sõnumite kaudu.
  • Vanemad, keda pole meie jaoks olemas, kelle armastus on tinglik või kes on ülikriitilised, võivad tekitada meis tunde, et me pole midagi väärt. Kas sinu vanem või mõni teine tähtis isik sinu elus käitus just niimoodi?
Head Uudised GoodNews