1. Avaleht
  2. Hingele
  3. VIDEO I Pulmakorraldaja Egerta Mändmets ja pulmaisa Hannes Hermaküla selgitavad: mis roll on pulmas pulmaisal?
VIDEO I Pulmakorraldaja Egerta Mändmets ja pulmaisa Hannes Hermaküla selgitavad: mis roll on pulmas pulmaisal?

VIDEO I Pulmakorraldaja Egerta Mändmets ja pulmaisa Hannes Hermaküla selgitavad: mis roll on pulmas pulmaisal?

8 aastat pulmakorraldaja olnud Egerta Mändmets on kokku korraldanud ligi 130 pulma ning loonud personaalbrändi Egerta.ee. Suure kogemusega pulmakorraldaja on otsustanud avada oma YouTube’i kanali, kus jagab erinevaid pulmadega seotud teemasid. Selles videos intervjueerib Egerta pulmaisa, õhtujuhti ja pulmavana Hannes Hermaküla, et saada selgeks, millist rolli täidab pruutpaari päeval pulmaisa.

Egerta Mändmets. Foto: Krõõt Tarkmeel

Hannes, kui kaua sa oled pulmaisa tööd teinud või kuidas sind selles rollis üldse kutsuma peaks? Mitu pulma sa juhtinud oled? Mitu pulma kuulub sinu portfooliosse? See pakub kindlasti pruutpaaridele huvi, sellest ka selline küsimus.

Esimest korda sattusin pulma juhtima paarkümmend aastat tagasi, kui üks sõber kirikust palus mul seda teha. Olin tookord äsja vabasse Eestisse tagasi tulnud, pärast Nõukogude ajal siit emigreerumist ja aastaid Ameerikas elamist. Mul polnud õrna aimugi pulmavana ametist. Kuna ma pole just suu peale kukkunud ja välismaa aastad aitasid suhtlemisele ning naeratamisele kaasa, siis küsis järgmine sõber ja järgmine ja nii see läkski.

Mis sind selles töös enim paelub? Teades sinu tihedat ajakava, siis ilmselt sul erinevatest põnevatest projektidest puudust ei tule.

Pulmapidu on ju kahe kiindunud inimese omavahelise kokkuleppe tähistamine. Mulle meeldib ustavus, truudus ja järjepidevus. Kui mees ja naine on valmis seda teineteisele tõotama, hoolimata ettetulevatest elunormidest, siis seda tuleb täiega tähistada. Vahel on aga Eesti inimesele tsipa utsitamist vaja, et ta mõnusalt ja lõbusalt ennast tunda saaks, üldsegi ei ole vaja ennast ju mäluauku juua.

Kuidas sa paned kokku pulma päevakava? Kas sa lähtud iga pruutpaari soovist individuaalselt või pigem on sul oma kindel käekiri ja programm, mida paaridele soovitad?

Pulmapäev on noorpaari päev, igaüks peab seda nägema täpselt nii nagu tema tahab. Loomulikult arutame kõik plaanid läbi, arvestan nende soovidega. Kuna mul on tsipa kogemust, siis aitan ja annan soovitused, kuidas kõik tegevused ritta seada, et õhtu oleks mõistlikult sujuv, mõnus ja vaba.

Kas on midagi, mida sa ei ole nõus pulmas tegema, aga pruutpaarid on sinult seda palunud või küsinud?

Mul ei ole eriti ette tulnud, et pruutpaarid sooviksid selliseid tegevusi, millest ma peaksin keelduma. Kuna ma kanget alkoholi üldse ei joo, siis ma ei ütle tooste ega joo kellegi terviseks – alkoholiga tavaliselt tervist juurde ei tule. Ma ei tee eriti palju mänge ega sea kedagi piinlikku olukorda, enamjaolt on mind palunud õhtujuhiks inimesed, kes on minu profiiliga tuttavad ja nii ei tulegi veidraid olukordi ette.

Kujuta ette, et sa oleksid 25-aastane ja abielluksid oma kalli kaasaga uuesti esmakordselt. Milline näeks välja sinu pulmapäev?

See on tore küsimus. See näeks välja suhteliselt mõnus ja mugav pidu sõprade seltsis, lipsu tohib kanda ainult arstitõendiga. Mõnus musa, hea toit ja mõned lõbusad tegevused, totaalselt chill, meie pulmapidu 28 aastat tagasi täpselt selline oligi.

Kui pruutpaaril on hea ja kogenud pulmaisa, kas on siis üldse vaja pulmakorraldajat? Miks? Tean, et paljud pulmaisad teevad ka ise pool korraldamisest ära.

Mina soovitan soojalt pulmakorraldajat, kui rahakott vähegi kannatab. See võtab hulgalt pinget ja kohustusi noorpaarilt ära, annab neile võimaluse oma pulmas särada ja sõpradega suhelda, ilma et peaks mõne detaili pärast muretseda. Noored saavad korraldada oma stiili ja visiooni, selle kokku panna ja ise oma pulma nautida. Tavaliselt peetakse pulmi selle teadmisega, et see on üks ja ainus kord ning tasub nautida ja mitte muretseda. Ka mina saan palju paremini õhtu juhtimisele keskenduda, kui kõik detailid on paigas.

Mina ei tegele korralduse poolega, las igaüks jääb oma liistude juurde, olen ise mõned korrad välismaal filminud, heli testinud ja esinenud. Kuidagi saab hakkama küll, aga on alati parem, kui üks filmib, teine teeb heli ja kolmas saab rahulikult esineda. Pulma puhul on samuti, kui igaüks tegeleb ainult oma liistudega, on tulemus meisterlik.

Oled sa nõus mõne sõnaga kirjeldama oma koostööd minuga?

Egertaga on koos pulmi mõnus teha. Minu jaoks on hästi oluline, et Egerta on justkui vana rahu ise, see aitab pulmas mõnusat vaba õhkkonda hoida, kus pingeid ei teki ja ettetulevad probleemid saavad käigu pealt ja loovalt lahendatud. Egerta stiilne, mõnus ja elegantne olek tekitab piduliku, aga kindlasti mitte pingutatud õhkkonna.

Milline on sinu 3 soovitust ja nõuannet pruutpaaridele?

Kõigepealt armastage teineteist, siis tehke selline pidu nagu te ise tahate ja lõpuks nautige seda!

Head Uudised GoodNews