1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Liis Orav menopausist: kuidas säilitada elujõudu ja naiselikkust ka menopausi ajal?
VIDEO I Liis Orav menopausist: kuidas säilitada elujõudu ja naiselikkust ka menopausi ajal?

VIDEO I Liis Orav menopausist: kuidas säilitada elujõudu ja naiselikkust ka menopausi ajal?

Eelmisel nädalavahetusel, ehk 17.-18. augustil toimus Hatu mõisas Naiste Heaolufestival, mis tõi kokku naised, kes soovisid ammutada teadmisi ja inspiratsiooni tervise ning heaolu parandamise teemadel. Üks oodatuimaid esinejaid oli Krista Lensini sõnul integratiivne terapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav, kelle loeng tutvustas holistilist toitumist ja looduslike abivahendeid, mis ennetavad kehalisi probleeme ja säästavad paljudest muredest, mis vanusega lisandumas. Krista leidis, et naiste heaolu on tihedalt seotud hormonaalse tasakaaluga. Ta lisas, et Liis tõi oma loengus välja, et maailmas on toimumas menopausi revolutsioon. Mida see aga tähendab?

Menopausiga seisavad silmitsi kõik naised

Liis selgitas heade uudiste portaalile GoodNews antud intervjuus, et menopaus on paratamatus, millega kõik naised peavad silmitsi seisma. Ta rõhutas, et ajal, mil paljud naiste terviseuuringud keskenduvad rasedusele ja rasestumisvastastele meetoditele, on menopausi uurimisse suunatud vaid murdosa teadusrahastusest. „Viimasel ajal on tulnud päris palju põnevaid uusi teadusuuringuid ja just infot, mis puudutab menopausi ja perimenopausi aegseid muutuseid naise kehas.

Viimasel ajal on tulnud päris palju põnevaid uusi teadusuuringuid ja just infot, mis puudutab menopausi ja perimenopausi aegseid muutuseid naise kehas.

Krista Lensin ja Liis Orav. Foto: Virko Veskoja

Enamus naistele kuuluvatest ressurssidest on läinud aga rasestumise ja raseduse vältimise käsitlemisele. Menopausi, kui sellist, mida kogeb iga naine, tegelikult väga palju uuritud ei ole,“ selgitas ta ja lisas, et maailmas ongi toimumas “menopausi revolutsioon”, kus naised üle kogu maailma hakkavad üha enam teadvustama ja võtma kontrolli selle eluetapi üle.

Krista Lensin ja Liis Orav. Foto: Virko Veskoja

Kuidas menopausi kergemini läbida?

Liis julgustas loengus naisi mitte alistuma vananenud arusaamale, et menopaus tähendab naiselikkuse lõppu. Ta tõi esile ka kolm võtmetegurit, mis võivad aidata naistel menopausi kergemini läbida:

  • Kiudainerikka toidu tarbimine. „Kiudaine mõjutab hästi tugevalt meie hormonaalset tasakaalu ja kõik see, mis me teeme oma mikrofloora ja soolestikus oleva mikrofloora heaks, me tegelikult teeme ka oma hormonaalse tasakaalu heaks,“ selgitas ta.
  • Ristõieliste köögiviljade ja mõru maitse lisamine toidulauale.
  • Probiootiliste toitude, nagu hapendatud toidud, söömine.
Krista Lensin ja Liis Orav. Foto: Virko Veskoja

Need toidugrupid aitavad Liisi sõnul säilitada hormonaalset tasakaalu ja toetavad tervislikku mikrofloorat. „Kui me juba nende kolme toidugrupiga panustaksime, siis oleksime juba hoopis paremas kohas,“ leidis ta.

Sära olenemata vanusest

Intervjuu lõpus kutsus Krista naisi üles olema uhked ja mitte laskma vanusel või menopausil end tagasi hoida. “Meie aeg on käes särada täpselt samamoodi nagu kakskümmend viis. Vahet ei ole, mis vanus on – tehke asju õigesti, tehke muutuseid oma elus ja raputage maha arvamus, et naine, kellel on menopaus, ei ole naine,“ ütles ta.

Tehke asju õigesti, tehke muutuseid oma elus ja raputage maha arvamus, et naine, kellel on menopaus, ei ole naine.

Krista Lensin ja Liis Orav. Foto: Virko Veskoja
  • Järgmisel aastal toimub Naiste Heaolufestival Hatu mõisas 9. – 10. augustil. Pileteid festivalile saab soetada SIIT. Järgmise aasta superpakkumine on piletimüügis saadaval ainult ühe nädala.
Head Uudised GoodNews