1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. TEGUTSEMINE VS. MÖLISEMINE! Kumma valid sina?
TEGUTSEMINE VS. MÖLISEMINE! Kumma valid sina?

TEGUTSEMINE VS. MÖLISEMINE! Kumma valid sina?

GoodNews raamatukogu muudkui täieneb ja uuel aastal uue hooga! “Sa oled tegija” on raamat inimestele, kes soovivad oma elu paremaks muuta, rohkem nautida, aga ei taha seda tehes ribadeks tõmmata. Selles värskendavalt lõbusas enesearenguraamatus pakub menukite autor ja maailmarändurist edukustreener Jen Sincero lugejale 27 suutäiesuurust peatükki, mis on tulvil naljakaid inspireerivaid lugusid, elutarku nõuandeid, lihtsaid harjutusi mõne aeg-ajalt sekka poetatud vandesõnaga.

Avaldame koostöös Rahva Raamatuga katkendi raamatust. Kumba valid sina – tegutsemise või mölisemise?

Jumal ei lase oma tehtud tööd ilmutada argpüksidel. – Ralph Waldo Emerson, kartmatu kirjanik/poeet, äärmiselt oskuslik möliseja ja tegija

Mul on sõber, kes lasi oma õlavarre sisepoolele tätoveerida sõna „Ahhaa!“, austusavaldusena faktile, et kõik meie suured ahhaa-hetked on tegelikult imelihtsad. „Hirm on sinu valik“, „Olen armastust väärt“, „Ära muretse, ole õnnelik!“. Iga kord, kui ta viit viskab või tõstab käsivarre, et vaadata, kas kaenlaalused vajavad raseerimist, tuletab see talle meelde, kui sageli on enesestmõistetavuses peidul ülevus.

Te teate lugematul arvul neid tõdesid, millest räägin, olete neid kuulnud või neist mõelnud miljoneid kordi, ent kui nad lõpuks teile kohale jõuavad ja te „neist aru saate“, muutuvad need äkki tohutult tähtsaks uudiseks.

Ilmutus on millegi teile juba teadaoleva sisimas mõistmine.

Kui meile midagi pealuu sisse kulub, siis on saabunud aeg, kus saame seda kasutada oma elu muutmiseks.

Miljoni-dollari küsimus on aga, kas me seda ka teeme?

Oh neid aastaid, mis inimesed kulutavad rääkimisele, peaks, tuleks ja võiks kasutamisele, koolis ja seminaridel käimisele ja end igasugu eneseakinduse alla mattes, enne kui nad lõpuks, kui üldse, midagi tegema hakkavad.

Statistika järgi teavad vaid viis protsenti inimestest, kes end kuhugi kirja panevad, näiteks kursusele või seminarile, õpituga ka midagi ette võtavad. Ja sinna kuuluvad ka väga-väga kallihinnalised koolitused, mitte lihtsalt kodukandi ametikoolis peetav loeng sellest, kuidas rahaga ümber käia. See on tingitud asjaolust, et paljud inimesed soovivad muutust, tõesti väga-väga soovivad, on valmis investeerima selleks oma aega ja raha, ent lõpuks pole nad valmis ebamugavuseks, mis kaasneb sellega, kui üritada midagi reaalselt ära teha. Mis tähendab, et jutust hoolimata nad seda nii väga ei soovi.

„Ma üritasin“ on vaese mehe „ma elasin vägevalt“.

Edukad inimesed on valmis taluma mitte ainult ebamugavusi, vaid teavad ka, et kui nad soovivad edukaks jääda, peavad nad sellest kujundama harjumuse. Nad lähevad jätkuvalt vastu igale väljakutsele, nad ei jää paigale ega lepi olemasolevaga. See ägeda tegija lihas on nagu iga teinegi – seda tuleb kasutada, et see nõrgaks ei jääks.

Kui teil õnnestus üks suur läbimurre ja tunnete, et saate sellega hakkama, olete lõpuks voos, ning siis jääte ootama järgmist ägedusevoogu, kaotate oma lihasmassi ja langete tagasi samasugusesse vahukommiseisundisse, milles olite enne jõuharjutustega alustamist.

Liikuge edasi 

Liikuge pidevalt edasi, kasvage, murdke läbi takistustest, arenege. Te murrate end läbi ühest tasandist, seejärel jõuate järgmisesse ja astute järjekordse sammu kõrgemale. Iga kord, kui kasvate, võite õppida midagi uut, mis põhimõtteliselt tähendab, et olete jälle ebamugavuse küüsis. Sest kui saabute tasandile, kus te kunagi varem pole olnud, seisate silmitsi väljakutsetega, mida pole kunagi varem kogenud. Just valmidus astuda vastu järgmistele väljakutsetele ja mitte nende eest oma mugavustsooni põgeneda on see, mis eristab edukaid mitteedukaist.

Uus tasand, uus kurat.

Kogu elu seisneb kas edasiminekus ja arenemises või taandumises ja suremises. Kui tahate oma elus areneda, siis peate murdma takistustest läbi, mitte nende eest ära jooksma. Takistused ja väljakutsed on kasvu peamised tegurid. Mitte keegi ei saa väljakutseid vastu võtmata ja raskusi trotsimata suureks juhiks. Sünd on korratu, valus, hirmutav, ebakindel ja kummastav. Sünd on ka jumalik ime, mis on uue elu algus. Kui tahate uut elu – nagu väidate end tahtvat –, siis peate selle nimel tööd tegema, mitte ainult uurima, arutama ja soovima ning tahtma.

Kui tahate uut elu, siis peate selle nimel tööd tegema.

Monika Kuzmina Peatoimetaja