1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Sinu suurimad ajaraiskajad? Mõttetud suhted, igale kõnele vastamine ja sisutute telesaadete vaatamine
Sinu suurimad ajaraiskajad? Mõttetud suhted, igale kõnele vastamine ja sisutute telesaadete vaatamine

Sinu suurimad ajaraiskajad? Mõttetud suhted, igale kõnele vastamine ja sisutute telesaadete vaatamine

Kuidas sina oma aega kasutad? Kas vastad igale kõnele ja kutsele? Kas oled pidevalt väsinud ja tunned energiapuudust või lased hoopis ennast kõigil ja kõigel pillutada?

Foto: Freepik

Mark Viktor Hansen jagab oma raamatus „Kuidas mõelda suuremalt ja muutuda tavalisest ERAKORDSEKS” ideid, kuidas vähem aega raisku lasta, kuidas mõelda kastist väljapoole ning vaadata maailma teistsuguse pilguga – sellisega, mis on täis tarkust ja kirge.

Foto: Freepik

Autor jagab raamatus soovitusi, kuidas paljundada ja võimendada lihtsaid ideid ning muuta need suureks. Lisaks toob Hansen raamatus välja ka kümme suurimat ajaraiskajat.

Kümme suurimat ajaraiskajat on Hanseni sõnul:

  1. Mõttetud suhted, mida sa ei analüüsi, ei määratle ega heida endast eemale. Sa muutud selliste inimeste sarnaseks, kellega koos aega veedad, nii et pidevalt enda arendamiseks tuleb sul veeta aega inimestega, kes on sinust paremad. Kui sa oled oma suhtlusringkonnas kõige kõvem tegija, siis sa oled suures plaanis paras pehmeke.
  2. Elamine oma potensiaali kasutamata. See juhtub siis, kui sa oma võimalusi põhjalikult ei kaalu. Sea endale suured ja inspireerivad eesmärgid ja ela täielikult nende poole püüeldes.
  3. Ajal enda pillutada laskmine, selle asemel et ise olla oma aja peremees. Pane kirja, mida teha tahad ning kui palju aega sellele pühendad. Parkinsoni seadus kõlab nõnda: „Töö hulk suureneb vastavalt selleks eraldatud ajale.“
  4. Igale telefonikõnele vastamine, selle asemel et korraldada konverentskõned ning panna eelnevalt kirja märkmed materjali kohta, mida arutada soovid.
  5. Liigselt tööle pühendumine, nii et unustad vahel öelda hinnalised sõnad: „Ei, mitte praegu. Helistan tagasi siis, kui olukord muutub.“
  6. Alarahastus, mis aeglustab tööd ja summutab loovust.
  7. Töötamine perspektiivitul töökohal, selle asemel et liikuda otsejoones oma unistuste töökohale ja ideaalsel viisil elatise teenimisele. Sihitu töökoht imeb sinust välja kogu elujõu.
  8. Peaaegu pidev energiapuuduse kogemine, sest sul puuduvad soovid ja ambitsioonikus.
  9. Teiste inimeste eesmärkide ja unistuste täitmine enda omade arvelt.
  10. Mõttetute ja sisutute telesaadete vaatamine. Hansen tõdeb, et ta pole televisiooni vastu. „Olemas on võrratuid telesaateid, mis ühendavad vaimu ja annavad tõuke suuruse poole püüdlemiseks. Telekas on koduse meelelahutuse keskpunkt. Kuna 87% inimmõistusest on häälestatud visuaalsetele signaalidele, siis neelab teler vaataja endasse, ning kui oled kord juba telerisse sisenenud, siis siseneb see ka sinusse,“ sõnab ta. Hansen soovitab telekava eelnevalt läbi lugeda ning märgistada ära saated, mida vaadata soovid, et saaksid neid siis tähtsuse järjekorras vaadata. „Aga tee seda mõistlikkuse piires.“

Inimene, kes raiskab aega, raiskab ühtlasi ka oma potentsiaali

Hansen selgitab, et kui tema lapsed olid veel väikesed ja tal oli kodus teleka üle täielik kontroll, siis tohtisid nad vaadata ainult kaks tundi saateid nädalas. Ta valis koos naisega lastele parimad saated, mis stimuleeriksid nende meeli ülevuse lainele, nii et nad hakkaksid nautima mõtteid ergastavaid saateid. „Ka praegu on nad vaadatavate saadete suhtes väga valivad.“

Foto: Freepik

Autor toob välja, et sa võid otsustada kohe praegu, milliseid saateid vaadata. Ära lase teleril muutuda enda peremeheks. „Paljud inimesed teevad seda aga alateadlikult: nad lülitavad töölt koju jõudes kohe teleri sisse ja kulutavad nõnda mitu väärtuslikku tundi, samal ajal kui keegi teine teenib suurt kasumit nende meele lahutamisega. Inimene, kes raiskab aega, raiskab ühtlasi ka oma potentsiaali. Inimene, kes tahab saavutada edu, kasutab selle nimel ära iga hetke ja teeb seda täiel määral,“ leiab ta.

Sa võid otsustada kohe praegu, milliseid saateid vaadata. Ära lase teleril muutuda enda peremeheks.

Head Uudised GoodNews