1. Avaleht
  2. Hingele
  3. PALVUSHOMMIKUSÖÖGI FOTOD I Lepituse otsimine toob ühiskonda uut lootust
PALVUSHOMMIKUSÖÖGI FOTOD I Lepituse otsimine toob ühiskonda uut lootust

PALVUSHOMMIKUSÖÖGI FOTOD I Lepituse otsimine toob ühiskonda uut lootust

Täna varahommikul tuli Eesti palvushommikusöögile Riigikogu konverentsisaali kokku sadakond Eesti poliitika-, kiriku-, ühiskonna- ja kultuuritegelast ning vabakondade esindajaid. Koosviibimist teemal „Käesirutus“ juhtisid XXI Eesti palvushommikusöögi auesimehed Riigikogu II aseesimees Jüri Ratas ja Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Annely Akkermann.

Foto: Arno Mikkor

Riigikogu aseesimees Jüri Ratas tervitas kohale tulnuid sõnades, et on olnud raske ja keeruline aeg ning ühiskonnas on väga vaja käesirutust, nii maailma tasandil, et Ukrainas läheks hästi kui ka meie inimeste igapäevases toimetulekus. „Armastus, märkamine ja hoolimine on täna asjakohased märksõnad,“ rõhutas Ratas.

Jüri Ratas. Foto: Arno Mikkor

Riigikogu liige Annely Akkermann tõi näite väikesaarte kogukondadest, kus on väga tähtis hoida omavahelisi suhteid terve eluaja, sest elatakse samade inimeste keskel samal maalapil aastakümneid. „Riigikogu on mägi, see mägi on natuke ka saar oma lossimüüride ja turvaväravatega,“ tähendas Akkermann, „kui osataks siin suhelda nagu väikesaarte peal – lahendada erimeelsusi nii et pärast saaks rahulikult edasi rääkida ega tehtaks asju, mida ei saa andestada“.

Annely Akkermann. Foto: Arno Mikkor

Palvushommikusöögi traditsiooni algusest maailmas ning Eestis kõneles ühiskonnategelane ja veteranpoliitik Tunne Kelam, kes oli Eesti palvushommikusöögi traditsiooni algataja 2002. aastal. Tunne Kelam nentis oma sõnavõtus, et „vennaarm on Eestis haruldane sõna, aga see on kasutamata ainulaadne vaimne loodusvara, mida peaksime usinasti kaevandama ja kasutama“.

Tunne Kelam. Foto: Arno Mikkor

Peakõneleja, Eesti noor esseist ja matemaatik Mikael Raihhelgauz, ütles „lepituse otsimine on risk, sest lepitus ei saa kunagi olla ühepoolne, nõnda riskib ka Jumal inimesele kätt sirutades kuna inimene ei pruugi seda vastu võtta“. Raihhelgauz lõpetas oma sõnavõtu öeldes, et lepitus võib tunduda ohtlik ent see on igal juhul otsimist väärt.

Mikael Raihhelgauz. Foto: Arno Mikkor

Alguspalve pidas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder ja eestpalve Eesti Kirikute Nõukogu president ja Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Palvet ühtsuse eest juhtis Eesti vaimulik, õppejõud ja koolitaja Meego Remmel.

Foto: Arno Mikkor

Traditsiooniliselt advendiaja sees toimuval üritusel tegi Riigikogu koori rakuke Riigikogu liikme Kadri Tali juhatamisel üllatusetteaste ning haaras kogu saali kaasa esitama „Oh kuusepuu“ laulu. Spontaanne ühendkoor laulis kõik neli salmi koos viimase salmiga, mida sageli välja jäetakse. Lisaks rõõmustas kohalviibijaid kauni jõulumuusikaga Tallinna Toomkooli lastekoor õpetajate Kaja Post ja Piret Kuld juhendamisel.

Foto: Arno Mikkor

Palvushommikusöökide eesmärk on tekitada dialoogi kogu Eestit puudutavates alusküsimustes nagu väärtushinnangud, noorsugu ja perekond.

Palvushommikusöök on rahvusvaheline sündmus, mis toimub üle maailma rohkem kui 160 riigis ning igal aastal ka Euroopa Parlamendis. Eestis toimub palvushommikusöök lisaks Tallinnale kord aastas veel mitmes Eesti linnas, suurim neist Lõuna-Eesti palvushommikusöök, mis leiab aset veebruari alguses Tartus.

Foto: Arno Mikkor

Eesti palvushommikusööki korraldab Eesti Kirikute Nõukogu ja Eesti Evangeelse Alliansi koostöös tegevtoimkond, mida juhivad Triin Rait ja Meego Remmel.

Head Uudised GoodNews