1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Palverännuteel õnnistatakse sisse uus palvepink
Palverännuteel õnnistatakse sisse uus palvepink

Palverännuteel õnnistatakse sisse uus palvepink

2. oktoobril õnnistatakse Põlvamaal metsale pühendatud Palverännutee palvepinki.

Pingi tegi Karilatsi puutöömeister Jüri Metsalu ja see asub põlise metsamehe Urmas Rohu isikliku Väikese Palojärve ääres. Pingile aitas kohta leida Reet Roop Karilatsi Vabaõhumuuseumist.

2012. aastal ühiskonnategelase Lagle Pareki lendu lastud idee palverännuteest on Pirita kloostri sõprade ja paljude palverännutee äärde jäävate kodu-, tööpaiga ja maaomanike toel saanud rikkamaks erinevate palve- ja peatusepinkide ja paikade võrra.

Palveränduri teele jäävad paljud kristlikud pühapaigad, kuid hingele pakuvad lisatoitu ka kultuuri- ja ajaloolised huviväärsused. Rännutee on kulgemiseks otsinud rahulikumaid radu, aga ka põnevamaid paiku. Palverännak on uskuja teekond pühasse paika, teekond Jumala armuni, iseenda leidmise teekond.

„Kui rändajal on huvi ja tahtmist sel teekonnal otsida ja avastada ka üht-teist oma isamaa aja- ja kultuuriloost, siis – seda parem,“ sõnas Lagle Parek ja jätkas: „Palverännutee meenutab ühtlasi, kuidas meie, maarahvas, jõudsime maailma harituimate rahvaste hulka.“

Palverännutee kulgeb Pirita kloostrist Vana-Vastseliina kabelini, mille imettegev rist oli palverändurite sihtpunktiks juba keskajal. Sel aastal sai hooandjate lahkel toel valmis Palverännutee interaktiivne pilootlõik Piritalt Ihasallu Navicupi rakenduses.

Head Uudised GoodNews