1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Naiselikkuse võlu ja hääle jõud: kuidas avastada oma tõelist häält ja naiselikkust?
VIDEO I Naiselikkuse võlu ja hääle jõud: kuidas avastada oma tõelist häält ja naiselikkust?

VIDEO I Naiselikkuse võlu ja hääle jõud: kuidas avastada oma tõelist häält ja naiselikkust?

Kas oled tundnud, et igapäevane rutt viib su tasakaalust välja ja jätab su tõelise mina varju? 17.-18. augustil Hatu mõisas toimunud Naiste Heaolufestival tõi kokku naised üle Eesti, et peatuda, süveneda naiselikkusesse ja avastada, kuidas leida tasakaal ja heaolu igapäevaelus. Hääleterapeut Lilia Märtmaa ja enesearengu teejuht Kristel Treier jagasid festivalil antud intervjuus Krista Lensinile ja heade uudiste portaalile GoodNews oma kogemusi ja nõuandeid, kuidas iga naine saab avastada ja kasutada oma häält ja naiselikkust, et elada täiel rinnal.

Inimese hääl kui võimas tööriist

Hääleterapeut ja üks festivali peakorraldajatest Lilia Märtmaa rõhutas oma töötoas, et hääl on inimese suurimaks ravijaks. Tema sõnul ei vaja inimene sageli väliseid abivahendeid, sest tema enda hääl on võimas tööriist, mida saab kasutada enese tervendamiseks ja rahustamiseks. “Hääl on midagi, mis on igas inimeses olemas ja mida saab teadlikult kasutades muuta oma elu paremaks,“ lausus ta ja soovitas oma kurgutšakra kättesaamiseks esmalt hakata märkama oma häält, keha ning seda, mida sa tunned.

Hääl on midagi, mis on igas inimeses olemas ja mida saab teadlikult kasutades muuta oma elu paremaks.

Teiseks soovitas Lilia kuulata – kuulata oma häält, ruumi enda ümber, kuulata teisi inimesi ning mitte ainult kõrvadega. „Kuula, aga kuula terve kehaga. See teekond algab iseendast. Kui oled ise kontaktis oma häälega, oma tunnetega, oma kehaga, siis on teised seda ka. Teine samm on juba palju lihtsam, sest kui hakkad teistele midagi ütlema, aga sa ise ei ole kontaktis oma häälega, siis on palju raskem,“ rääkis ta selle kohta, kuidas panna teised inimesed ennast kuulama ning olla kohal. Lilia lisas, et kui naine on iseendaga kooskõlas ja tunnetab oma häält, on tal palju lihtsam end väljendada ning teistel on lihtsam teda kuulda võtta.

Lilia Märtmaa, Kristel Treier ja Krista Lensin. Foto: Virko Veskoja

Kõige tähtsam on teha suu lahti ja hakata laulma

Lisaks käsitles Lilia oma töötoas laialt levinud probleemi, kus paljudele naistele on öeldud, et nad ei pea viisi, mistõttu on nad kartnud oma häält kasutada. “Paljud naised on kuulnud elus, et nad ei oska laulda, ja see on pannud neid vaikima,” märkis ta. “Aga oluline pole mitte see, kas sa pead viisi, vaid see, et sa julged oma häält kasutada ja oma emotsioone väljendada. Laulmine, isegi kui see ei ole täiuslik, võib olla tohutult vabastav ja tervendav.”

Oluline pole mitte see, kas sa pead viisi, vaid see, et sa julged oma häält kasutada ja oma emotsioone väljendada.

Lilia Märtmaa, Kristel Treier ja Krista Lensin. Foto: Virko Veskoja
Lilia Märtmaa, Kristel Treier ja Krista Lensin. Foto: Virko Veskoja

Lilia tõi välja, et kõige tähtsam on teha suu lahti ja hakata laulma. Kuigi see on suur eneseületamine, soovitab ta siiski proovida. „Kui mõtled sellele, et läbi hääle sa ei esine, vaid, et hääl ja heli on energiad. Sa annad läbi hääle edasi oma emotsioone ja oma armastust.“

Kõige tähtsam on teha suu lahti ja hakata laulma.

Iga naise naiselikkus avaldub unikaalsel moel

Teise olulise teemana võttis Kristel Treier, festivali üks peakorraldajatest ning enesearengu teejuht, aruteluks naiselikkuse mitmekülgsuse. Tema sõnul on ühiskonnas levinud palju müüte ja stereotüüpe selle kohta, milline peaks naiselikkus olema. Sageli arvatakse, et naiselikkus on seotud konkreetse väljanägemise või käitumisviisiga – naine peab kandma kleiti, olema õrn ja malbe, et teda naiselikuks peetaks.

Lilia Märtmaa, Kristel Treier ja Krista Lensin. Foto: Virko Veskoja
Lilia Märtmaa, Kristel Treier ja Krista Lensin. Foto: Virko Veskoja

Kristel lükkas selle arusaama ümber ja rõhutas, et iga naine on oma olemuselt erinev ning tema naiselikkus avaldub unikaalsel moel. “Naiselikkus ei ole üks kindel raam, kuhu peaks mahtuma,” sõnas ta. “Naine võib olla naiselik nii kleidis kui ka teksastes ja tanksaabastes, kui see vastab tema sisemisele olemusele.”

Naine võib olla naiselik nii kleidis kui ka teksastes ja tanksaabastes, kui see vastab tema sisemisele olemusele.

Kristeli sõnul on oluline, et naised julgeksid olla need, kes nad tõeliselt on, ilma et peaksid muretsema, kas nad vastavad kellegi teise ootustele. “Oluline on olla kooskõlas oma sisemusega ja väljendada seda, kes me tegelikult oleme, mitte järgida ühiskonna loodud stereotüüpe. Naiselikkus on pigem see, kuidas olla oma sisemusega harmoonias ja kontaktis, mitte mängida kedagi teist. Julgeda olla täpselt see naine, kes su sees päriselt elab ja väljenduda tahab,“ selgitas ta ning lisas, et kui julged olla see, kes sa tegelikult oled, siis märkavad seda ka kõik teised sind ümbritsevad inimesed ning hakkad maagilisel kombel ligi tõmbama inimesi, võimalusi ning kõike seda, mida soovid. „Maagia algab sealt.“

Lilia Märtmaa, Kristel Treier ja Krista Lensin. Foto: Virko Veskoja
Lilia Märtmaa, Kristel Treier ja Krista Lensin. Foto: Virko Veskoja

Heaolu on midagi, mida saab kogeda iga naine

Naiste Heaolufestivali üks peamisi sõnumeid oli Kristeli ja Lilia sõnul see, et heaolu ei ole midagi kättesaamatut või keerulist. Kristel rõhutas, et heaolu on midagi, mida saab kogeda iga naine, sõltumata tema elutingimustest või väljakutsetest. Ta lisas, et heaolu saavutamiseks ei ole vaja suuri pingutusi, vaid oluline on oskus lõdvestuda, endaga kontaktis olla ja leida rõõmu igapäevaelu lihtsates asjades.

Heaolu saavutamiseks ei ole vaja suuri pingutusi, vaid oluline on oskus lõdvestuda, endaga kontaktis olla ja leida rõõmu igapäevaelu lihtsates asjades.

“Meie igapäevaelus on liiga palju pingutust ja pingeid. Heaolu saavutamiseks on oluline õppida lõdvestuma ja usaldama oma sisetunnet. Heaolu on lihtne, kui me ainult lubame endal seda kogeda,“ leidis Kristel ning soovis, et iga osaleja võtakski festivalilt kaasa tunde, et heaolu on võimalik ning kõigile ka kättesaadav.

  • Naiste Heaolufestival toimub järgmisel aastal Hatu mõisas 9. – 10. augustil. Pileteid festivalile saab soetada SIIT. Järgmise aasta superpakkumine on piletimüügis saadaval ainult ühe nädala.
Head Uudised GoodNews