1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Mirjam Hakkaja: ajurveeda tähendab minu jaoks armastuse tunde suurendamist enda sees ja enda ümber
Mirjam Hakkaja: ajurveeda tähendab minu jaoks armastuse tunde suurendamist enda sees ja enda ümber

Mirjam Hakkaja: ajurveeda tähendab minu jaoks armastuse tunde suurendamist enda sees ja enda ümber

Ajurveeda praktik ja psühholoog Mirjam Hakkaja juhendab laupäeval Haapsalus algaval Joogafestivalil töötuba „Massaaž kui meditatsioon. Kogemuslik pealelõuna ajurveeda massaažiga“, mis leiab aset pühapäeval, 23. juulil kell 11.00 Joogatoas. Alljärgnevalt jutustab ta sellest, mida on ajurveeda tema elus muutnud ja miks võiks tema töötuppa õppima tulla.

Millal ja miks ristus teie elutee ajurveedaga?

Mind juhatasid ajurveedani minu enda ja minu pereliikmete terviseteemad umbes 10 aastat tagasi. Olin intuitiivselt arvamusel, et kui loodus organismis end haigusena ilmutab, siis saab ta end ilmutada ka tervisena. Tahtsin kõrvale jätta emotsioonid ja uskumused ning otsisin loogikat ja seoseid. Soovisin aru saada, kuidas loodus inimese organismis toimib ja luua suuremat kooskõla enda sees ja enda ümber.

Minu kätte oli sattunud Atreya Smith raamat „Ajurvedic healing for women“, mis mind minu jaoks kriitilisel hetkel Zürichisse Atreya konsultatsiooni juhatas. Atreya võttis maha paanika tervise pärast ja andis lihtsad soovitused, mida järgneva nelja kuu jooksul järgida.  Lõdvestusin ja pühendusin. Lubasin endale, et kui see „ajurveeda-asi“ tõesti töötab, on inimestel õigus sellest osa saada, mul tuleb jagada oma teadmisi ja kogemusi ning minna ajurveedat õppida. Nelja kuu pärast olin sunnitud õpinguteks raha otsima hakkama… Õppisin kaks aastat Atreya koolis European Institute for Vedic Studies ja praktiseerisin Indias dr. Joshi panchakarma kliinikus, kust pärineb ka massaaž, mida töötoas teeme.

Nüüdseks olen pühendunud tervisenõustamisele, kus kehalistele ja psühholoogilistele kaebustele leiame koos kliendiga lahenduse väikeste muudatustega elustiilis ja toitumises. Kasutan kliendiga töötamisel ka massaaži, taimeravi, meditatsiooni, enesearmastuse suurendamise tehnikaid ja joogateraapiat.

Tihti jõuavad minu juurde inimesed, kes otsivad lahendust oma kroonilistele terviseprobleemidele sügavamalt, kui vaid sümptomite kontrolli all hoidmine. Olen akadeemiliselt ettevalmistuselt psühholoog ja ajurveeda on andnud metoodika, kuidas tulemuslikult psühhosomaatikaga tegeleda.

Mida on ajurveeda teie elus muutnud? Mis on üldse suurimad erinevused nii öelda ajurveeda eelsel ja pärastisel eluetapil, kuidas on muutunud elukvaliteet?

Ajurveeda tähendab minu jaoks armastuse tunde suurendamist enda sees ja enda ümber, olemisele keskendumist. Uuemad kvaliteedid, mida elus ja endas lähemalt uurin, on leebus ja mõõdukus. Suurenenud on heaolu ja rahulolu tunne üldiselt. Peresuhetes valitseb suurem kooskõla. Koos on tore olla. Vähem on närvilisust ja sooritusvajadust. Rohkem on lihtsust, olulisele ja olemisele keskendumist.

Ajurveeda on andnud tausta märgata põhjus-tagajärg seoseid, samuti arusaamise, et kõige jaoks on oma õige aeg. Ka igas kaootilises olukorras peitub sügavam kord, mis töötab meie hüvanguks, ehkki kaoses ei pruugi see olla hoomatav. Meie vaatenurk on limiteeritud.

Ajurveedalikud muutused on aeglased, vaevumärgatavad ja keskkonda arvestavad, mis ei löö meid pendlina teisele poole keskmest välja.

Võimsaim ajurveeda protseduur on panchakarma. Minu jaoks on panchakarma olnud võimas psühhoteraapia, mille järel olen kogenud hangunud harjumuste ja mõttemustrite lahustumist.

Veel on muutunud aja kulgemise taju, kuigi objektiivne reaalsus on sama. Kolme lapsega peres on endiselt palju sahmimist, kuid kiire ei ole enam nii pealetükkiv.

Imestus ja imetlus elu üle aina kasvab. Nii tore on ülevusetundel lasta Laulupeol pisaratena voolata. Veel ühe muutusena saan välja tuua selle, et meelelahutuse tarbimine on oluliselt vähenenud. Armsate inimestega lihtne koosolemine on imeline vaimutoit.

Iga hetk on täiuslik ja ei kordu kunagi. Elu on lihtne ja mõnus.

Kui saaksite täna oma elu otsast peale alustada, kas muudaksite midagi?

Jälle otsast pihta hakata?! Praegune hetk on magus, täiuslik… Elukogemustest kokku on tänaseks laagerdunud mahlakas kokteil, mis oma vürtsikuses ja nüansirikkuses annab erilise heliseva kooskõla. Nektari, mis kastab ja toidab.

Lihtne põhjus-tagajärg seos on see, et nooruses liiga kulutavast eluviisist tingitud siirded ulatuvad tänasesse päeva. Respekteerin seda ja elan selle teadmisega. Elu rasked kogemused õpetavad hetkes olemist ja arendavad sisemise vaatleja positsiooni, emotsioonidega mittesamastumist. Olen tänulik kõige eest ja uuesti alustada ma ei tahaks.

Kuidas eestlased on ajurveeda teaduse vastu võtnud?

Hetkel tundub, et ajurveeda on tõusev trend igal pool, ka Eestis. Ajurveeda võib olla mood või meelelahutus, aga ta võib ka anda „3D prillid“ enesevaatluseks, seoste nägemiseks.

Tihtipeale peitub keeruliste elu- või terviseprobleemide lahendus lihtsuses. See, kui inimene igal hommikul enne hommikusööki WC-potti banaanikujulise väljaheite väljutab, on parim tervise garantii. Ka muu elus hakkab laabuma, sest kõik on omavahel seotud ja elu saab voolata takistusteta.

Ajurveeda arendab intellekti ja toidab südant, annab kehale võimaluse terveneda ning meelele võime tervenemise protsessist ja tervisest aru saada, sõltumata rahvusest, religioonist, uskumustest või tõekspidamistest.

Samas on loomulik, et siin elades on meie peamine toit ja ravimtaimed pärit meie kodukoha ümbrusest, Eestimaalt.

Kas lükkate ümber müüdi, et Indiast pärit uskumused ja elutõed ei sobi tegelikult põhjamaisele inimesele?

Mulle meeldib vaadelda asju sellises perspektiivis, et ajurveeda ulatub aega, kui ei olnud veel tänaseid maid ja rahvaid. Praegusel Eesti territooriumil hakkas sel ajal taanduma alles viimane jääaeg. Ajurveeda pärineb rahvaste ja kultuuride hällist, kust tõenäoliselt on pärit ka meie eellased. Hiljem meie aladele rännates olid neil kaasas universaalsed teadmised loodusravi põhimõtetest. Julgen oletada, et Eesti pärimusmeditsiinigi juured ulatuvad ajurveedani. Kummardan ja imetlen sügavat tarkust, mis loob rahu, harmooniat ja armastuse tunnet. Imestan ja olen tänulik, et need teadmised on meieni jõudnud..

Milliseid elutarkusi ja elutõdesid õpetate oma lastele?

Katsun oma lastele anda edasi arusaamist, et välismaailm on  sisemaailma peegeldus. Luues rahu, vaikust ja armastust enda sees, kanduvad need vibratsioonid ka välismaailma. Mida rahulikum ja lõdvestunum olla, seda sujuvamalt saab elu ennast läbi meie ilmutada.

Keha on hinge tempel. Hoolitse hästi oma keha eest ja Looja hoolitseb, et sul hästi läheks. Käi igal hommikul enne hommikusööki kakal ja tuju on hea.

Ära sega oma elule liiga palju vahele ja luba oma elul juhtuda. Koosolemine, koostegemine on mõnus ja elu ei pea üle organiseerima.

Alusta päeva aeglaselt ning söö rahulikult üksi või armsa(te)ga koos hommikuputru, sest hommikupuder on kausitäis armastust, mis soojendab ja hoiab sind terve päeva.

Kõik, mis juhtub on õige ja see, mis juhtuma peab, juhtub ükskord niikuinii. Ja see ongi õige aeg. Elu on äge ja imeline!

Lisainfot leiabt SIIT!

Head Uudised GoodNews