1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. KUIDAS OLLA EDUKAS? I Mindset coach Karmo Kivi: edu sõltub võimest teha otsuseid
KUIDAS OLLA EDUKAS? I Mindset coach Karmo Kivi: edu sõltub võimest teha otsuseid

KUIDAS OLLA EDUKAS? I Mindset coach Karmo Kivi: edu sõltub võimest teha otsuseid

Karmo sõnul algab elus edasiminek otsusest. Otsuse tegemine või mittetegemine on põhiline faktor, mis viib kas edu või läbikukkumiseni. Otsuste tegemise oskus puudutab lisaks sissetulekutele ka iga inimese isiklikku elu – vaimset ja füüsilist tervist, perekonna heaelu, sotsiaalset elu ja seda, milliseid suhteid elus soovitakse luua. Kõik need valdkonnad sõltuvad Karmo sõnul võimest teha mõistlikke otsuseid.

Otsuse tegemine või mittetegemine on põhiline faktor, mis viib kas edu või läbikukkumiseni.

Kui teed otsuse, hakkavad asjad liikuma

Otsuste tegemine aitab luua korda inimese mõtetes, rahustab meelt ning peegeldub ka objektiivses maailmas inimese tulemuste näol. Suutmatus otsuseid vastu võtta tekitab inimeses sisemise konflikti. Otsustamatus ja otsuste edasilükkamine tähendab Karmo sõnul kahanemist. “Paigalseis pole stabiilsus, vaid tagasiminek,” sõnab ta.

Põhjus, miks enamus inimesi ei saa kunagi meistriteks otsuste tegemises seisneb selles, et nad lubavad oma ressurssidel dikteerida, kas ja millal nad otsuse teevad. Üks enim tsiteeritud näide sellel teemal on olukorra kirjeldus, milles John Kennedy küsis Wernher von Brauni käest: “Mida on vaja, et ehitada kosmoselaev ning viia inimene Kuule ja tuua ta sealt ohutult tagasi?” Von Brauni vastus olnud lühike: “Tahet seda teha”. Kui teed otsuse, hakkavad asjad liikuma.

“Ära lase kunagi rahal ega asjaoludel end otsuse tegemise hetkel mõjutada. Sa võid lubada endale kõike, mida iganes soovid. Kogu maailma rahavarud on sinu jaoks olemas, kui teed kindla otsuse,” on Karmo veendunud.

Otsuste tegemine aitab luua korda inimese mõtetes, rahustab meelt ning peegeldub ka objektiivses maailmas inimese tulemuste näol.

Elu eesmärk on nagu liikumatu päike

Ka oskus eesmärke õigesti seada on edu saavutamisel oluline. “Kui sa ei võta aega, et mõelda, mida sa tegelikult soovid ja oma eesmärke ning unistusi sõnastada, eksled sihitult ringi ja lased end tuulel erinevatesse ilmakaartesse pillutada,” usub Karmo.

“Kui töö, mida teed, ei aita sul oma unistusi täide viia, ei tee sa arvatavasti seda tööd, mille jaoks oled loodud. Kui teeksid seda, mille jaoks oled loodud, supleksid minu mentori Bob Proctori sõnul külluses, sest niipea, kui teed asja, mida tõeliselt armastad, loksub paika ka rahateema,” selgitab ta.

Karmo võrdleb elu eesmärki liikumatu päikesega. Visioon ja vahe-eesmärgid on nagu planeedid, mis tiirlevad elu eesmärgi ümber nagu ümber Päikese. Eirates oma intuitsiooni ja kõhutunnet, mis annab õigeid vastuseid valikuteks, kaldume teelt kõrvale.

Kui sa ei võta aega, et mõelda, mida sa tegelikult soovid ja oma eesmärke ning unistusi sõnastada, eksled sihitult ringi

Meid on õpetatud pigem turvaliselt elama kui riske võtma

“See, et käid 9-17 tööl, arved on makstud ja veidi jääb üle, pole kindlasti sinu elu eesmärk. Sa ei anna endale võimalustki enamaks, kui vaid sellega piirdud. Kardad, kas oma kutsumuse järgimine ikka tasub arveid. Pealegi on sind õpetatud, programmeeritud elama pigem turvaliselt kui võtma riske, st end mugavustsoonist välja tõstma,” tõdeb Karmo.

Samas ei väida ta, et tuleks hüpata pea ees tundmatusse. Tähtis on selgus selle osas, mida soovitakse. Ja kui juba midagi teha, siis ikka endast parim andes, mitte kibestumistundega.

Karmo soovitab mõelda sellele, millest oleme valmis loobuma, et realiseerida oma suurimaid soove ja unistusi. Ajast televiisori ees, mõnest unetunnist või peost?

Kõik saab alguse mõtetest

Karmo meenutab, et kui ta esimest korda Joseph Murphy raamatu “Teie alateadvuse jõud” kätte võttis, mõistis ta, kui palju piiravaid uskumusi tal on. Talle meeldib raamatust saadud teadmine, et parema elu jaoks on vaja muuta oma mõttemustreid. Välismaailm on vaid sisemise peegeldus. Negatiivne mõtlemine rajab teed negatiivsele tulevikule ja positiivne mõtlemine positiivsele. Me muutume selleks, millest kõige enam mõtleme.

Universum annab meile kõik mida küsime läbi ootamatute võimaluste. Olles valmis neid võimalusi märkama, loome teadlikult soovitud edu. Küsides kuidas saab veel hullemaks minna, saame peagi vastuse – elus juhtub midagi negatiivset. Küsides kuidas saab veel paremaks minna, ilmutab end peagi vastus ka sellele küsimusele.

Küsides kuidas saab veel paremaks minna, ilmutab end peagi vastus ka sellele küsimusele.

Head Uudised GoodNews