1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Meelerahu hääl
Meelerahu hääl

Meelerahu hääl

Monika Kuzmina südamete kollektsioonist Foto: Merge Reining
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Merge Reining

Tänapäeva kiires igapäevaelus on lihtne kaotada sisemist meelerahu ning vaikuse keelt iseendaga. Meie päevi täidavad kiired tegemised ning suhtlemised erinevate inimestega. Sellises virr-varris on oluline osa keskenduda oma sisemisele meelerahule ning leida ja hoida rahuliku meelt enda sees.

Mis on meelerahu ning kust see alguse saab?

Kui mõelda meelerahule üldiselt, siis seda sõnade kombinatsiooni lahti harutades võiks mõista, et see on meel ja rahu, mis on omavahel ühenduses. Kuid igaüks meist soovib teada saada, mis on meel ning rahu ja nende omavaheline seos.

Tegelikuses on meel nähtusena juba iseenesest rahulik. Me püüame seda leida, kuid kuskilt väljaspoolt leida pole võimalik. Selle võib leida vaid enese seest.

Meelerahu on lihtsalt avaruse sünonüüm. Meelerahu teadvustamine, ükskõik millal me seda oma elus kohtame, ühendab meid vormitu ja ajatu mõõtmega meis endis, sellega, mis on kõrgemal mõttest ja kõrgemal egost. See võib olla meelerahu, mis täidab kogu loodust. See võib olla hoopis rahulikud varahommikused tunnid sinu toas või vaikuse hetked helide vahel.

Meelerahul pole vormi, mistõttu ei saa me mõttetegevuse abil sellest teadlikuks saada. Mõte on vorm. Olla meelerahust teadlik tähendab olla rahulik. Olla rahulik tähendab olla teadlik ilma mõteteta. Kui sinus on meelerahu, oled sa olemuslikumalt, sügavamalt kõige rohkem sina ise.

Kui Dalai-laama käest küsiti, et mis on kõige levinum küsimus, mida inimesed temalt küsivad, siis ta vastas: “Meelerahust… Nad küsivad meelerahu kohta!”

Tegelik meelerahu hävitaja ei ole väline faktor, vaid sisemine. Hirm, viha, armukadedus – need on meelerahu hävitajad. Seega, kui teie meel on stabiilne kaastundlikuma hoiaku läbi, siis pole vahet, mida teised inimesed ütlevad. Tavaliselt on nii, et peate või kutsute inimesi, kes teid arvustavad ja kellele te ei meeldi, automaatselt vaenlaseks. Sellega loote te ise tahtlikult endale vihaobjekti.

Kutsume me seda siis kas sisemiseks vaikuseks või meelerahuks, kuid kes meist ei sooviks meelerahu kogeda? Tänapäevase elutempo juures tundub sisemise vaikuse tabamine paljudele kauge ja kättesaamatu. Oleme unustanud, et meelerahu on meie sees pidevalt olemas. Meie ülesanne on lihtsalt võimaldada tingimused, et see vaikus võiks üha enam ja enam esile kerkida.

Lihtsad nipid meelerahu leidmiseks

Loo iseendale sobivad tingimused, et leida rahu ja vaikus enda sees ning ümber. Lülita end mõneks ajaks välja igapäeva elust, mine loodusesse, loobu sidevahenditest ja korista kodu. Meenuta endale, et rahu algab väga väikestest muutustest enda sees ning elus.

Leia enda jaoks see õige aeg ja koht, kus sa saad olla vaikuses ning rahus. Loobu välistest segavatest teguritest ning ole siin ja praegu, lihtsalt kohal. Kui su elu ei võimalda minna kuskile eemale siis luba endale igas päevas mõni hetk vaikuseks ja rahuks.

Meelerahu leidmine on tegelikult tänapäeva inimkonna üks suurtest katsumustest. Meil on vaja õppida lülitama end välja välisest maailmast ning keskenduma oma olemusele ning tuumale enda sees.

Sügavaimat eneseteadvust,
seda, kes Sa oled,
ei saa meelerahust lahutada.
See ongi see nimest ja vormist sügavam “Mina olen”.
(Eckhart Tolle)

Toimetas Tuuli Mäemat

Monika Kuzmina Peatoimetaja