1. Avaleht
  2. Kuula
  3. “KUKU PÄRASTLÕUNA” I Kristel Engman raamatu “Piibel Köögis” sünniloost: piiblis on väga palju juttu toidust
“KUKU PÄRASTLÕUNA” I Kristel Engman raamatu “Piibel Köögis” sünniloost: piiblis on väga palju juttu toidust

“KUKU PÄRASTLÕUNA” I Kristel Engman raamatu “Piibel Köögis” sünniloost: piiblis on väga palju juttu toidust

Hiljuti käis Kuku raadio saates “Kuku pärastlõuna“ külas Kristel Engman, kes on üks kokaraamatu “Piibel Köögis. Maitserännakud Haapsalust Pühale Maale” autoritest. Koos saatejuht Mart Mardisaluga vestles Engman raamatu sünniloost ja piibli toidutarkustest.

Kristel Engman saates “Kuku pärastlõuna”. Foto: GoodNews, Fred-Erik Kerner

“Tegemist on unikaalse ja omanäolise kokaraamatuga. Kui me räägime piiblist, siis tegemist on maailma kõige rohkem tõlgitud ja trükitud raamatuga ning piiblis on väga palju juttu toidust, mis oli ka fookus, seda raamatut kokku pannes,” selgitas Engman.

Kui me räägime piiblist, siis tegemist on maailma kõige rohkem tõlgitud ja trükitud raamatuga ning piiblis on väga palju juttu toidust, mis oli ka fookus, seda raamatut kokku pannes.

“Kuku pärastlõuna” 20.06.25: Kristel Engman ja Mart Mardisalu. Foto: GoodNews, Fred-Erik Kerner

Inspiratsiooni on autori sõnul ammutatud piiblis mainitud toiduainetest ja kirjeldatud söömaaegadest. “Oleme mõelnud sellele, et nende retseptide põhjal oleks võimalik kokku panna terve menüü eelroast desserdini, kust leiab ka palju üllatavaid maitsekombinatsioone.“

Kristel Engman saates “Kuku pärastlõuna”. Foto: GoodNews, Fred-Erik Kerner

Raamatu loomise taga on kümneaastane teekond Haapsalus Püha Johannese koguduse juures tegutseva piibliringiga. “Nii armastus, usk kui ka usaldus käivad kõhu kaudu. Kellele meist siis ei meeldiks nautida põnevaid toite heas seltskonnas. Selle 10-aastase teekonna jooksul oleme koos käinud üle 60 korra ja läbi proovinud rohkem kui 150 retsepti, mis kõik on seotud piibli, Püha Maa või Haapsaluga,” räägib Engman.

Nii armastus, usk kui ka usaldus käivad kõhu kaudu. Kellele meist siis ei meeldiks nautida põnevaid toite heas seltskonnas.

“Kuku pärastlõuna” 20.06.25: Mart Mardisalu. Foto: GoodNews, Fred-Erik Kerner

Autori sõnul pakub raamat mitmekesist lugemist ja kokkamisrõõmu nii magusasõbrale, soolasearmastajale kui ka taimetoitlasele. Sissejuhatav peatükk toob välja piibliaegse toidumaailma ja loob samal ajal ka ühenduse tänapäeva köögiga. “Seal on välja toodud need toiduained, mida me ka tänases köögis kasutame, tänu millele tekib lugedes justkui ajaline sild.”

Kristel Engman saates “Kuku pärastlõuna”. Foto: GoodNews, Fred-Erik Kerner

Lisaks retseptidele sisaldab raamat ka Eesti esimest kristlike maamärkide kaarti, kuhu on kantud Haapsalu vanalinna ja promenaadi olulised paigad.

Foto: GoodNews, Fred-Erik Kerner