1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Kuidas olla eluterve pohhuist? Muuda oma veendumused eluterveteks
Kuidas olla eluterve pohhuist? Muuda oma veendumused eluterveteks

Kuidas olla eluterve pohhuist? Muuda oma veendumused eluterveteks

“Inimese meeled töötavad ööpäevaringselt. Vaid korra sügava une faasis on pisike paus ja seda ka võibolla. Iga meel sütitab mõtteid, tundeid, reaktsioone ja isegi mälestusi. Et vältida täiesti hulluks minemist kõikidest nendest miljonitest signaalidest, siis mõistus jagab signaalid olulisteks ja ebaolulisteks. Olulised tõusevad esile meeleplaanile ja tekitavad mõtteid ja tundeid ning muudest saab taustamüra. See on justkui taustamusa raadiost, sa kuuled seda, aga sa ei mõtle, kes laulab, kas meeldib või mitte, sa ei kuule sõnu ega anna nendele tähendust,” kirjutab maailmarändur Tom Valsberg oma raamatus „Eluterve pohhuist”. Tom ütleb, et eluterve pohhuist väldib liigset meelelahutust. Ta ei taha oma meeli lahutada, vaid hoopis liita need ilusaks ühiselt tervikuks.

Juuri välja probleemide tekkepõhjused

Kõik, mida sa meeltega tajud, tekitab Tomi sõnul tegelikult mingi mõttelõnga, isegi kui sa sellest teadlik pole. Üldiselt enamik nendest mõtetest hääbuvad ning jäävad tagaplaanile ja nad ei seda su elu, just nagu taustamuusika. Kui aga tekib selgem mõte ja see on positiivne, siis saad positiivse energialaengu, millele järgneb meeldiv tunne. Inimene saab sellest üldjuhul jõudu, et edasi liikuda ja tegutseda. Energia- ja inspiratsioonikanalid avarduvad. Kui mõte, mis kerkib, on aga negatiivne, siis saad kohe sahmaka negatiivset tunnet, ärritust, mis on dissonantne ja segav. Energia liikumine takerdub, motivatsioon võib kaduda.

“Ajukeemia seisukohast tekitab negatiivne tunne kortisooli vallandumist, seega esile on kerkinud pisut hirmu, ärritust või stressi. Positiivne tunne on enamjaolt seotud aga sopamiini, serotoniini ja oksütotsiini tõusuga meie ajus ja kõhus. Nõnda me toimime vastavalt oma meelte kaudu tajutud signaalidele, ilma et me sellest teadlikud oleks,” selgitab Tom.

  • Eluterve pohhuist proovib märgata, mis tekitab temas negatiivseid mõtteid ja miks. Suva, et see on tüütu tegevus. Ta proovib jõuda mõtete algpõhjusteni, mälestusteni, mis neid võisid tekitada, ja siis uurib sõpradelt, mida teha, et need välja juurida.
  • Eluterve pohhuist teab, et pea hirmust liiva alla panemine ja probleemide tekkepõhjuste välja juurimine nõuavad mõlemad augu kaevamist.
  • Eluterve pohhuist teab, et kõik on oma veendumuste orjad ja veendumustest täiesti lahti ei ole võimalik saada. Seepärast proovib ta oma veendumused muuta võimalikult eluterveks. Eluterve pohhuist teab, et raudsed veendumused on nagu mõõgad. Need, kes neid kasutavad, nende läbi tavaliselt ka hukkuvad.
  • Eluterve pohhuist teab, et tema veendumused on nagu pähe keevitatud prillid. Selleks, et neid ohutult, endale liiga tegemata eemaldada, on vaja oskusi ja spetsiifilisi tööriistu.

Reaalsust kontrollivad sinu veendumused

“Kui sa sündisid, olid sa puhas leht. Sa kasvasid üles teiste usumusi ja lugusid kuulates, lasid end programmeerida vanematel, perel, koolil, meedial, sõpradel, töökaaslastel ja kõikidel teistel, kes sulle mõju avaldasid. Lõpuks kujunesid teiste arvamuste põhjal sinu veendumused, aga sina arvasid, et need on sinu veendumused, mõtted, reeglid, harjumused ja väärtused. Need veendumused on nüüd sinu ajju kivistunud ja sa pead neid täitsa enda omaks! See on nagu sulle oleks keevitatud pähe mingid konkreetsed prillid, läbi mille sa näed maailma,” kirjutab Tom. Kuni ühel päeval sa märkad seda, hakkad oma veendumustes kahtlema ja siis juhtub midagi imetabast!

Kui sa sündisid, olid sa puhas leht. Sa kasvasid üles teiste usumusi ja lugusid kuulates, lasid end programmeerida vanematel, perel, koolil, meedial, sõpradel, töökaaslastel ja kõikidel teistel, kes sulle mõju avaldasid.

Sa saad aru, et sinu reaalsus pole sinu kontrolli all, seda kontrollivad sinu veendumused, prillid ja lisaks veel eri värvi veendumused ja aknad, seinad, müürid ja tarad. Sa avastad, et vaatad maailma läbi veendumuste paksu klaasi, nähes maailmast ainult seda osa, mis läbi prillide ja veendumuste aialippide parajasti läbi paistab. Ja siis juhtub veel midagi imelisemat: sa saad aru, et muutes oma veendumusi, saad sa muuta oma reaalsust! Sa saad aru, et need seinad pole kivist ja neid ajalippe on võimalik kangutada ja seeläbi näha ehk ka ilusamaid osi sellest elust, mis läbi aia paistab. Sa saad prillid peast võtta ja üle aia kiigata! Pese oma veendumuste aknad puhtaks ja jäta alles vaid need veendumused, mis sind just praegu kõige paremas mõttes teenivad!

Pese oma veendumuste aknad puhtaks ja jäta alles vaid need veendumused, mis sind just praegu kõige paremas mõttes teenivad!

Head Uudised GoodNews