1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Kuidas mitte alla anda: kuidas sai Marimekko tippjuht Kirsti Paakkanen majanduslangusest üle?
Kuidas mitte alla anda: kuidas sai Marimekko tippjuht Kirsti Paakkanen majanduslangusest üle?

Kuidas mitte alla anda: kuidas sai Marimekko tippjuht Kirsti Paakkanen majanduslangusest üle?

Ulla-Maija Paavilaineni kirjutatud raamatus “Suurim neist on armastus” räägib autor Marimekko mõjuka naise Kirsti Paakkaneni loo. Raamatus räägib Kirsti avameelselt elu õnnehetkedest ja valusatest kaotustest ning kirjeldab oma kirevat teekonda Soome nimekaimate tippjuhtide hulka. Raamatus on toodud ära ka keerulised hetked, mil Kirsti firma on olnud raskustes.

Kuidas Kirsti sellega hakkama sai, avab see katkend raamatust.

Kümnend pole lihtne

1975. aastal alanud rahvusvaheline majanduslangus paneb proovile ka Soome. Eksport seiskub, riigieelarve puudujääk süveneb, majanduskasv aeglustub ja tööpuudus kasvab.

Kui toornafta hind tõuseb 1973. aastal pea neljakordselt, kustub koos välisvalgustuse – näiteks reklaamtuledega – ka kasvuusk. Uudistes väidetakse, et aju töötabki kõige paremini 18-kraadise temperatuuri juures. Energiakriis käivitab keskkonnaprobleemideteemalise arutelu. 1978. aastaks on Soome tööpuudus juba kaheksa protsenti.

Kirsti reklaamiagentuuri Womena rahalised raskused kestavad ja kõiki kohustusi ei suudeta õigeaegselt täita. Õnneks tasub suurklient Primula arved regulaarselt palgapäeval, seega saavad kümmekond töötajat oma palga õigel ajal kätte. Veel üks truu klient, Eino Marttinen, helistab aeg-ajalt Kirstile ja uurib, kas ettevõtte kontol raha on. Kui ei ole, siis ta paneb.

Kirsti teatab korduvalt, et homme paneb ta kõigile palgaümbriku ukse ette ja siis on töödega ühel pool. Ta teab, et firma elab peost suhu.

Reklaamiagentuuri juht Kristi Paakkanen 1982. aastal. Foto: Kai Gustafsson

Kuid kusagilt saab Kirsti siiski jõudu ja usku, et kõik läheb hästi

Kirsti kolib elama Espoosse Haukilahti linnaossa ja paistab välja kui edukas ärinaine. Ta riietub stiilselt musta, arhitektide lemmikvärvi, ja kasutab kuldehteid. Riided ostab ta muu hulgas Kasarmikatul paiknevast Boutique Madeleine’ist.

Teinekord teeb ta oma töötajatele kingitusi. Näiteks Sinikka Virkkunen saab kuldse pükskostüümi. Virkkuneni sõnul on see „nii seksikas, et ma poleks iial julgenud seda ise osta“.

Kirsti armastab asju ega häbene seda avalikult tunnistada: „Ma tunnen uut eset nähes lapselikku õhinat. Seda tööd oleks võimatu teha, korrutades endale, et vaimsed väärtused on kõik, millest kõva häälega rääkida tohib, ning mis inimese õnnelikuks teevad. Kui nii oleks, lammutaks see minu meelest kogu väärtussüsteemi. See amet muutus minu jaoks kutsumuseks alles siis, kui ma tegin endale selgeks, et asjade armastamine on lubatud. Meie töö alahindamisest räägitakse palju, aga üks selle madala hinnangu olulistest põhjustest on, et meis endis on sisemine vastuolu: me põlgame meie isiksuse väliseid tunnuseid – asju, kuigi üks meie töö eesmärkidest on priiskamise edendamine.“

„See töö neelab sind alla“

Kirsti võtab endale oma esimese koera, Jasmini-nimelise spanjeli, hüüdnimega Jassi. Too on tihtipeale koos temaga tööl kaasas. Kirsti kostitab teda sama ülevoolava armastusega nagu ta ema Helmi omal ajal tedagi.

Oma auto, Plymouth Barracuda, on ta ostnud selle reklaamlause tõttu: „Barracudal on tõsi taga!“ Autos on punane nahksisustus. Kirsti laseb valge auto katuse punaseks värvida.

Mulje loomisel on Kirsti osav. Klient astub Womenas tema luksuslikku kabinetti ja näeb kaunist, võluvat, stiilset musta riietunud daami, kes võtab kliendi vastu niisugune ülevoolava armastusväärsusega, nagu oleks too kõige erilisem olend maa peal.

Pole ime, et tal on austajaid. Soovi korral võiks ta kelle tahes ära võluda. Klient näeb reklaamimaailma tundvat ning valitsevat naist, kes on selles sama kodus nagu Funktiost ostetud kallis Cassini toolis. Ei märkigi sellest, et ilma kliendi rahata tabaks kogu agentuuri hukatus. Ning ei märkigi hirmust ega ebakindlusest.

Kirsti näeb välja nagu rahvusvahelise haardega naine ning seda ta ongi. Tema käekiri on kõiges suurejooneline – kõik või mitte midagi. Kliendil pole aimugi, et tegelikult on tema ees ülihäbelik tüdrukuke, kes kõnnib mööda moonidest palistatud teed, pannkoogid kaenlas. Samast, 40 aasta tagusest usust ning julgusest kantult naeratab tänanegi tüdrukuke, ulatab käe ja ütleb: „Viiskümmend tuhat marka.“

See töö pole mingi tantsimine roosiõitel, vaid kirglik tango kogu roosi ulatuses, okkad kaasa arvatud.

Kirsti heidab oma mustade juustega pea kuklasse. See on võitja žest.

Raamatu saab tellida kirjastuse Helios e-poest!

Head Uudised GoodNews