1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Kuidas luua püsivat muutust?
Kuidas luua püsivat muutust?

Kuidas luua püsivat muutust?

Et muutused oleksid tõeliselt midagi väärt, peavad need olema kestvad ja püsivad. Me kõik oleme kogenud hetkeks mõnda muutust ning tundnud lõpuks pettumust, kirjutab Anthony Robbins raamatus “Ärata endas hiiglaslik vägi”. Tegelikult püüavad paljud inimesed midagi muuta, ise kartes, sest alateadlikult nad usuvad, et muutused on vaid ajutised, on raamatu autor veendunud.

Hea näide selle kohta on inimesed, kes hakkavad dieeti pidama, ent siis loobuvad, eelkõige seetõttu, et nad mõtlevad alateadlikult, et võivad ju dieedi välja kannatada, aga see toob vaid lühiajalist kasu. Mina olen enamasti püüelnud saavutada püsivaid muutusi ja leidnud selleks sobivaid meetodeid, ning ka sina õpid paljusid neist kasutama. Aga praegu tahaksin ma jagada sinuga kolme põhimõtet, mille abil kohe oma elu muuta. Ehkki lihtsad, on need oskuslikult kasutades äärmiselt võimsad põhimõtted. Need peaks omaks võtma iga inimene, kes tahab teha oma elus muutusi, samuti iga firma, kes tahab suurendada oma potensiaali, ning riik, kes tahab saavutada kindla koha maailmas. Tegelikult peameme kõik nendega arvestama, et tagada kvaliteetne elu kogu maailmas.

Jagame Sinuga kohe täna oma elu muutmise eesmärgil autori mõtteid, kuidas alustada tõeliste muutuste loomist. Raamat “Ärata endas hiiglaslik vägi” tasub ka endale soetada!

Esimene samm! Esita endale kõrgemad nõudmised

Kui sa siiralt tahad midagi muuta, tuleb sul kõigepealt esitada endale kõrgemaid nõudmisi. Kui minult küsitakse, mis siis mu elu kaheksa aastat tagasi muutis, siis ütlen, et kõige tähtsam oli hakata esitama endale teistsuguseid nõudmisi. Ma kirjutasin üles kõik need asjad , millega ma ei kavatsenud enam leppida, mida ma enam ei aktsepteerinud, ja kõik need, mille poole püüdlesin.

Mõtle nendele innovatiivsetele tulemustele, mille saavutasid need mehed ja naised, kes seadsid endale kõrgemad nõudmised ja tegutsesid nendega kooskõlas, otsustades, et midagi vähemat nad ei tunnista. Ajalookroonikad räägivad innustavatest eeskujudest nagu Leonardo da Vinci, Martin Luther King, Rosa Parks, Albert Einstein, César Chávez, Soichiro Honda ja paljud teised, kes astusid tohutu sammu ja seadsid endale kõrgemad nõudmised. Seesama vägi, mis oli kättesaadav neile, on kättesaadav ka sinule, kui sul on julgust seda tunnistada. Organisatsiooni, firma, riigi – või maailma – muutmine algab  lihtsast sammust, enda muutmisest.

Kõige tähtsam oli hakata esitama endale teistsuguseid nõudmisi.

Teine samm! Muuda oma piiravaid uskumusi

Kui sead endale kõrgemad nõudmised, aga teadlikult ei usu, et võiksid eesmärgi saavutada, siis saboteerid ennast. Sa isegi ei proovi; sul jääb puudu kindlusest, mis võimaldab sul ilmutada oma sügavaimat võimet – see on sinus olemas isegi praegu, seda lugedes. Meie uskumused on nagu käsud, mida ei seata kunagi kahtluse alla, need ütlevad meile, kuidas asjad käivad, mis on võimalik ja mis võimatu, mida me suudame ja mida mitte. Need kujundavad kõiki meie tegusid, mõtteid ja tundeid. Seetõttu on uskumuste muutmine kesksel kohal, kui soovime oma elus midagi püsivalt muuta. Me peame olema kindlad, et suudame täita neid kõrgemaid nõudmisi, enne kui seda tegelikult teeme.

Kui sa ei hakka valitsema oma uskumussüsteemi, võid esitada endale kõrgemaid nõudmisi nii palju kui tahad, aga ei suuda neid täita. Kui palju oleks Gandhi saavutanud, kui ta poleks iga oma ihurakuga uskunud vägivallatu vastupanu jõusse? Tema kindlad uskumused andsid talle ligipääsu oma sisemiste jõuvarudele ja see võimaldas tal võtta vastu väljakutsed, mis oleks maha murdnud vähem pühendunud inimese. Jõudu andev uskumus – kindlustunne – seisab iga suure ajaloolise saavutuse taga.

Meie uskumused on nagu käsud, mida ei seata kunagi kahtluse alla, need ütlevad meile, kuidas asjad käivad, mis on võimalik ja mis võimatu, mida me suudame ja mida mitte.

Kolmas samm! Muuda oma strateegiat

Tulemuste saavutamiseks on sul vaja parimaid strateegiaid. Üks mu põhilisi uskumusi on see, et kui sead endale kõrgemad nõudmised ja usud endasse, siis kindlasti suudad välja mõelda ka strateegiaid. Sa lihtsalt leiad võimalused. Lõppude lõpuks, sellest see raamat ongi. See näitab sulle strateegiaid, mis aitavad seda teha, ja ma võin kohe öelda, et peaaegu iga asja puhul on parimaks strateegiaks leida eeskuju, keegi, kes juba on saavutanud neid tulemusi, milleni sa jõuda tahad, ja seejärel ammutada teadmisi. Õpi sellest, mida need inimesed teevad, mis on nende põhiuskumused, kuidas nad mõtlevad. See annab sulle efektiivsuse ning hoiab ka tohutult aega kokku, sest sa ei pea ise jalgratast leiutama. Ent sa võid õpitut tuunida, ümber kujundada ja võib-olla isegi paremaks muuta.

See raamat annab sulle informatsiooni ja hoogu, et võiksid pühenduda kõigile kolmele põhiprintsiibile, mis aitavad tagada kvaliteetseid muutusi; sul on kergem esitada endale kõrgemaid nõudmisi, kui tead, millised need on praegu ja kui mõistad, milliseks sa tahad need muuta; see aitab sul muuta oma põhiuskumusi, mis takistavad sul jõudmast sinna, kuhu soovid, ja tugevdada neid, mis on sulle kasulikud; ja see aitab sul arendada tervet rida strateegiaid, et saavutada soovitud tulemusi elegantsemalt, kiiremini ja efektiivsemalt.

Paljud inimesed teavad, mida teha, ent vähesed inimesed tegelikult teevad seda, mida teavad. Teadmisest ei piisa! Sa pead hakkama tegutsema. Kui annad mulle selleks võimaluse, siis olen terve selle raamutu vältel sinu isiklik treener. Mida treenerid teevad? Kõigepealt – nad hoolitsevad sinu eest. Nad on palju aastaid põhjalikult tegelenud oma valdkonnaga, ja teavad, kuidas rutem tulemusi saavutada. Nende strateegiatega, mida sinu treener sinuga jagab, võid muuta oma tulemust kohe ja tugevasti. Vahel ei ütle su treener sulle midagi uut, vaid tuletab meelde seda, mida juba tead, ning seejärel paneb sind seda tegema. See on roll, mida ma sinu lahkel loal mängiksin.

Milles konkreetselt raamatu autor sind treenima hakkab? Antony pakub raamatus sulle võimalusi, kuidas oma elu kvaliteeti parandada. Autor lubab koos lugejaga keskenduda meisterlikkusele viies eluvaldkonnas, mis tema arvates meid kõige rohkem mõjutavad.

Teadmisest ei piisa! Sa pead hakkama tegutsema.

Rakenda tööle oskuse jõud

Ma annan kuus ülevaatlikku põhimõtet, et aidata sul tööle rakendada otsuse jõudu, seda väge, mis kujundab su elukogemust igal hetkel.

  1. Pea silmas otsuste tegemise tõelist jõudu. See on tööriist, mida võid kasutada igal hetkel kogu maailma muutmiseks. Hetkel, mil sa teed uue otsuse, paned liikuma uue asja, mõju, suuna ja elu eesmärgi. Sa hakkad sõna otseses mõttes muutma oma elu hetkel, mil teed uue ostuse. Pea meeles, et kui tunned masendust, nagu poleks sul valikut, või kui asjad „toimuvad sinuga“, võid kõike seda muuta, kui lihtsalt peatud ja teed otsuse. Pea meeles, et tõelist otsust mõõdetakse sellega, kas oled hakanud tegutsema. Kui tegusid pole, siis pole sa tegelikult otsust teinud.
  2. Saa aru, et kõige olulisem samm millegi saavutamiseks on tõeline pühendumine – see on tõeline otsus. Pühendumine on sageli palju lihtsam kui otsus ise, niisiis tee oma otsused intelligentselt, aga kiiresti. Ära mõtiskle igavesti küsimuse kallal, kuidas või kas sa saad seda teha. Uurimused on näidanud, et kõige edukamad inimesed teevad otsuseid kiiresti, sest nende väärtushinnangud ja see, mida nad tegelikult elult tahavd, on neile selged. Needsamad uurimused näitavad, et sellised inimesed ei muuda kiiresti oma otsuseid, kui üldse. Teisest küljest, need, kes tavaliselt kogevad ebaõnne, tehes otsuseid aeglaselt, ja need kes muudavad kiiresti meelt, jäävad alati edasi-tagasi pendeldama. Lihtsalt otsusta ära! Saa aru, et otsuse tegemine on iseenesest tegu, niisiis hea määratlus otsuse kohta võiks olla „informatsioon, mille järgi tegutsetakse“. Sa tead, et oled tõesti otsustanud, kui sellele järgneb tegu. Sellest saab millegi loomine tegelikkuses. Sageli aitab otsuse tegemine saavutada suuremaid eesmärke. Tähtis reegel, mille olen enda jaoks teinud, on mitte kunagi otsust muuta, ilma et kõigepealt oleksin selle realiseerimiseks midagi konkreetselt teinud.
  1. Tee otsuseid sageli. Mida rohkem otsuseid sa teed, seda paremaks sa nende tegemisel muutud. Lihased muutuvad kasutamisega tugevamaks ja samuti ja ka sinu otsustamislihased. Vallanda oma vägi kohe praegu ja tee mõni otsus, mille oled edasi lükanud. Sa ei usu, millise energia ja elevuse see su ellu toob!
  2. Õpi oma otsustest. Teisiti pole võimalik. Vahel mõni asi ei õnnestu ja pole tähtis, mida sa teed. Ja kui juhtub vältimatu, siis selle asemel et peaga vastu seina taguda, õpi sellest. Küsi endalt: „Mis selle juures head on? Mida ma võin sellest õppida?“ See „ebaõnnestumine“ võib olla varjatud uskumatud and, kui kasutad seda tulevikus paremate otsuste tegemiseks. Selle asemel et keskenduda perspektiivi tagasilöökidele, õpi õppetund ära, ja see võib säästa su aega, raha ja sind ennast valust ning anda sulle võimaluse tulevikus edu saavutada.
  3. Jää oma otsustele pühendunuks, ent ole tegutsedes paindlik. Kui oled otsustanud, kes sa tahaksid inimesena olla, siis ära jää kinni vahenditesse, kuidas seda saavutada. Sa tahad saada lõpptulemust. Kui inimesed otsustavad, mida nad tahavad, koostavad nad kaardi – ent kahjuks ei jää nad sageli avatuks teistele teedele. Ära ole jäik. Arenda paindlikkust.
  4. Naudi otsuste tegemist. Sa pead teadma, et mistahes hetk, mil teed otsuse, võib su elukäiku igaveseks muuta: inimene sinu selja taga järjekorras või see, kes sinu kõrval lennukis istub, järgmine telefonikõne, mille võtad või saad, järgmine film, mida vaatad, või raamat, mida loed, või lehekülg, mille pöörad, võib olla just see asi, mis avab lüüsid, ja kõik, mida oled oodanud, langeb omale kohale.

Kui tõepoolest tahad, et su elu oleks kirglik, pead elama selle hoiakuga. Aastaid tagasi tegin ma otsuse, mis tundus olevat väike ja tühine, aga see on võimsalt kujundanud mu elu. Ma otsustasin rääkida konverentsil Colorados Denveris. See otsus andis mul võimaluse kohtuda naisega, kelle nimi on Becky. Tema perekonnanimi on nüüd Robbins ja ta on kindlasti üks mu elu suurimaid kingitusi. Selsamal reisil otsustasin ma kirjutada oma elu esimese raamatu, mis on nüüdseks ilmunud üheteistkümnes keeles. Mõni päev hiljem otsustasin anda seminari Texases ning valmistusin sellkes nädal aega, kuid pärast esinemist jäeti mulle selle eest maksmata – organisatsioon oli minema sõitnud. Pidin maksmise asjus ühendust võtma avalike suhete juhiga, kelle ta oli palganud – kuid sel naisel oli sama mure nagu mul. Sellest naisest sai mu agent ja ta aitas mul avaldada esimese raamatu. Selle tulemusena on mul privileegi sinuga seda lugu jagada.

Mingil ajal otsustasin ma võtta äripartneri. See, et ma enne ta iseloomu ei uurinud, oli minu poolt vilets otsus. Ühe aastaga kulutas ta vääralt veerand miljonit dollarit ja tekitas mu firmale 758 000 dollarilise võla sel ajal, kui mina ringi reisisin ja üle 200 seminari pidasin. Õnneks õppisin ma oma viletsast otsusest ja tegin parema. Vaatamata kõigile ekspertide nõuannetele, et ainus viis ellu jääda on pankrot, siis otsustasi ka leida võimalusi, et asjad heaks teha, ja sellega avasin ma tee edule. Ma viisin oma firma täiesti uuele tasandile ja see, mida ma sellest kogemusest õppisin, mitte ainult ei taganud mulle pikaajalist äriedu, vaid varustas mind ka paljude ideedega, mida kasutasin oma tehnika juures nagu Neuro-Associative Conditioning ja Destiny Technologies, millest saad teada sellest raamatust.

„Ärata endas hiiglaslik vägi“ Anthony Robbins

Head Uudised GoodNews