1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kui muusika juhatab teed: ekstaatiline tants aitab vabaneda igapäevastest piirangutest
Kui muusika juhatab teed: ekstaatiline tants aitab vabaneda igapäevastest piirangutest

Kui muusika juhatab teed: ekstaatiline tants aitab vabaneda igapäevastest piirangutest

Ekstaatiline tants on taolistel pidudel osalenute sõnul midagi enamat kui lihtsalt liikumine muusika taktis – see on sügavalt transformeeriv kogemus, mis avab ukse iseendasse. Ekstaatiline tants pakub võimalust minna eemale igapäeva rutiinist ja siseneda maailma, kus tants, muusika ja emotsioonid saavad üheks – see on võimalus end avastada ja uueneda. Ka DJ donna Rinaldo leiab, et ekstaatilise tantsu vorm on üks võimalusi endaga päriselt kohtuda ja enda tundemaailma täiega kogeda, aga saada ka olulisi taipamisi. DJ donna Rinaldo on üks kolmest DJ-st, kes mängib kolmapäeval, 14. augustil algusega 20.30 Wambola Surf & Bar`is ekstaatiline tantsu peol 3 kanaliga kõrvaklappidega.

DJ Donna Rinaldo. Foto: Alice Märtin
DJ donna Rinaldo. Foto: Alice Märtin

Muusika kui oluline osa eneseväljendusest ja loomingulisusest

Kadri Maria Rinaldo, artistinimega donna Rinaldo, alustas oma teekonda DJ-na 2022. aasta kevadel, mil tema elukaaslase sünnipäeva eel tekkis spontaanselt idee korraldada üllatus ja mängida peol ise muusikat. Olles nädalaga endale selgeks teinud DJ-tehnika kasutamise, astus ta esimest korda DJ puldi taha.

Kuigi muusika on Kadri Mariat saatnud lapsest saati, oli tehnika esialgu tundunud talle sama keeruline kui kosmoselaeva juhtimissüsteem. „Ometi sain hakkama ja sealt sai see teekond poolkogemata alguse. See kogemus oli võimas ja vabastav – võimalus muusikat valida, võimendada ja seda koos sõpradega kogeda, olla 100% kohal ning võimalus ennast sügavalt väljendada,“ meenutab ta ja lisab, et tuleb kogukonnast, kus pooled on DJ-d ja teine pool tantsijad. Seega see ei olnud teab mis eriline nähtus, et keegi teisele poole pulti satub – tema jaoks oli see aga väga eriline. „Minu ind ei raugenud, vaid on ajas arenenud ja küpsenud ning muusika mängimisest on saanud oluline osa minu eneseväljendusest ning loomingulisusest.“

Minu ind ei raugenud, vaid on ajas arenenud ja küpsenud ning muusika mängimisest on saanud oluline osa minu eneseväljendusest ning loomingulisusest.

DJ donna Rinaldo. Foto: erakogu

Kadri Maria toob välja, et filosoofia muusika mängimise taga on sügav, aga tegevus ise väga fun. Ta lisab, et on alles alguses, pidevas õppimises ja näeb, et siin on palju potentsiaali, mida avada. Järjest rohkem kasutab Kadri Maria puldi taga ka oma häält – võimas on enda erinevad anded kokku põimida. „Kui alustasin, siis mul ei olnud plaani, et minust saab DJ ja näen ka täna, et isegi kui sellel on oluline roll mu elus, siis teen seda kõige muu kõrvalt loomuliku osana enda elus – see elab ja areneb sundimatult, mul ei ole vaja end motiveerida muusikaga tegema, see on eluviis ja kirg. See, et mind kutsutakse mängima, on mulle au ja olen tänulik, sest iga järgmine kutse avab uue ukse ja võimaluse uuteks põnevateks kohtumisteks ja kogemusteks.“

“See, et mind kutsutakse mängima, on mulle au ja olen tänulik, sest iga järgmine kutse avab uue ukse ja võimaluse uuteks põnevateks kohtumisteks ja kogemusteks.”

Ekstaatilise tantsu vorm on üks võimalusi endaga päriselt kohtuda

Ekstaatiline tants on Kadri Maria jaoks teatud kokkulepitud väärtuste ja mõistete ruum, kuidas inimesed ennast eelhäälestavad enne kui selle kogemuse valivad. Täna need väärtused teda kõnetavad ja annavad võimaluse ennast vabalt väljendada läbi muusika. „Muusikuna võimaldab see vorm mul piiranguteta liigelda žanrite vahel ja tõesti katsetada. Klubis või nii-öelda tavapeol mängides see päris nii ei ole,“ selgitab ta ja lisab, et ekstaatilise tantsu vorm on üks võimalusi endaga päriselt kohtuda ja enda tundemaailma täiega kogeda, aga ka saada olulisi taipamisi, läbida hingelisi protsesse, jõuda andestusse, mõistmisesse – ja läbi enda tunnete vastu võtmise jõuda sisemisse vabadusse, rõõmu, kergusesse, lausa joovastusse. „Sealt alles algab päriselt tants. Kui vabastatud on stambid, piirangud ja maskid,“ leiab ta.

Ekstaatilise tantsu vorm on üks võimalusi endaga päriselt kohtuda ja enda tundemaailma täiega kogeda.

DJ donna Rinaldo. Foto: erakogu

Ekstaatilise tantsu olemus erineb Kadri Maria sõnul tavalisest klubitantsust eelkõige selle poolest, et siin propageeritakse kohalolu kultuuri, mitte põgenemist enda eest. See tähendab, et tantsijad ei kasuta abivahendeid nagu alkohol või teised ained, vaid keskenduvad täielikult oma sisemistele tunnetele ja emotsioonidele. “Kõik on aus, nii nagu on ja otseteede valimise asemel õpitakse sõitma abiratasteta,” selgitab ta.

Tantsijad ei kasuta abivahendeid nagu alkohol või teised ained, vaid keskenduvad täielikult oma sisemistele tunnetele ja emotsioonidele.

Ideaalis toimub tantsuplatsil transformatsioon

Kadri Maria muusika on sügavalt tunnetuslik ja see mõjutab nii tema enda kui ka publiku emotsionaalset seisundit tantsuplatsil. Ta valib muusikat vastavalt sündmusele ja hetkeoludele, usaldades oma intuitiivset tunnetust. Tema esitatav muusika on enamasti uus ja avastatud materjal, mis kõnetab teda ja kirjeldab praegust elumaastikku. „Uus muusika toob uue energia, mis võimaldab edasi liikuda nii individuaalselt kui ka ühiselt kogukonnana.“

DJ Donna Rinaldo. Foto: Sandra Ruudu
DJ donna Rinaldo. Foto: Sandra Ruudu

Kadri Maria usub, et muusika suudab transformeerida tantsuplatsil toimuva kogemuse, pakkudes osalejatele uusi emotsionaalseid läbielamisi ja ühendust nii enda kui ka teistega. „Vahel on vaja lasta bassil oma tööd teha, teinekord avada sügavust või keerata kõik naljaks – iga hetk tantsuplatsil on unikaalne ja muusika abil saab seda eriliseks muuta. Ideaalis toimub tantsuplatsil transformatsioon,“ arvab ta.

Vahel on vaja lasta bassil oma tööd teha, teinekord avada sügavust või keerata kõik naljaks.

Edu ei ole kunagi juhuslik, kuigi näib sündivat möödaminnes

Improvisatsioon ja spontaansus on Kadri Maria muusikas olulised komponendid. Tema sõnul saab looming sündida vaid usaldades hetke ja selles peituvat potentsiaali. Kuigi ettevalmistus on oluline, on loovus siiski midagi, mis sünnib kohtumisel tundmatuga ja riskides. “Edu ei ole kunagi juhuslik, kuigi näib sündivat möödaminnes,” ütleb ta, rõhutades, et oluline on ka tehniline valmisolek ja pühendumine.

DJ Donna Rinaldo. Foto: Indrek Kasesalu
DJ Donna Rinaldo. Foto: Indrek Kasesalu

Muusika võib olla nii tervendav kui ka lõhkuv jõud

Kadri Maria jaoks on muusika eraldiseisev dimensioon, mis väljendab kogu inimkogemust helide spektris. Ta hindab muusikas selle mitmekesisust ja võimet mõjutada inimese hinge sügavuti. „Muusika võib olla nii tervendav kui ka lõhkuv jõud, ning oluline on olla avatud ja uudishimulik, loobuda stampidest ja usaldada rohkem keha kui mõistust,“ räägib ta ja lisab, et muusika kuulamine ja tunnetamine on osa isiklikust arengust, mis käib käsikäes inimese enda sisemise kasvamisega.

Muusika kuulamine ja tunnetamine on osa isiklikust arengust, mis käib käsikäes inimese enda sisemise kasvamisega.

Ekstaatilise tantsu kogemus ja mõju

Ekstaatilise tantsu kogemus erineb Kadri Maria sõnul tavalisest tantsust eelkõige selle poolest, et tantsimine toimub täielikus kohalolus ja ilma eesmärgita jõuda punktist A punkti B. Tantsija ei pea järgima etteantud koreograafiat, vaid saab vabalt kulgeda hetkes. See on võimalus kogeda ennast ja maailma uuest vaatenurgast, kus tantsuplatsil kohtab tõenäoliselt sarnaste väärtustega inimesi, kes toovad ellu uusi imesid.

DJ Donna Rinaldo. Foto: Toomas Laigu
DJ donna Rinaldo. Foto: Toomas Laigu

„Mulle on tihti antud tagasisidet, et mu muusika ja stiil on naiselik. Ja tõsi see on, et naised mängivad üldjuhul teistmoodi kui mehed. Rohkem on voolavust ja mitmekesisust. See võimaldab ligi pääseda ka varjatud hingesoppidele, salasoovideele ja muudkui üllatada,“ leiab Kadri Maria.

Ta toob välja, et nii nagu ilma puhul ei tea, mis järgmiseks saab, siis ei tasu ka muusika puhul seda eeldada. Mehelik mõtlemine läheneb asjale pigem tehniliselt, naiselik aga tunnetuslikult. „Mõlemad on vajalikud. Ma julgen järjest rohkem ise ka katsetada ja krutskeid visata. Ja julgen luua ka pühadust ja heldust tekitavaid hetki. Kunst on see muidugi maitsekalt ja osavalt kokku panna. Naine on nagu merelaine!“

Naine on nagu merelaine!

DJ Donna Rinaldo. Foto: Sandra Ruudu
DJ donna Rinaldo. Foto: Sandra Ruudu

Soovitused ekstaatilise tantsu kogemiseks

Neile, kes soovivad ekstaatilist tantsu kogeda, soovitab Kadri Maria eelarvamustest loobuda ja julgelt proovida. “Tantsimine äratab Su elule!” ütleb ta, rõhutades, et oluline on valida seltskond ja vaib, mis kõnetab, ning lasta juhtuda kõigel, mis juhtuma peab. „Elu on suhteliselt lühike, tuleb julgeda elada enda tões ja kires, muidu tukud selle mööda endale elusust keelates.“

Head Uudised GoodNews