1. Avaleht
  2. Hingele
  3. KOGEMUSLUGU I Ettevõtja Tiina Jürgens: üritan iga päev teadlikult hingata
KOGEMUSLUGU I Ettevõtja Tiina Jürgens: üritan iga päev teadlikult hingata

KOGEMUSLUGU I Ettevõtja Tiina Jürgens: üritan iga päev teadlikult hingata

Pärast Dan Brulé hingamiskoolitust on ettevõtja ja projektijuht Tiina Jürgens lülitanud teadliku hindamise oma igapäevarutiini − see on aidanud teda tööstressist maandamisel, astmaga toimetulemisel kui ka inimestega suhtlemisel.

Kuidas sattusite Dan Brulé hingamiskursusele?

Osalesin eelmisel aastal Tallinnas toimunud Mindvalley University’il, kus avastasin enda jaoks hingamismaailma võlud ja kus mitu esinejat mainis Dan Brulé nime ja tema raamatut „Just Breathe“. Kuna teema mind huvitas, soetasingi endale Dani raamatu ja rääkisin sellest ka oma sõbrannale. Selgus, et meil mõlemal oli soov hingamistehnikatest rohkem teada saada. Sõbranna uuris välja, et Dan tuleb peatselt Eestisse. Korraks tekkis eestlaslik ebamugavustunne, et kuidas sa külg-külje kõrval teiste kaasmaalastega hingad ja et äkki läheks hoopis Kopenhaagenisse kursusele, mis vahetult enne Tallinna oma toimus. Saime siiski oma kompleksidest võitu ja panime mõlemad end Eestis toimuvale kursusele kirja.

Mis mulje jäi teil temast kui koolitajast?

Dan on minu jaoks „Master of Breathwork“. Olen kokku puutunud koolitajatega väljaspool Eestit ja olgugi, et nad kõik tunnevad tehnikaid, siis Dan tõstis lati minu silmis nii kõrgele, et keegi teine ei ole talle ligilähedalegi jõudnud. Ta on minu jaoks nagu inimentsüklopeedia. Hea kõneleja ja koolitaja on see, kellel on rääkida lugusid. Lugusid, mis teisi kõnetavad ja kaasa haaravad ning on samas õpetlikud. Danil on nii kõva kogemuste pagas ja ta on nii palju näinud/teinud/eksperimenteerinud, et tundub, nagu ta tõesti teaks kõiki hingamismaailma telgitaguseid. Ma ei tundnud kordagi igavust nende kuue päeva jooksul. Tihti hakkavad koolitajad end kordama, eriti kui tegemist on mitmepäevase kursusega, aga Dani puhul seda ei juhtunud. Kõik, mis suust tuli, oli uus ja kõnetas mind. Lisaks on tema ruumis kohalolu äärmiselt võimas. Ta lihtsalt kiirgab rahu ja maandab inimesed enda ümber.

Mida see kursus teile kui äriinimesele andis?

Igapäevaelus tuleb teha kiireid otsuseid ja vahel on liiga rutakatel otsustel ebameeldivad tagajärjed. On küll ütlus, et „enne mõtle, siis ütle“, aga sellest ei ole ma siiani väga kinni suutnud pidada. Pärast koolitust olen hakanud rohkem tähelepanu pöörama oma hingamisele. Enne tähtsaid kohtumisi või intensiivse päeva eel võtan väikse pausi ja hingan. Kui on mingi ebameeldiv situatsioon, siis selle asemel et end hulluks mõelda või alla anda, olen hakanud võtma hingamispause. Need on lühikesed hetked, kus end maandan. Pea saab selgemaks, süda ei peksle nii palju ja on tunduvalt lihtsam jätkata. Hingamisgurudel on igale situatsioonile oma hingamistehnika välja pakkuda ja see on midagi, milles ma end veel arendada soovin, et aru saada, milline tehnika just mulle teatud olukordades kõige paremini sobib. Lisaks, väidetavalt pidid need, kes hingamisega igapäevaselt tegelevad, vähem toitu ja magamisaega vajama. See on midagi, millega aega kokku hoida.

Üldiselt on hingamisega tegelemine mind rahulikumaks ja tasakaalukamaks muutnud. Lisaks märkan enda ümber üha rohkem inimesi, kes ei hinga, kes hoiavad hinge kinni ja seda nähes mõistan, kui oluline on see iseenesest lihtne ja vaba ligipääsuga tegevus nagu hingamine. Samuti, kiires töögraafikus on teinekord raske leida üks-kaks tundi, et trenni minna, kuid hingamiseks ei ole erilist logistikat vaja ega isegi mitte trenniriideid vahetada. Seda saab tõesti igal ajal ja igas kohas teha ning viis minutit hingamist annab juba hoopis teise enesetunde.

Kui on mingi ebameeldiv situatsioon, siis selle asemel et end hulluks mõelda või alla anda, olen hakanud võtma hingamispause.

Kuna olete astmaatik, siis oskate ehk selgitada, kui oluline on õigesti hingamine sellise tervisehäda puhul?

Astma on teema, millega parasjagu eksperimenteerin. Praktiseerin igapäevaselt kindlaid tehnikaid, mis võiksid teoorias kergendada astmaatiku elu. Olen kuulnud lugusid, kuidas inimesed on läbi hingamise astmast võitu saanud. Selles osas ei julge ma sõna võtta. Astmal ja astmal on ka kindlasti vahe. Oleneb, mis selle haiguse või oleku taga on. Vahel öeldakse, et astma ei olegi haigus, vaid et see on mingi läbielatud emotsiooni või kogemuse tagajärg, mis tuleb vabastada. Selles osas on hingamisest kindlasti abi. Vabastava hingamissessiooni käigus võib inimene nagu ajamasinas ajas tagasi minna ning leida end hetkedest, mida ta ise enam ei mäleta või ei taha mäletada. Nende hetkede läbielamine võib mõjuda tõeliselt vabastavalt ja nii mõnigi inimene võib jõuda selgusele, nagu ta polekski varem hinganud ja et alles pärast hingamissessiooni on hingamisteed lõpuks vabanenud. See kõik on aga individuaalne. Kes, kui kaugele on valmis minema ja endaga katsetama. Ka hingamisel on omad barjäärid ja teinekord on tükk tegemist, et mugavustsoonist end välja hingata. Oma kogemusest võin aga nii palju öelda, et pärast nädalast Dan Brulé hingamiskoolitust tundsin küll, et mu hingamine on sügavam ja kehas oleks justkui rohkem ruumi ning lihtsam oli hingata.

Kuidas alustate oma päeva?

Üritan iga päeva alustada ja lõpetada teadliku hingamisega. Ka mu 4-aastasele tütrele meeldib minuga teinekord kampa lüüa ja hingame koos mõned minutid. Temal tekivad peagi uued mõtted, mida ette võtta, aga mina üritan natuke pikemalt jätkata. Vahel, kui olen pisut pahur või silmnähtavalt stressis, siis laps ikka tuletab meelde, et „emme, hinga!“. Päeva jooksul üritan samuti hingamispause teha või lõunale kõndides hingamisele keskenduda. Mulle väga meeldib nädalavahetustel rannas või metsa all kõndides mõnd podcasti kuulata ja samal ajal teadlikult hingata. Jälgin üha enam, et ei hoiaks hinge kinni. Kui ma üldiselt olen väga kiire rääkija, siis nüüd üritan enne rääkima hakkamist hingata, mitte hinge kinni hoida, ja pikema jutu korral ikka hingamispause teha. Samuti haigutan julgemini ja lasen ohetel välja tulla, ilma suurema piinlikkustundeta. Eksperimenteerin erinevate hingamistehnikatega ja otsin endale sobivaid mustreid.

Kui sageli te üldse osalete erinevatel koolitustel? Millistel olete käinud viimase viie aasta jooksul?

Üsna tihti. Usun elukestvasse õppesse. Mulle väga meeldib end arendada ja seda mitte ainult oma töövaldkonnas. Paar aastat tagasi avastasin enda jaoks Mindvalley. Minust on saanud suur enesearengu, transformatsiooni ja biohacking’u fanaatik. Õpin ja kasvan nii veebipõhiste kursuste kaudu kui ka live-üritustel. Olen viimase aasta jooksul osalenud kuuel konverents-koolituse tüüpi enesearengu üritusel, mis on viinud mind Itaaliasse, Portugali, Balile, USAsse ja Horvaatiasse. Sellised konverentsi-tüüpi üritused meeldivad mulle kõige enam, sest teemasid ja esinejaid on palju. Saan valida just endale sellel hetkel sobiva. Ja mitte vähem tähtis on kogukond (tribe) ehk teised inimesed, kellega nendel üritustel kohtud. Tihti on neil kas sarnased huvid või töötavad nad sulle parasjagu vajalikus valdkonnas ning ürituselt tagasi tulles oled laetud uute teadmiste ja kogemustega ning oled leidnud sõbrad terveks eluks. Plaanin juba järgmisi sihtkohti ja üritusi, õppida on veel palju.

Minust on saanud suur enesearengu, transformatsiooni ja biohacking’u fanaatik.

Millised raamatud kuuluvad teie lugemislauale? Kas olete ka Dan Brulé eesti keeles ilmunud raamatut „Lihtsalt hinga!“ lugenud? Kui jah, siis kui palju erines kursusel ja raamatus räägitu?

Mind paeluvad ajaloolised kirjatükid, kuid ka silmaringi arendavad teosed, mida lugedes peab kaasa mõtlema ja mis annavad võimaluse seigelda teiste inimeste mõttemaailmas. Minu lemmikud, kelle teosed mind on ühel või teisel moel puudutanud: Yuval Noah Harari, Daniel Kahneman, Richard Thaler, Nassim Nicholas Taleb, Malcolm Gladwell.

Dan Brulé raamatu lugesin ingliskeelsena läbi juba enne kursust. Kursus käsitles paljusid raamatu teemasid, süvitsi ja pikemalt, kuid mõte jäi samaks. Ehk et raamatu ja kursuse materjalide vahel lahkhelisid ei olnud. Pigem said paljud teemad selgemekas, sest lihtsalt hingamistehnikatest algajana lugedes jääb nii mõnigi asi segaseks või arusaamatuks. Kursusel sain oma küsimustele vastused ja see oli hea viis raamatu sisu kinnistamiseks.

Kuidas veedate oma vaba aega?

Mulle meeldib vabad hetked veeta koos mulle armsate inimestega. See on minu jaoks kvaliteetaeg. Reisimine ja teiste kultuuridega tutvumine avardab silmaringi ning aitab argipäevast välja tulla. Hea raamat, jalutuskäik rannal või kosutav trenn on ka alati hea vaba aja veetmise viis.

Eelmisel aastal võtsin eesmärgiks ära vaadata kogu Estonia teatri balletirepertuaar. Vaatame, mis järgmiseks. Olen suure osa oma elust tegelenud tantsimisega, mistõttu on liikumine mulle sama oluline kui hingamine. Olgu selleks siis balletitund või ekstaatilise tantsu sessioon. Järgmisena kaalun lohesurfi. Jooga juurde tahan ka tagasitee leida. Viimase häkina olen jõusaalis hakanud eksperimenteerima võimalikult lühikese ajaga võimalikult hea tulemuse saavutamist.

Mulle meeldib vabad hetked veeta koos mulle armsate inimestega.

Hingamiskursusest on nüüd mõni aeg möödas, kas õige hingamine püsib kindlalt teie rutiinis või peate seda endale aeg-ajalt meelde tuletama?

Ma ikka üritan iga päev teadlikult hingata. Vahel pean seda endale ka meelde tuletama päeva jooksul, kui näpud klõbistavad klaviatuuril ja silmi on raske ekraanilt eemale saada. Päris korraliku vabastava hingamise sessiooni jaoks on raskem sobivat hetke ja kohta leida. See on midagi, millega soovin kindlasti rohkem tegeleda ja tihedamalt praktiseerida.

Kellel soovitate neil kursustel kindlasti osaleda?

Minu meelest sobib see kursus absoluutselt kõigile. See õpetab end vabastama ja pöörab tähelepanu olulisele. Mina otsisin enda ellu uut rutiini, midagi, mis teeks pai meelele ja annaks sama hea tunde kui trenniskäik. Lisaks leian, et see võiks pakkuda kiiret leevendust inimestele, kes on omadega kuskile ristteele või puntrasse jõudnud. Paljud käivad teraapias või psühholoogi juures. Hingamiskursusele minek on hea alternatiiv, et leida vastused peas kummitavatele küsimustele. Hingamine on kõigile kättesaadav ja selle eest ei pea isegi aastatasu maksma.

USA hingamisguru Dan Brule tuleb taas Eestisse ja korraldab koostöös Eesti hingamisjuhendaja Heiki Tomsoniga Tallinnas 9.-14. novembrini teadliku hingamise meisterlikkuse kursuse.

Dan Brule on õpetanud teadlikku ja vabastavat hingamist enam kui 125 000 inimesele 55 riigis. Kuigi maailmas on palju hingamiseksperte, eristub Brulé nendest kogemuspagasiga. Teadliku hingamise meisterlikkus peitub tema ammendamatus energias ja kohalolus. Need kaks omadust on koos teadmiste ja oskuste kombinatsiooniga toonud Brulé juurde sellised tippkliendid ja -partnerid nagu maadleja Aleksander Karelini, vabasukeldumistšempioni Stig Åvall Severinseni, transpersonaalse psühholoogia rajaja Stanislav Grofi, new age’i pioneeri Leonard Orri, arktilise ekstreemujuja Wim Hofi ja motivatsioonikoolitaja Tony Robbinsi.

Aita Nurga Toimetaja