1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Kas teadsid? Eestlased, soomlased ja poolakad on Euroopa suurimad raamatukoid
Kas teadsid? Eestlased, soomlased ja poolakad on Euroopa suurimad raamatukoid

Kas teadsid? Eestlased, soomlased ja poolakad on Euroopa suurimad raamatukoid

Mõni aeg tagasi avaldatud statistikast selgus, et eestlased, soomlased ja poolakad loevad Euroopas kõige rohkem raamatuid. Eestlased kulutavad ööpäevas raamatu lugemisele keskmiselt 13 minutit ning Eestis peab lugemist oluliseks tegevuseks 15 protsenti elanikest, vahendab Geediting.com.

Soomlased ja poolakad kulutavad ööpäevas lugemisele keskmiselt 12 minutit ning 16,8 protsenti Soome kodanikest peab lugemist oma lemmikajaviiteks. Kõige vähem loevad raamatuid prantslased, ainult 2 minutit ööpäevas. Väikesed lugejad on ka rumeenlased, itaallased, austerlased ja britid.

Ka digitaalne kirjaoskus kasvab kiiresti, vähemalt 56 protsenti Euroopa elanikkonnast vanuses 16-74 omab elementaarset digitaalset kirjaoskust.

Paberraamatud endiselt populaarsed

2021. aastal ilmus üle 1,5 miljoni raamatu, trükiraamatute müük kasvas esimesel poolaastal 18,5 protsenti. Paberraamatud on endiselt populaarsed ning ületavad audioraamatuid. Lausa 66 protsenti lugejatest eelistab esimesi, sest need pakuvad täisväärtuslikumat ja ainulaadsemat lugemiskogemust. 2021. aastal vähenes audioraamatute müük 8 protsenti, kusjuures trükitud raamatute müük ületas e-raamatute arvu nelja võrra.

Erinevaid žanre ja müügimahtusid vaadates selgus, et edetabeli tipus olid ilukirjandus, romantika, fantaasia ja ulme. Kõige märgatavam tõus oli graafiliste romaanide žanris, mille müük kasvas lausa 146 protsenti.

Mida inimesed loevad?

Jätkuvalt domineerib romantika ja see on endiselt ka kõige tulusam ilukirjandusžanr kogu maailmas. Teisel kohal on krimi/müstika. Kusjuures religioossed ja inspireerivad pealkirjad on kõige populaarsemates mitteilukirjanduslikes raamatutes esikohal.

Jätkates 2020. aasta trendi, siis aina enam populaarsemaks muutub raamatute kohandamine Netflixi sarjadeks ja Blockbusteri filmideks.

Mõned huvitavad faktid raamatute lugemise kohta aastal 2021:

  • Indias, Tais ja Hiinas kulutavad inimesed nädalas kõige rohkem tunde lugemisele.
  • USA lugejate seas on kõige populaarsem romantikažanr.
  • Soome, Poola ja Eesti elanikud on Euroopa suurimad raamatukoid.
  • Audioraamatute populaarsus Hiinas on aina enam kasvamas.
  • Pandeemia tõi kaasa kirjaoskuse vähenemise arengumaades.