1. Avaleht
  2. Hingele
  3. JUSTIN RICKLEFSI 15 soovitust ehk mida peab teadma iga tütarlapse isa
JUSTIN RICKLEFSI 15 soovitust ehk mida peab teadma iga tütarlapse isa

JUSTIN RICKLEFSI 15 soovitust ehk mida peab teadma iga tütarlapse isa

Justin Ricklefs
Justin Ricklefs

Öeldaks, et iga mehe elus on vaid üks naine, kelle käes on ka suurim ja tugevaim mees nagu sulavaha – see on tema tütar. Isa roll tütre kasvatamisel on kordi suurem, kui mehed seda ealeski kujutleda oskavad. Just hea isa teeb oma tütrest tõelise naise meeste maailmas. Nelja tütre ja poja isa Justin Ricklefs on koostanud omamoodi koodeksi, mida peaks lugema ja arvesse võtma iga karmimgi mehemürakas, kelle peres sirgub neiu ja tulevane naine.

Teie armastus on talle vajalik

Õppige oma armastust välja näitama. Talle on seda rohkem vaja, kui raha või kingitusi, nendega suhtlemise puudujääke kinni ei maksa. Mitte keegi maailmas ei anna talle sellist turvalisuse ja kaitstuse tunnet nagu armastav isa. Ta kasvab ja hakkab tegema vigu, ta hakkab teid kurvastama, ta võib vahel olla jõhker ja järsk, ta võib isegi tahta mõneks ajaks kodunt lahkuda, aga te ei tohi talle anda vähimatki põhjust kahelda teie armastuses. Ta peab teadma, et armastate teda sellisena nagu ta on ja et kodumajas alati andestatakse talle ja temast saadakse aru. Ärge häbenege rääkida sellest valjusti ja palju kordi. Vaadake talle lihtsalt silma ja öelge: “Ma armastan sind!”

Teist sõltub, kelle ta oma elukaaslaseks valib

Teie suhtumisest tütresse sõltub see, kelle ta endale meheks valib. Kui te olete hea isa, hakkab ta otsima noormeest, kes sarnaneks teile. Kui pole, siis on tal raske mehele minna ja endale see õige leida. Armastava isaga õnnelikes peredes ütlevad väikesed tüdrukud sageli: “Kui ma suureks saan, abiellun oma isaga!” See on hea näitaja. Tähendab, et te käitute õigesti.

Kuulake sama muusikat, mis temagi

Kui tüdruk jõuab teismeliseikka, tekib tal huvi tänapäevase muusika vastu, mis pole teile alati meeltmööda. Püüdke mõista, mis talle selles muusikas meeldib. Kuulake koos temaga plaate, minge koos temaga moodsa muusika kontserdile, et teil oleks, millest rääkida. Kui te sõidate koos tütrega autos, siis ärge lülitage ümber neid lugusid, mida tema valis. Ja lõppude lõpuks pidage meeles, et aeg, mil te sõidate koos, lõpeb peagi. Aga solvumine jääb.

Ta näeb, kuidas suhtute tema emasse

See on kõige tähtsam soovitus selles nimekirjas. Te võite ainult seda järgida ja edu teie suhetes tütrega on kindlustatud. See on lihtne: ärge väsige lastele näitamast, et armastate nende ema ja et abielu on teile kallis. Osalege laste elus, kuid ärge unustage oma elu. Leidke aega, et minna oma naisega restorani või teatrisse, korraldage lühikesi puhkusereise vaid kahekesi ilma lasteta. Näidake lastele, et abikaasa on teile pisut suurem prioriteet kui nemad. See pole tähtis ainult teie abielule, vaid see kujundab ka teie laste suhtumise abielusse.

Ärge eemalduge tütrest, kui ta jõuab teismeliseikka

Alates 11. kuni 15. eluaastani algab raske periood, mil teie tütar muutub väliselt (vähem kauniks – klambrid, vinnid jm) ja sisemiselt – ta võib olla sõnakuulmatu ja ülbe. Ärge eemalduge temast sel perioodil, hoidke emotsionaalne side alles. Olge kursis tema probleemide, huvide, hobide, boyfriend`ide ja kõige muuga, nii et ta võiks mistahes mure korral teie poole mistahes abi küsimiseks pöörduda. Ärge naerge tema üle, kui ta võttis teie habemeajamisriistad, et oma jalgu raseerida. Te peate alati suhtuma temasse armastusega, olgu ta vanuseks siis 5 või 15.

Tehke koos sporti, see tugevdab iseloomu

Et tütarlapsest kasvaks terve ja kaunis naine, peab ta armastama sporti ja selles saate te teda aidata. Võimelge temaga koos, tehke koos hommikust jooksu või rattaretki, õpetage teda kätekõverdusi tegema, mängige vabas õhus palli. Tüdrukud ei tohi nõrgukeseks kasvada. Sportlik treenitus aitab omandada hingejõudu ja tugevat iseloomu. Tänane naine ei tähenda ju ainult uhkeid kleite, see tähendab ka kehalist ja hingelist karastatust.

Korraldage sagedamini väikesi pidustusi

Lapsepõlv peab teie tütrele jääma meelde elu õnnelikuma mälestusena. Aga see mälestus vormub väikesest rõõmudest ja sündmustest. Tähistage näiteks tütre kümnendat sünnipäeva mitte laua taga istumise, vaid mõnepäevase reisiga. Las ta teeb nimekirja kohtadest või maadest, kuhu ta sooviks reisida, arutage see läbi ja valige kõige sobivam variant. Usaldage talle reisimarsruudi koostamine ja nimekirja tegemine asjadest, mida peaksite kaasa võtma. Reisil olles paluge tal pidada päevikut. Ärge unustage kaamerat, et teha mälestuseks pilte ja videoid.

Iga nädala lõpus võiksite koos vaadata huvitavaid filme, pärast seda aga kirjeldage oma muljeid. Või korraldage pühapäeva hommikul eriline hommikusöök. Või tehke traditsiooniks juua pühapäevast kohvi-kakaod lähedalasuvas kohvikus. Vabadel päevadel jalutage kodukoha kaunimates paikades. Mõelge välja igasuguseid üritusi ja tehke neist fotosid. Täitke oma tütre emotsionaalne mälu sündmustega, millest võtsite osa üheskoos.

Õpetage teda, et elus on saamisest tähtsam andmine

Midagi üllatavat on selles, kui lapsed saavad aru, et maailm ei pöörle vaid nende ümber. Et mitte ainult nemad ei vaja tuge, et viimase tüki torti võiks jätta teistele. Selgitage neile, et elu saab ilusamaks, kui me aitame teisi inimesi. Et ei peaks mõtlema vaid endale, vahel on õigem seista järjekorra lõpus kui trügida küünarnukkide toel teistest ette. Ja kui eksisid, siis tuleb seda ausalt tunnistada.

Olge tema tähtsaimate elusündmuste juures

On arusaadav, et suurem osa isasid töötavad, nad on hõivatud oma karjääriga ja neil jääb vaba aega väheks. Aga ikkagi, proovige mitte puududa tähtsatelt sündmustelt tütre elus, olgu see siis kontsert muusikakoolis, spordivõistlus või tema joonistuste näitus. Ärge väsige teda kiitmast, ükspuha, millised on tulemused. Kui teid sel päeval kutsutakse jalgpallimatšile, pange oma prioriteedid paika, vutimänge tuleb veel, aga teie tütre lapsepõlv ei kordu. See jääb igaveseks seljataha.

Kodus olles olge tema jaoks olemas

See on paljude isade suur viga, et koju tulles nad pole endiselt kohal. Nad hoiavad mobiiltelefoni käepärast, vastavad e-kirjadele, kirjutavad Twitterisse, loevad Facebooki postitusi. Samas nende väike tütar ootab isa tähelepanu. Koju jõudes lülitage telefon kohe välja. Eraldage oma aega sellele, kes ootas teid terve päev, mängige temaga, lugege talle raamatut või siis istuge lihtsalt koos ja vallatlege. Pidage meeles, et varsti tulevad tal uued huvid ja ta ei tahagi olla kodus, kus talle tähelepanu ei pöörata.

Õppige patse punuma

Mõistagi on tüdruku juuste kammimine, patside punumine ja hobusesaba tegemine üdini naiste tegevus, kuid igaks juhuks peab ka isa seda oskama. Järsku lähete tütrega kahekesi puhkusele? Veel enamgi, kogenud psühholoogid leiavad, et isa peaks oskama mitte ainult soengut teha, vaid ka tütre küüsi värvida, kui seda peaks vaja minema. See näitab talle, et mees peab olema mitte ainult tugev, vaid ka õrn.

Minge kusagile ainult kahekesi

Kutsuge kasvõi mõnikord aastas tütar “kohtingule” ilma ema või teiste pereliikmeteta. Minge temaga koos kinno, teatrisse või restorani. Sellised ettevõtmised näitavad talle, kuidas peab mees naisega õigesti käituma. Avage talle autouks, aidake seljast või selga mantel, öelge komplimente, naljatage, andke talle võimalus valida seda, mida ta tahab ja tasuge arve. Andke talle võimalus tunda ennast “miljonikaunitarina”. See ei laosta teid. Mõelge välja oma variandid, kuidas veeta paar tundi tütrega. Te võite sõita kahekesi jalgratastel parki või minna raamatupoodi, kuid see peab olema varem ette kavandatud, nagu tõeline kohting.

Selgitage talle, et välimus pole elus kõige-kõige tähtsam

Psühholoogid arvavad, et just isa peab tütrele selgitama, et sisemine ilu on kordades välisest tähtsam, et just nimelt neiu sisemaailm, tema iseloom, südamlikkus, tema enesehinnang – see on see tuum, mis aitab elus leida õige tee. Kasvatada tütart tänaste tundlike glamuuristandardite maailmas on üliraske. Kuid just teie saate talle selgitada, et mulje avaldamiseks pole vaja võimalikult palju kehapinda paljastada.

Ärge magage maha lapsepõlve

Aeg lihtsalt ei voola, vaid kihutab tohutu kiirusega. On olemas inimene, kellele on teid vaja siin ja praegu, kes nimetab teid isaks. Nautige isarolli, ärge laske laste lapsepõlve lihtsalt mööda joosta – see möödub nii kiiresti, et teie ei jõua silmagi pilgutada.

Ärge kartke tütrelt vabandust paluda

Paljud isad teevad oma tütre heaks kõik võimaliku, kuid nad pole inglid – juhtub, et isa ütleb midagi ebaõiglast, ei pea lubadustest kinni. Ärge kartke paluda tütrelt andestust kui te eksisite. See ei kõiguta teie autoriteeti. Kui te ei oska vabandust paluda, õppige seda, kuni pole hilja. Need sõnad peavad tulema südamest. Ainult see taastab teie läheduse tütrega ja ta andestab teile.

Tõlkis Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews