1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Julgus võib armastuses jackpoti tuua
Julgus võib armastuses jackpoti tuua

Julgus võib armastuses jackpoti tuua

Monika Kuzmina südamete kollektsioonist Foto: Matti Paglant
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Matti Paglant

Paljud meist on näinud imelist armastuslugu filmis “Notting Hill”. Ilmselt on enamikule meelde jäänud liigutav stseen, kus kuulus näitlejanna Anna Scott ütleb lihtsale raamatupoe omanikule Will Thackerile: “Praegu olen ma lihtsalt üks tüdruk, kes palub poissi, et see teda armastaks!” Armastuses ei pruugi miski lihtne olla, kuid kõike saab avatud südamega ja julgusega korda ajada.

Küllap on paljud meist armunult jälginud oma ihade objekti, kartes samas talle läheneda. Takistab hirm tagasilükkamise ees või, mis veel hullem, et naerdakse välja. Kui kellegi teise puhul elaks selle üle, siis silmarõõmu puhul on tegu katastroofiga. Seepärast eelistavad paljud inimesed nii-öelda vaadata kõrvalt ehk siis oodata aega, mil kõik iseenesest sujuma hakkab. Sageli ollakse silma hakanud inimese suhtes väliselt ka külmem ja ükskõiksem: temaga on lihtsalt raskem juttu alustada ja isegi silma vaadata kartuses, et reedad tunded. Seepärast ei pruugi pealtnäha ükskõikne inimene seda tegelikult olla. Tal võivad lihtsalt hetkel jalad olla nõrgaks muutunud ja ta ei taha seda näidata.

Isegi tugevad, targad ja edukad lõvimehed muutuvad jänesteks, hakkavad higistama ja kõnes pudistama, kui on vaja astuda esimene samm. Meeldiv naine on ühtäkki keegi kõrgelt ja kaugelt, kellele lähenemine teeb jalad nõrgaks. Taas “Notting Hilli sündroom” – me kujutame ette, et kaunis daam, keda oleme näinud näiteks mingis büroos, kostüümis, viimse detailini ideaalsena, astub pärast tööpäeva uksest välja, seal seisvast limusiinist väljub musklites härrasmees, avab ukse ja unistuste daam sõidab oma luksuslikku koju. Võib-olla võtab see ideaalpaar veel lasteaiast oma pisipõnni peale. Aga tegelikult … järsku läheb kaunitar hoopis linnaliinibussile, sõidab oma tühja korterisse, soojendab pitsa ja hakkab romantiliselt draamat vaatama, poetades aeg-ajalt pisara: miks küll minuga nii ei juhtu? Isegi ilusaimad inimesed on tegelikult nagu meie, oma rõõmude ja murede, ihade ja soovide, unistuste ja ideaalidega. Sageli ka õnnetud, sest pole leidnud seda õiget.

Ainus lahendus on anda oma sümpaatiast otseselt märku. Kui äraütlemine on viisaks,  elab selle üle. Kui mõnitav, tuleb õnne tänada, et sellise inimesega midagi välja ei tulnud. Järsu äraütlemise või vastiku repliigi korral mõelge, et see on vaid tema arvamus, ma pole ju tegelikult selline, milliseks ta mind pidas. Kõige tobedam on tõsise armumise korral eluaeg mõelda, aga mis siis, kui ta oleks vastanud “Jah, olen nõus!”

Kirjanik Sandra Angel on öelnud: “Ma ei kannata mehi, kes vahivad ilusat naist. Ei, ärge saage must valesti aru – naise vaatamine on igati OK. Mulle käivad närvidele tüübid, kes vahivad ilusat naist ja EI TEE MIDAGI. Ilusat naist ei tohi kunagi lihtsalt niisama vaadata, vaja on astuda esimene samm, öelda või küsida midagi. Eesti mees ei tegutse. No juua täis peaga nad muidugi üritavad, aga see on teine asi ja sama mõttetu.”

Olen mõnelegi meeldivale naisele ligi astunud ja öelnud: “Tere, mina olen see ja see, sa meeldid mulle ja ma tahaksin sinuga tuttavaks saada.” Enamasti see töötab. Esialgu natuke üldist juttu ja kõik, aga tutvus on sõlmitud ning järgmisel korral saab jätkata. Täiesti võõrale tänaval juurde minnes võib saada kohese eitava vastuse, mis sageli on tingitud ootamatusest: inimene on üllatunud, ta ei jaga olukorda ära ja tööle hakkab kaitsemehhanism. Paar tänavavahet maha käinud kaunitar võib peagi juba mõelda: „Miks ma küll nii vastasin!“ Seega on kindlam, kui südamedaam on teie tähelepanu juba varem märganud.

Taas üks inimlik tõlgendus: me tavaliselt samastame lause “Sa meeldid mulle!” lausega “Ma tahaksin sinuga suhet/seksida!” Aga võib ju ka lihtsalt sõpradeks saada ja vaadata, mis edasi juhtub. Ka väljas käimine ei pruugi olla kohting selle üldlevinud mõttes. Aeg annab arutust ja võib juhtuda, et kummagi suhe tuleb hoopiski uue tuttava sõbra/sõbrannaga.

Tutvusi sobitades maksab arvestada vana kõnekäänuga: “Julge pealehakkamine on pool võitu!” Võib juhtuda seegi, et tulemas on koguni jackpot.

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews