1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. JOOGA! Joogaõpetaja Irina Panina näeb õnne hetkes ja sisemises tasakaalus
JOOGA! Joogaõpetaja Irina Panina näeb õnne hetkes ja sisemises tasakaalus

JOOGA! Joogaõpetaja Irina Panina näeb õnne hetkes ja sisemises tasakaalus

Irina Panina
Irina Panina

Dharamsaali Hatha jooga õpetaja Irina Panina on üks neist inimestest, kes leidis eluteel selle teeotsa, mis viis teda joogani ja pani seda ka teistega jagama. Ta näeb jooga võlu selle kõigi aspektide ühendamises, alates venitustest ja lõdvestumisest kuni õige hingamise ja mediteerimiseni ning tähtis on ka mõtlemine.

Kuidas leidsite enda tee joogani ning mis teid selleks ajendas?

Aasia kultuur, värvid, lood ja jooga on mulle ammu huvi pakkunud. Juba lapsena proovisin joogaga tegeleda ja mediteerida ühe vana must-valge jooga raamatu järgi, mille leidsin ema raamaturiiulist. Tol ajal mul kahjuks jooga nii hästi välja ei tulnud. Täiskasvanuna olen aktiivselt tegelenud spordiga ja mingi hetk jõudsin taas jooga juurde. Esialgu oli jooga minu jaoks pigem venitus- ja lõdvestusharjutused. Mõne aja pärast hakkasin nautima ka teisi jooga aspekte — mindfulness`i, meditatsiooni ja hingamisharjutusi.

Mingi hetk otsustasin, et tahan minna jooga päritolumaale Indiasse ja õppida joogaõpetajaks. Maagiline aeg Rishikeshis oli tõeline nauding kehale ja hingele. Tagasi Eestis hakkasin joogat õpetama ja loodan, et minu õpilased naudivad mu jooga praktikat sama palju kui mina ise nautisin jooga õppimist.

Mida on teie elule juurde andnud joogaga tegelemine?

Ma arvan, kõige olulisem, mida jooga on mulle juurde andnud on just mindfulness kontseptsioon. Enne joogaga tegelemist ma sellele väga ei mõelnud, aga me oleme tihti oma mõtetesse ära kadunud. Me ei kontrolli oma mõtteid, vaid mõtted kontrollivad meid. Jooga pöörab väga palju tähelepanu sellele, et pead oma keha ja vaimu tundma.

Milles peitub teie arust õnneliku elu võti?

Ütleksin, et võtit kui sellist, ei ole. Ma arvan, et ei pea otsima oma õnne väljastpoolt ja lootma, et mingi asi või sündmus teeb sind õnnelikuks. See võib teha mõneks ajaks, aga elu on selline, et igal hetkel võib kõik muutuda või kaduda. Oluline on vaimne vastupidavus, võime lahti lasta mõtetest või sündmustest, võime leida õnne väiksetes asjades ja nautida seda, mis hetkel olemas on.

Kui miski teeb sind õnnetuks, siis on oluline teha muutusi. Minu jaoks on oluline, et mulle kallid inimesed oleksid minu lähedal ja ma teeksin midagi kasulikku, mis muudab teiste inimeste elu või meie ühiskonda paremaks.

f1130113

Kas võib öelda, et inimene, kes tegeleb joogaga on rahulolevam ja õnnelikum? Miks?

Loomulikult, jooga õpetab kuidas olla enda ja ümbritseva maailmaga rahul ja tasakaalus. Ka uuringud on näidanud, et mindful-inimesed on õnnelikumad. Kuigi ma ei saa öelda, et joogaga tegelev inimene on õnnelikum kui mõni teine. Ma arvan, et õnnelikud inimesed on need, kes tegelevad millegagi, mis neid täiendab. See võib olla jooga, aga võib olla ka sport, muusika, kunst, sotsiaaltöö, teiste inimeste abistamine, laste kasvatamine jne. Kui me teeme midagi kasulikku või loome midagi ilusat, siis me tunneme ennast õnnelikuna.

Kuidas leidsite tee Dharamsaali?

Olen väga õnnelik, et leidsin Dharamasaali! Eelmisel sügisel otsisin kohta, kus saaks joogat õpetada ja Dharamsaal jäi silma oma toredate ja sõbralike inimestega ning hubase saaliga.

Head Uudised GoodNews