1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Hingamistreening pakub joogale asendust
Hingamistreening pakub joogale asendust

Hingamistreening pakub joogale asendust

Hingamistreening on praegu levimas nii äri kui ka meditsiinimaailmas. Heiki Tomsoni hingamistreeningute grupikursus võimaldab osalejal üles leida isiklikud, just teda piiravad hingamisharjumused ja õppida selgeks, kuidas hingamisharjutustega igapäevaellu muutusi tuua, kirjutab Liigume.ee.

Tomsoni ettevõtetele ja organisatsioonidele loodud treeningseeria eesmärk on luua sünergia osalejate vahel ja voolavalt liikuda kollektiivi ühiste eesmärkideni kõiki osapooli austades.

Viimasel ajal räägitakse palju sellest, et hingamine on uus jooga. Aastaid tagasi oli väga populaarne vabastav hingamine, täna on aga fookuses hingamisele suunatud hingamistreening. Mis asi see on?

Jah, see on tõsi: teadlik hingamine on kujunemas uueks joogaks. Elu on muutunud intensiivsemaks ja jooga praktiseerimine pole alati kõikjal võimalik.

Elutempo muutub tõenäoliselt veel intensiivsemaks ning elamisväärse elukogemuse omamiseks ja stressi vältimiseks on kasulik osata intensiivses keskkonnas lõdvestuda. Teadlikku hingamist saab praktiseerida kõikjal: koosolekul, kabinetis, ühistranspordis, kas või teatris. Näiteks tulin Mehhikost, pikk lennureis, ühel kohal 11 tundi istumist. Sealt edasi oli vaja sõita Lõuna-Eestisse. Teadliku hingamisega on võimalik hoida ennast täiesti vabalt erksa ja lõdvestununa 48 tundi järjest. Passiivse istumise ajal teed tasakaalustavat, lõdvestavat hingamist iga 4 tunni tagant. Kui ajavööndivahetus tuleb ja tekib sügav väsimus, siis saab teha 5 minutit energiatõstmise hingamist ja väsimus on nagu peoga pühitud.

Hingamistreening on vajalik, et õpiksid teadliku hingamise harjutusi mõistma ja sulle sobivalt tegema. Tegemist on metoodikaga, mis õpetab häkkima oma närvisüsteemi ja aitab luua kiiresti endale emotsionaalse või füüsilise seisundi muutuse. Õige hingamismustri kasutamine raskel hetkel muudab kõik. Tahad magada, aga und ei ole. Oled ärevuses, aga tahaksid lõdvestuda. Oled ärritunud, kuid soovid rahuneda. Lisaks erinevatest valudest vabanemised: peavalud, liigesevalud, seljavalud. Ka neid saab teadliku hingamisega ravida.

Vabastav hingamine on ka suurepärane praktika sügavamaks lõdvestumiseks ja avardunud teadvusseisundisse minekuks.

Miks peaks hingamist üldse treenima? Millised on selle praktikaga saadavad hüved? Kas ehk just hingamistreeninguga õnnestub näiteks sügisele ja talvele vastu minna ühtegi viirust põdemata?

Ma ütlen nüüd välja ühe saladuse: hingamise treening on suuresti tegelikult lõdvestama õppimine ehk siis hästi nauditav ja mõnus tegevus. Siin on oma distsipliin ja lihtne metoodika, nii et kui oled järjepidev ja praktiseerid, siis mõne aja pärast muutuvad need just sind toetavad hingamismustrid sinu harjumuslikuks hingamismustriks, mis käivitub juba automaatselt, kui varem piiranguks olnud meeleseisund saabub.

Regulaarne hingamistreening muudab immuunsüsteemi väga tugevaks. Ajus vallanduvad oksüdotsiin, dopamiin, serotoniin, endorfiin. Sa oled lõdvestunud ja viirusetekitajatega võitlemiseks on keha valmis automaatselt reageerima. Hingamistreeningu ajal rikastub veri võrreldes tavahingamisega 2-5 korda suurema koguse hapnikuga, tuues omakorda rakkudest välja sinna ladestunud doksiinid.

Nii et ka muutlikes ilmastikuoludes ja viirusepuhangute korral saab teadliku hingamise praktiseerija ennast tervelt tunda. Lihtsalt hingad ebavajaliku enda seest välja. Ma pole ühtegi viirushaigust viimase nelja aasta jooksul põdenud.

Kui kiiresti on võimalik praktiseerides muutusi täheldada? Kui kaua üldse hingamistreening kestab? Kellele hingamistreening mõeldud on?

9. oktoobril lõppes meil Tallinnas neljanädalane teadliku hingamise kursus õpetajatele. Me saime kokku neli korda, kolm tundi korraga. Rääkisime teooriast ja tegime sügavaid hingamispraktikaid. Kodune ülesanne oli teha praktikaid 10-20 minutit päevas. Ma küsisin tagasisidena, millised muutused on nelja nädalaga neis toimunud. Mida nad kogesid enne oma elus ja mis on peale kursust teisiti. Vastused tulid: „olen rahulikum“, „olen enesekindlam“, „paanikahood on muutunud olematuks“, „tean nüüd, kuidas endale energiat juurde saada ja lõdvestuda“, „magan nagu nott“, „olen rahulik lastega – ei ärritu, spontaansust tuli juurde, võhma on rohkem“.

Treeningud on erinev pikkusega. Sõltub, milline on treeningu eesmärk. Juhendajaga treening kestab pool kuni kaks tundi. Sellest piisab kord nädalas. Kodus on vaja ka aega investeerida iga päev 15-40 minutit päeva peale jaotatuna. Aga nagu sai mainitud, ei pea selleks alati kuhugi spetsiaalselt minema. On harjutusi, mida saab teha pargis koeraga jalutades või kaupluses järjekorras seistes. Individuaaltreeningutel ja teraapias käivad inimesed, kes tegelevad vaimsete ja füüsiliste võimete arendamisega või tervendamisega: lauljad, sportlased, ettevõtjad, sõjaväelased, ametnikud, väikeste lastega emad, aga ka eakamad inimesed. Minu suur lemmik on 75-aastane proua Lea Tartust, kes sai hingamisest leevendust liigesevaludele ja praktiseerib teadlikku hingamist regulaarselt edasi.

Hingamistreening on mõeldud inimestele, kes soovivad võimetepiire avardada tippsooritust luues või mingit enda jaoks olulist aspekti elus muutes, aga ka neile, kes soovivad olla vabad emotsionaalsetest ja füüsilistest pingetest ja tervisehäiretest. See on kogemuslik praktika, kus praktiseerimise käigus avastatakse oma võimalused. Julgustan teid proovima seda piiritu potentsiaaliga praktikat.

HARJUTUS ÄREVA MEELE RAHUSTAMISEKS:

Hinga aeglaselt, sügavalt ja pehmelt kaks korda sisse ja välja (lõpuni välja). Kohe peale seda tee mõned minutid terapeutilist hingamist: hingad viieni loendades sisse ja siis ilma pausita viieni loendades välja. Hoia silmad kinni ja fookust oma südamel. Võid olla kindel, et kui avad 4-5 minuti pärast silmad, on meel täiesti rahulik.

Head Uudised GoodNews