1. Avaleht
  2. Jooga ja meditatsioon
  3. Haapsalu Joogafestivalil saab õppida tervendavat naerujoogat
Haapsalu Joogafestivalil saab õppida tervendavat naerujoogat

Haapsalu Joogafestivalil saab õppida tervendavat naerujoogat

Fotod Marju Randmer Nellis

Juba mõne nädala pärast, 22. ja 23. juulil toimub Haapsalu Piiskopilinnuses järjekordne Joogafestival, kus esinevad parimad joogaõpetajad Eestist ja välismaalt, järele saab proovida üle 10 joogastiili ning kuulata loenguid ja osaleda töötubades. Üheks oodatuimaks ja põnevaimaks stiiliks on ilmselt naerujooga, sest möödunud aastal ka telest nähtud vabastav naer nii õpetajate kui osalejate poolelt äratas selle vastu suurt huvi.

Milline siis on see naerune joogastiil? Naerujooga loob armastuse ruumi, kus erineva taustaga inimesed (eelnev joogakogemus ei ole vajalik) saavad koguneda hinnangutevabas keskkonnas, et kogeda lihtsalt elurõõmu ilma igasuguste tingimusteta, ja tunnetades sisemist üksolemist meis kõigis — ei ole midagi lõõgastavamat, kui lihtsalt olla Sina Ise.

Kuidas naer mõjub? Naer tervendab suurt osa stressist tingitud haigusi (migreen, astma); annab terve südame (samas südamehaigustega pole soovitav) ja parima kardiotreeningu (leevendab stressi, kulutab kaloreid ja on südamele kasulik); naer vähendab stressitaset ja tugevdab immuunsust; on nagu sisemine sörkjooks kõigile organitele – parandab verevarustust; annab verd st viib hapnikku ajule – tööjõudlus ja ideederohkus paraneb; põhjuseta naer, see on meeletu seisund, mõtlemisvaba – puhkab meelt; toob meisse elurõõmu, mis meis lapsena pulbitses; annab enesekindlust, emotsionaalset tasakaalu (juhtumised ei määra meeleolu), näolihaste trenni ja parandab verevarustust = nooruslikum välimus; on valuvaigistav, tekitab heaoluhormoone; sügav hingamine muudab keha aluseliseks ja  põletikud ja kasvajad ei tule ja oleme terved; naer ühendab. annab positiivse ellusuhtumise ning parandab enesetunnet ja energiataset. 20 minutit naeru = 60 minutit jõusaali või aerutamist.

Kellele ei meeldiks naerda, pisarateni? Vanarahvaski ütleb, et naer on terviseks – ometigi tundub, et naerma hakkamiseks on meil, täiskasvanutel, vaja kõigepealt head nalja või humoorikat situatsiooni. Õnneks saab lapseliku mängulisusega seonduvat naermist arendada – suurepäraseks abiliseks on siin naerujooga.

Kakskümmend minutit naeru on piisav, et füsioloogilised protsessid kehas aktiveerida. Naer peab olema vali ja tulema sügavalt diafragmast, olema nn kõhunaer. Kuna naerujooga on harjutus, siis võib naeru pikendada nii kaua, kui soovitakse. Naerdes liigub energia lainetena ja viib osalejad kaasa. Naerujooga võib lõppeda naerumeditatsiooniga, mille käigus osalejad istuvad või lamavad maas ja lasevad loomulikul naerul ennast kaasa viia. Pärast naerusessiooni maandatakse energia juhendatud lõdvestusega, maandava tantsu või ümisemisega.

 

Joogafestival lõpeb naerusessiooni gongi- ja helikausside meditatsiooniga, mille viib läbi Vilmar Schiff. Pärast naermist on keha lõdvestunud ja vastuvõtlik ning harmooniliste helilainete mõju tugev.

Naerujooga viivad läbi kundalini-, tantsu- ja naerujooga õpetaja Kadi Toompere ja Eve Arpo, kes on läbinud Hot Yoga õpetajate kooli Tais ning Karam Kriya kundalini jooga õpetajate kooli, täiendanud end teadliku raseduse joogaõpetajaks ning lõpetanud naerujooga õpetajakoolituse.

“Naer on saatnud mind läbi elu, see on olnud mu loomulikuks kaaslaseks, mis on kaunistanud elu tipphetki kui ka aidanud üle rasketest aegadest. Proovi ise – oletame, et sul on millegagi seoses tõsine mure. Meel on must ning südames ärevus. Mõtle selle situatsiooni peale ning proovi naerda. Kuigi alguses tundub see väga raske ning pisut absurdnegi, siis juba peale esimest minutit sa ilmselt tunned, et probleemi tuum on kahanenud väikseks täpiks. Peatselt tulevadki pähe kõikvõimalikud lahendused, kuidas olukorda positiivseks pöörata. Nii lihtne see ongi! Naer võtab murelt väe. Põhjuseta naeru harjutamine võib olla algul päris keeruline harjutus, kuid väikse praktika ja suure sooviga saad varsti meistriks. Puhtas naerus on meeletu vägi,” räägib Kadi Toompere.

“Läbi enda kogemuste ja teistele edasi õpetamise on mul kujunenud lemmiktehnikad. Üheks loomulikumaks neist on põhjuseta naermine, universaalne ning igal hetkel praktiseeritav. Naerda on mõnus ja vabastav, selle positiivset mõju kehale võib võrrelda tulehingamise praktiseerimisega. Naerujooga käigus on huvitav kogeda, kuidas naerulaine tuleb, paneb osalejad naerma ja mõne aja pärast vaibub, et taas tulla ja kõik uuesti naerma panna. Indias naerumeditatsiooni praktiseerides olin koos 30 inimesega ühes ruumis, silmad suletud, ja me naersime – ohtralt, valjult, itsitades, naerust röökides ja püherdades ning vahepeal naeru oodates. Nagu kamp hulle! Vahepeal tuli koguni kartus, kas mu keha sellise intensiivsusega toime tuleb – nii jõuline oli naer,” meenutab Eve Arpo.

Naerujooga koos Kadi Toompere, Eve Arpo ja Vilmar Schiffiga toimub 22. juulil kell 19 Vanakino töötoas.

Head Uudised GoodNews