1. Avaleht
  2. Hingele
  3. GOODNEWS SOOVITAB! Joogafestival: vapustavalt tihe programm kahel päeval
GOODNEWS SOOVITAB! Joogafestival: vapustavalt tihe programm kahel päeval

GOODNEWS SOOVITAB! Joogafestival: vapustavalt tihe programm kahel päeval

Foto: Kristel Aija
Foto: Kristel Aija

Juulikuine Haapsalu Joogafestival sobib südasuvistesse palavatesse päevadesse ja sumedatesse õhtutesse suurepäraselt, sest tihe programm täidab pika päeva ja lubab üürikesel suveööl ka sõba silmale lasta. Pea poolsada üritust kahel päeval on ideaalne võimalus tõelisest joogast aimu saada.

Tegutseme lavadel ja siseruumides

Programmi pealavaks on Taevalava, kus toimub mitmete joogastiilide esitlus ja õppimine, samuti ka kontserdid ja tantsimine. Tantsuteraapiat pakub ja bioenergeetika saladusi avab Maria Rós Mehhikost. Meditatsioonid, teadvuse äratamine ja mitmed loengud toimuvad siseruumis, mugavate istmetega Alkeemia saalis. Laupäevaõhtu naelaks on Lea Dali Lion sõnas ja muusikas. Muusiku ja raamatu “Joonista valgus. See on kõige uue algus” autorina jagab ta kuulajatega oma kogemust sügavast vaimsest ärkamisest läbi keerulise tervenemisprotsessi.

Siseruumideks on ka Rahutuba ja Salakamber, kuhu tuleb kaasa võtta matt. Rahutoas toimuvad tantra rituaalid, veedalikkusel põhinevad toimingud, sufide pöörlemine ja sügav joogalik puhkus. Salakambris saab teada saladusi oma jalgadest, südamest, seksuaalsusest. Sinna on oodatud emad beebidega, rasedad, lapsed ja noored neile sobivale joogale. Õpetajateks Karolin Tsarski, Tanel Peterson, Aale-Triinu Sonn, Amira ehk Kersti Dennis ja Katri Ristal. Väravatornis toimuvad mantrad, häälejooga ja kristallkontsert, saab tutvuda suhtejooga õpetusega, neid tarkusi tutvustavad õpetajad Hille Kalmus, Aivar Täpsi, Crystal Ra Laksmi, Kai Hibus, Marilii Toots ja Kaidi Karilaid.

Stiilid igale maitsele

Foto: Kristel Aija
Foto: Kristel Aija

“Meie programmi parimaks etteasteks sel aastal – lisaks peaesinejale – on Jocke Salokorpi ja Jagaspace Acoustic ühisetteaste ehk Ashtanga jooga mänguline tund elava muusika saatel Haapsalu linnusehoovi murul. Teine kompu on festivali viimane etteaste – gongi- ja kristallihelide kontsert Haapsalu Jaani kirikus,” ütleb festivali korraldaja Merit Raju.

Festivalil saab joogahuviline valida tosina erineva stiili seast selle endale sobivaima. Mõned joogastiilid on Meriti sõnul füüsiliselt aktiivsemad, mõned staatilisemad ja rahulikumad, on vahepealseid ning mõned pakuvad hoopis teistmoodi elamusi.

A nagu akrojooga ja Ashtanga

Foto: Kristel Aija
Foto: Kristel Aija

Joogastiile on tänaseks päevaks tuhandeid, need erinevad füüsilise intensiivsuse poolest kui ka vaimse sügavuse poolest. On selliseid, mis on väliselt väga staatilised, on ka väga dünaamilisi, liikuvaid stiile. Painduvuse ega mantrate pärast pole vaja muretseda – need tulevad omal ajal. Festivali programmis on 12 põhilist stiili.

Akrobaatikat ja joogat siduv akrojooga õpetab läbi loovate ülesannete usaldama ennast ja teisi. Kõik me seisame silmitsi enda seatud piirangute, hirmude ja sotsiaalsete barjääridega. Siin on võimalus kasvuks – ületades ja üllatades nii ennast kui ka teisi, avastame, et oleme võimelised palju rohkemaks kui enne arvasime. Selles aitavad joogahuvilisi Kristel Talvistu ja Kalev Külaase.

Ashtanga jooga eesmärk on puhastada nii füüsilist kui emotsionaalset keha ja meelt ning ta teeb seda tõeliselt efektiivselt. Ashtanga jooga “viib prügi välja” – teadlik ujjayui hingamine ja spetsiaalne asanate (asendite) järjestus, muudab keha avatumaks ja painduvamaks ning paneb higistama nii nagu seda joogast kunagi oodata ei oskaks. Õpetaja Jocke Salokorpi ütleb, et on 40-aastane ja läheb iga päevaga nooremaks.

Tõeline olemus ja joogalik puhkus

Foto: Kristel Aija
Foto: Kristel Aija

Babadži krija jooga on iidne joogaliin ja kvintessents õpetustest, mis on välja arendatud täiuslikkuse saavutanud joogameistrite poolt. See on teadliku muutumise tee, eesmärgiga taibata oma tõelist olemust ning õppida oma elu teadlikult juhtima. Babadži krija jooga tehnikaid antakse edasi otse õpetajalt õpilasele, kolme pühenduse käigus. Iga inimolemuse tasandi ehk keha arendamiseks ja korrastamiseks on omad tehnikad. Üks õpetajatest Ingvar Villido ütleb, et tegu on iidse joogaliiniga, mis on olnud aastatuhandeid tuntud vaid India suurte joogameistrite väikeses ringis. Teiseks õpetajaks on Joogafestivalil Kalev Kikas, kes toob osalejateni kriya jooga kehatehnikad, vaikuse ja mõtluse.

Jooga Nidra tähendab oskust efektiivselt puhata, kusjuures 1 tund võrdub 4 tunni tavapärase unega. Dr Helena Lass viib läbi sügava lõdvestumise tehnika, mida nimetatakse ka joogalikuks puhkuseks. See erineb magamisest mitme olulise aspekti poolest – säilib teadvustamisvõime, sügava unega sarnanevasse lõdvestusse jõutakse kiiresti, paraneb mälu ning keskendumise võime. Ta räägib, kuidas teadlikkuse kasutamine on seotud keskendumisega, suutlikkusega orienteeruda infost üleküllatud maailmas ja mis seda tavaliselt takistab ja juhendab ka praktikaid, kuidas oma teadlikkust tahtlikult suunata ning suuremal määral enda juhtimise alla saada.

K nagu klassikaline ja kundalini jooga

Klassikalise jooga eesmärgiks on inimese viie keha (füüsiline, emotsionaalne, mentaalne, intellektuaalne ja tõeline mina) puhastamine, kauniks muutmine ja täiusliku tervise saavutamine. Stiil peidab endas palju häid meetodeid leevendamaks sellised hädasid nagu stress, pinged, valud, ärevus, hirm, depressioon, armukadedus, ahastus, meeltesegadus. Joogatehnikate abil on praktiseerijal võimalik aktiveerida oma väline ja sisemine tugevus ning sisemine potentsiaal ning sära. Õpetajaks on festivali peaesineha Dr Omanand Guruji. Teda on tihti nimetud meditatsiooni, juhtimise ja jooga guruks, kes annab edasi jooga teadmisi huvilistele, pakkudes ääretut rõõmu, rahu, naudingut ja õndsust joogaga tegelejatele.

Kundalini jooga on Yogi Bhajani õpetustel põhinev dünaamiline jooga vorm, mis hõlmab füüsilisi harjutusi, hingamistehnikaid, keha- ja käteasendeid, mantrate loitsimist ning meditatsioone. Puhastava ja tervendava toimega kundalini jooga tõstab heaolu, tugevdab elujõudu ning virgutab loomingulisust. Ta aitab lahti hoida energiakanalid, stimuleerida tšakraid, tasakaalustada näärmete tegevust ning tugevdada närvisüsteemi. “Kõige imelisem asi, mida sa saad teha hommikul vara ei ole mitte magamine, vaid Sadhana – kundalini jooga hommikupraktika, mis täidab sind energiaga ning puhastab su meelt ja alateadvust. Mõne aja möödudes märkad, et sul on rohkem energiat ning oled tasakaalukam ja seda vaatamata sellele, et tõusid vara,” räägib stiili õpetaja Kadri Rinaldo. Varasematel aastatel on päikesetõusu ajal olnud sadu joogahuvilisi just hommikupraktikal kohal.

Universumiseadused, hommikujooga ja sufide pöörlemine

Sanatana dharma tähendab universumi ja looduse igavesi seadusi, mille igapäevase järgmise tulemusena on inimesel, ühiskonnal, loodusel ja universumil võimalik elada õiglast elu. Need seadused seletavad meile, kuidas universumi ja looduse välised seadused on seotud iga inimese sisemiste seadustega. Õpetajateks on Atis Žarins ja Shiva Vakya Siddha Baba. “Jooga aitab leida põhjuseid, et seletada, miks meie elus juhtuvad kurvad asjad ikka uuesti. Jooga ja veedade abiga olen alustanud enesetunnetamisprotsessi ja mis kõige olulisem – iseenda ja oma elu korda seadmisega,” räägib Atis Žarins.

Šivananda jooga rajaneb viiel põhipunktil: õigetel harjutustel (asanad), hingamisel (pranayama), lõdvestumisel (savasana) ja toitumisel (taimetoitlus) ning positiivsel mõtlemisel ja meditatsioonil (vedaanta ja dhyana). Õpetaja Reelika Rohtmaa viib 19. juulil läbi hommikujooga, joogatund on meditatiivne, keskendutakse kõhuhingamisele, asendite hoidmisele ja lõdvestusele, füüsiliselt keskmise raskusastmega, aga sobib ka kõigile algajatele.
Sufide ekstaatiline pöörlemine on müstiline praktika, mis võimaldab läbi liikumise, hingamise ja helide avardada oma teadvusseisundit ja tugevdada oma ühendust hingega. Sufid pöörlevad vasakule, südame suunas, tuues südamesse oma keskme. “Kohtume ühises väljas, pööreldes ekstaatilises elutantsus oma südame poole, pööreldes kindlalt oma jalgadel. Ainult läbi selge maandatuse saame tunda ennast piisavalt vabana, et võimaldada endale piirideta kogemusi, kus liikumises on liikumatus ja paigalseisus liikumine. Avame turvalist ruumi, kus igaüks saab sufide pöörlemispraktikate ja muusika kaudu tunnetada oma hinge,” selgitab õpetaja Polina Tšerkassova ning paneb osalejatele südamele, et töötuppa tuleb kaasa võtta sokid.

Tantra vabastab seksuaalsuse, tants olemuse, vinyasa tugevdab keha

Tantra on iidne ja väga praktiline spirituaalne süsteem. Tantraõpetus on teiste vaimsete teede hulgas planeedil ainulaadne, kuna see tunnistab ja kaasab energiat. Tantristid avastasid, et kõige võimsam energiaallikas looduses ja seega ka inimeses on seksuaalenergia. Tantra annab revolutsioonilisi õpetusi seksi ja vaimsuse kohta ning õpetab, kuidas muuta armastamine vaimseks aktiks: teadlikuks võimsaks teoks, mis võib inimese vabastada. Õpetaja Kiya Shanti kireks on pakkuda sügavat muutust ja ekstaatilist ärkamist, mis saab alguse sügvalt sisemusest ja tõuseb kõrgustesse. Shashi Solluna õpetus on kogum energeetilistest praktikatest, meditatsioonist, tantsust, teraapiast ja qigongist.

Tantsujooga ehk Shakti tants toob kokku kundalini jooga väe ja vabastava tantsu maagia. “Sirutame keha voogavate venitustega avatuks, aktiveerime ta erinevatest tantsustiilidest inspireeritud harmoonilise liikumise harjutustega säbrutama, laseme end vabasse tantsu, et leida üles oma rütm ja lugu ning rännata kosmosesse, lendame läbi maandava liikumise tagasi maa peale, laseme kogetul läbi sügava lõdvestuse kehasse settida ja lõpetame ühe kauni ja ülendava liikuva meditatsiooniga. Seda kõike eriliselt kauni, väeka ja kaasahaarava joogamuusika saatel,” kirjeldab tantsujooga õpetaja Liina Ravneet Elvik, kes tutvustab Shakti tantsu. Laupäeva õhtu veedetakse aga “Tantsi tõeliselt, tantsi metsikult, tantsi seksikalt!” ekstaatilise tantsu juhendaja Kiya Shantiga.

Vinyasa jooga on dünaamiline joogastiil, kus hingamine ja liikumine on omavahel sünkroniseeritud. Sagedased vinyasad hoiavad energiataseme kõrgel ja aitavad luua kergemat ning tugevamat keha ja puhtamat meelt.
“Jooga õpetas mind mõistma oma füüsilist keha. Õppides seda kuulama, austama ning armastama, on sellest saanud minu parim kaaslane, peegel ja teejuht. See taasleitud tervik avab uusi sügavusi hingelisel rännakul ja pakub lõputult avastamisrõõme. Karistab kaitsvalt, kui hooletult kohtlen ja lööb nurru, kui tegutsen kooskõlas ja armastuses,” räägib õpetaja Ereli Järv. “Mesiselt magus seeria kogu keha tugevdamiseks ja tasakaalu loomiseks,” lisab Gerli Järv.

Üks eriline paik on basaar, mille märksõnadeks on vürtsikad lõhnad, eksootiline ja õige tundega tehtud käsitöö, looduslikud kehahooldustooted, imelised toidulõhnad, lemmikkohvikud, vaimne kirjandus, aga ka elustiilifestival, joogakoolide ja -stuudiote basaariesindused, õdusad tähttelgid festivalialal tervisejookide ja kerge snäkiga ning muidugi puhas mõte, puhas tegu ja puhas toit.

Kõike saate näha, kuulda ja tunnetada juba kohapeal!

Head Uudised GoodNews