1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Dale Carnegie: pidage meeles, et ebaõiglane kriitika on tihti varjatud kompliment!
Dale Carnegie: pidage meeles, et ebaõiglane kriitika on tihti varjatud kompliment!

Dale Carnegie: pidage meeles, et ebaõiglane kriitika on tihti varjatud kompliment!

Kui kaotame ühel päeval töö või paiskab mõni keeruline olukord meie elu segi, on üks põhilisi oskusi muuta oma suhtumist. Ja kuigi tundeid hetkega muuta me enamasti ei suuda, oleme võimelised kohe muutma oma tegusid. Muutes tegusid, muudame vältimatult ka tundeid. Tuntud autor Dale Carnegie (1888-1955) räägib oma Heliose kirjastatud raamatus “Lõpeta muretsemine ja hakka elama” soovitustest, kuidas igapäevaeluga toime tulla ning lõpetada muretsemine.

Avaldame raamatust mõtlemapanevad tsitaadid kritiseerimise kohta.

  1. Pidage meeles, et ebaõiglane kriitika on tihti varjatud kompliment. Ärge unustage, et rünnataksegi just edukaid.
  2. Isegi kui iga kuues lähedane sõber teie kohta valetaks, teid naeruvääristaks, petaks, räägiks taga ja teid seejärel maha müüks, poleks mõtete sukelduda enesehaletsuse merre. Selle asemel võib kas või mõelda, et täpselt nii juhtus Jeesusega. Üks tema lähedasemaid sõpru reetis ta raha ees, mis oleks selle raamatu kirjutamise ajal väärt umbes paarkümmend dollarit.
  3. Andke endast parim ja avage seejärel kriitikavihmavari, mis takistab teie suunal sadaval kriitikal teile krae vahele valgumast.
  4. Kuigi me ei saa takistada inimesi meid ebaõiglaselt kritiseerimast, saame teha midagi määramatult olulisemat: võime valida, kas laseme ebaõiglasel kriitikal ennast häirida.
  5. Olge iseenda kriitik ja tehke märkmeid kõikide lolluste kohta, mida te elu jooksul teinud olete. Kuna te pole tõenäoliselt perfektne, tehke nii, nagu tegi E. H. Little: paluge enda kohta neutraalset, õiglast ja konstruktiivset kriitikat.
  6. Kui kuulete, et keegi on teie kohta midagi halba öelnud, ärge asuge end kohe kaitsma. Seda võib teha iga lollpea. Olge originaalsed – ja tagasihoidlikud – ja geniaalsed! Üllatage oma kriitikuid, öeldes: „Kui see kriitik oleks veel teadnud mu kõigist teistest vigadest, oleks ta mind palju rangemalt kritiseerinud.“
  7. Seega, kui teid kritiseeritakse ja rünnatakse, pidage meeles: tihtipeale teevad inimesed seda selleks, et ennast tähtsamana tunda. Tihtipeale tähendab see, et olete midagi saavutanud ja sellega endale tähelepanu tõmmanud. Palud tunnevad suurt rahulolu sellest, kui teevad endast haritumaid ja edukamaid inimesi.

Kirjanik ja filosoof Elbert Hubbard on öelnud: „Iga inimene on vähemalt viis minutit igast päevast täielik lambapea. Tarkus seisneb oskuses seda viie minuti piiri mitte ületada. Tühine inimene võib iga tema suunas tehtud kriitilise märkuse tõttu raevu minna, kuid tark inimene püüab innukalt õppida sõnadest, millega teda on arvustatud või noomitud. Tark inimene püüab õppida neilt, kes tema mõtteid vaidlustavad.“

Head Uudised GoodNews