1. Avaleht
  2. Hingele
  3. ANNELI AUSAD MÕTTED I Tervis on meie kalleim vara
ANNELI AUSAD MÕTTED I Tervis on meie kalleim vara

ANNELI AUSAD MÕTTED I Tervis on meie kalleim vara

Esmalt pean vabandama oma kõikide lugejate ees, kes juba mõned nädalad pühapäeviti mu kirjatükke on ootama pidanud. Pean tõdema, et elu juhtub nii nagu ta juhtub ning meie peame vaid kaasa minema ning proovima võimalikult hästi kohaneda meile etteantud ülesannetega.

Elu juhtub nii nagu ta juhtub ning meie peame vaid kaasa minema ning proovima võimalikult hästi kohaneda meile etteantud ülesannetega.

Anneli Allikas-Parv. Foto: Aveli Allikas

Miks ma siis eemal olen olnud? Lihtne vastus on, et tervis vedas alt. Ühest haigusest sai sujuvalt teine veelgi raskem haigus ning kui alles teisest vaikselt üle saama hakkasin, murdis omakorda kolmas haiguselaine jalad alt. Pole olnud jõudu ega jaksu. Loodan siiski, et mõneks ajaks on igasuguste tõvedega ühel pool ning turgutan keha nii kuis jaksan.

See on ühtlasi pannud ka tervist jälle kord hindama. Tervis on ja jääb meie kõige hinnalisemaks varaks, mida kipume iseenesestmõistetavalt võtma. Me ei hinda oma tervist enne, kui haiged oleme. Tegelikult on nii ükskõik millega meie elus.

Tervis on ja jääb meie kõige hinnalisemaks varaks, mida kipume iseenesestmõistetavalt võtma. Me ei hinda oma tervist enne, kui haiged oleme.

Anneli Allikas-Parv. Foto: Aveli Allikas

Me ei oska hinnata meie elus olevaid asju enne kui meil neid enam ei ole. Olgu siis tegemist näiteks kallima, sõprade või tervisega. Me harjume nende olemasoluga nii ära, et hakkame kõiki eelpool nimetatud asju võtma iseenesestmõistetavana. Siis aga tuleb elus ette olukord, kus oleme haiged, kallim, pere või sõbrad hülgavad meid…

Me ei oska hinnata meie elus olevaid asju enne kui meil neid enam ei ole.

Foto: Freepik

Ja alles siis saame aru, mis meil meie nina ees kogu see aeg olemas on olnud. Meid on armastatud, hoitud, oleme olnud terved, meil on olnud kõik, mida on vaja õnnelik olemiseks. Ja siis neid enam ei ole… Hinda asju siis, kui nad sul olemas on. Näe nende väärtust. Tunnusta ja täna. Ole tänulik oma tervise eest, sest tervis on kingitus, mis hoiab sind elus. Ainult siis, kui oleme ise terved ja ka meie lähedaste tervisega on kõik korras, saame kogeda tõelist rõõmu koosolemisest. Ole tänulik oma sõprade eest, sest tõelised sõbrad on need, kes tulevad vajadusel kasvõi öösel kell kolm sulle appi. Ole tänulik oma kallima ja perekonna eest, sest nemad on need, kes aitavad ka kõige hullemast mudamülkast välja ronida. Nemad hoiavad su kätt ja on su seljataga ka siis, kui muu maailm seda ei tee.

Hinda asju siis, kui nad sul olemas on. Näe nende väärtust. Tunnusta ja täna.

Anneli Allikas-Parv. Foto: Aveli Allikas

Kui sul on töötavad käed-jalad, silmad mis näevad, kõrvad mis kuulevad, sa suudad liikuda, rääkida… Siis olgem ausad, sul on ikka väga vedanud. Öeldakse ju ka, et raha eest saab osta peaaegu kõike, aga raha eest tervist osta ei saa. Raha eest pole võimalik osta endale aega, mis halva tervise juures võib käest libiseda. Seega jõuame tagasi alguspunkti: tervis on meie kalleim vara. Hoia seda.