1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. VIDEO! Kuidas tasakaalustada elu üleminekueas: praktilised näpunäited tantsupedagoog Marika Hansonilt
VIDEO! Kuidas tasakaalustada elu üleminekueas: praktilised näpunäited tantsupedagoog Marika Hansonilt

VIDEO! Kuidas tasakaalustada elu üleminekueas: praktilised näpunäited tantsupedagoog Marika Hansonilt

Raamatuesitlusel Kristiine Keskuse MyFitnessi spordiklubis avati 1. oktoobril oluline teema, mis puudutab iga naist – menopaus ja naiste tervis. „Naise tervis. Keha ja meel üleminekueas“ on raamat, mille autoriteks on tunnustatud Eesti arstid ja eksperdid, sealhulgas Kai Haldre, Jaan Vogelberg, Kristel Ehala-Aleksejev ja Marika Hanson. See teos pakub vastuseid küsimustele, mis tekivad neljakümnendates eluaastates, mil naised puutuvad kokku kehaliste ja vaimsete muutustega. Osalejad said esitlusel aimu, kuidas igapäevaste valikute kaudu on võimalik mõjutada oma heaolu. Marika Hanson tõi esile ka taastumise tähtsuse ning jagas praktilisi näpunäiteid, kuidas leida aega endale ja taastuda.

Raamatu “Naise tervis” esitlus 01.10.24. Foto: Pilgrim, Kalev Lilleorg

Raamat, mis pakub rohkem vastuseid, kui oskad küsida

Neljakümnendates eluaastates tekib naistel üha enam küsimusi, mis on seotud üleminekuaastatega. Menopaus ja selle eelnevad aastad toovad endaga kaasa mitmeid kehalisi muutusi, vaevusi ja hirme. See eluperiood on füsioloogiliselt vältimatu, kuid kannatused ei ole lootusetud. Tänapäevased teadusuuringud võimaldavad elada pikka elu tervena ja kvaliteetselt.

Foto: Pilgrim, Kalev Lilleorg

Mida tähendab menopaus? Kuidas ja milleks sellele ette valmistuda? Millist mõju avaldavad naissuguhormoonid naise kehale? Millised on tänased seisukohad hormoonasendusravi osas? Kellelt ja milliseid küsimusi esitada? Mida saab iga naine enda heaks teha?

Kõik need muutused ja argised küsimused on olulised ning võivad elukvaliteeti märgatavalt mõjutada. Raamat „Naise tervis. Keha ja meel üleminekueas“pakub rohkem vastuseid, kui oskad küsida.

Tasakaal kui terve keha võti

Marika Hanson rääkis raamatuesitlusel heade uudiste portaalile GoodNews antud intervjuus, et nad otsustasid kirjutada raamatu sellepärast, et tuua Eesti naisesse teadlikust ja saaksime aimu, kui olulised on need valikud, mida saame ise enda jaoks teha. Hanson selgitas, et ta peatub raamatus põgusalt ka teemal, kui oluline on meie elus tasakaal. „Selleks, et tekiks tasakaal, on näiteks ka laual vaja nelja jalga. Meie elus on nendeks siis vastavalt liikumine, toitumine, uni ja stressiga toime tulemine.“

Selleks, et tekiks tasakaal, on näiteks ka laual vaja nelja jalga. Meie elus on nendeks siis vastavalt liikumine, toitumine, uni ja stressiga toime tulemine.

Ka Hansonil endal on olemas kogemus seoses stressiga. „Mul on tore töö, aga kui seda on liiga palju, siis võib sellest tekkida märkamatult krooniline stress,“ selgitas ta, lisades, et stress põhjustas kilpnäärme ületalitluse ning sellest hetkest alates pidi ta hakkama mõtlema, kuidas puhata ning taastuda. „Näitleja ja psühholoog Rita Rätsepp on öelnud, et  igas tunnis viis minutit, igas päevas tund kuni kaks ja igas nädalas päev kuni kaks kindlasti mitte tegeleda tööga.“

Foto: Pilgrim, Kalev Lilleorg

Ka taastumine on oluline võtmesõna

Hanson märkis intervjuus, et seega on pausi pidamine väga oluline ning eriti tähtis on just taastumine. „Me laskume äärmustesse ja näiteks treenime üle. Sellega aga koormame keha. Olen seda ka enda peal kogenud. Kui mul oli nädalas kaksteist tantsutundi, siis ei puhanud ma ka suvel korralikult end välja, vaid vastasin kirjadele. Olen sellest aga õppinud ja enam seda ei tee.“

Marika Hanson. Foto: Pilgrim, Kalev Lilleorg

Marika Hanson jagas lõpetuseks ka näpunäiteid, kuidas tema ise taastub. „Olen koos oma perega ja võtan rahulikult. Mul on välja kujunenud omad rutiinid. Näiteks, kui olen Rootsis ja mul on rohkem tööd, siis pean vahepeal sealt ära sõitma,“ viitas ta sellele, kuidas keskkonnavahetus aitab kaasa taastumisele. „Selleks olen leidnud enda jaoks suurepärase variandi ja olen hakanud ise retriite korraldama. Ma saan ise puhata ja olen töökeskkonnast täiesti väljas.“

Meelespea!

  • Selleks, et tekiks tasakaal, on näiteks ka laual vaja nelja jalga. Meie elus on nendeks vastavalt liikumine, toitumine, uni ja stressiga toime tulemine.
  • Näitleja ja psühholoog Rita Rätsepp on öelnud, et igas tunnis viis minutit, igas päevas tund kuni kaks ja igas nädalas päev kuni kaks kindlasti mitte tegeleda tööga.
  • Äärmustesse laskumine koormab meie keha.
  • Taastumisele aitab kaasa keskkonnavahetus.
  • Tants on parim kiirtee heaoluni.

Head Uudised GoodNews