1. Avaleht
  2. Hingele
  3. VIDEO I Maria Baydar: polüteraapia toimib põhimõttel, et selguse loomine võrdub lahendused
VIDEO I Maria Baydar: polüteraapia toimib põhimõttel, et selguse loomine võrdub lahendused

VIDEO I Maria Baydar: polüteraapia toimib põhimõttel, et selguse loomine võrdub lahendused

Koolitaja, motivatsioonikõneleja, coach`i, unistuste elu ja vaimse heaolu strateegi ning enesearengu õpetaja Maria Baydar suureks kireks on aidata jõuda inimestel enda eheduseni, läbi mille nad avardavad enda unikaalset potentsiaali. Teiseks tema suureks kireks on töötada välja praktilised tööriistad ja meetodid, millega inimene saab oma elu väga lihtsal moel ise korrastada ning rakendada avastatud potentsiaal ka enda kasuks tööle. “Soovin, et inimesed saaksid kiireid lahendusi ning suudaksid uusi seisundeid ja saavutatud tulemusi ka hoida. Need loovad inimeste ellu täiesti uut väärtust ja aitavad kannatustest kiiremini vabaneda.“

Soovin, et inimesed saaksid kiireid lahendusi ning suudaksid uusi seisundeid ja saavutatud tulemusi ka hoida. Need loovad inimeste ellu täiesti uut väärtust ja aitavad kannatustest kiiremini vabaneda.

Maria Baydar. Foto: Karen Härms

Oled sündinud selleks, et avastada ja rakendada oma suurim maksimaalne potentsiaal

Maria missiooniks on aidata luua inimestes ja ühiskonnas selgust, julgust, kirge, motivatsiooni, eneseteadlikkust. Maria eesmärk on aidata inimestel oma elukogemusest võtta maksimumi ja õpetada neile, kuidas luua oma ellu rohkem rõõmu, tasakaalu, õnne ja väärtust. Ta rõhutab: “Pea meeles, et oled sündinud selleks, et avastada ja rakendada oma suurim maksimaalne potentsiaal! See on Sinu elu, Sinu võimalus, Sinu otsus, Sinu vastutus!”

Pea meeles, et oled sündinud selleks, et avastada ja rakendada oma suurim maksimaalne potentsiaal!

Igapäevaselt tegeleb Maria eraisikute kui ka ettevõtetega, õpetades edasi polüteraapia praktilisi enesejuhtimise oskuseid. Maria suur kirg on avastada ja luua pühendunult uusi praktilisi ja heas mõttes revolutsioonilisi, kiirelt toimivaid meetodeid enesejuhtimiseks, mis tagavad kestva rahulolu. Ettevõtete maastikul on Maria missiooniks parandada ja kasvatada ettevõtete edu ning tulemuslikkust läbi töötajate igapäevase heaolu taseme tõstmise ja praktilise psühholoogia oskuste arendamise.

Maria Baydar. Foto: GoodNews, Karen Härms

Baydari Polüteraapia annab abivajajale võimaluse õppida selgeks praktilised meetodid, et end ise aidata

Elame maailmas, kus ratsionaalne ja tunnetuslik teevad järjest enam koostööd – kahe maailma tugevused kohtuvad ja saavad luua uue tervikliku tasandi. Baydari Polüteraapia on Maria sõnul praktika, mis annab abivajajale võimaluse õppida selgeks praktilised meetodid, et end ise aidata. “Polüteraapias on vaimne ja hingeline ning praktiline ja ratsionaalne tugevalt tasakaalustatud, loomaks kestvaid muutuseid abiotsijale. Meetod on ülesehitatud tunnetuslike väärtuste säilides praktilistele, lihtsatele, kuid väga toimivatele võtetele, kus abivajaja saab vaimsete, psühholoogiliste, emotsionaalsete või eluliste väljakutsete keskel enda sisemaailma keerukused lahti harutada,” selgitab ta ja lisab, et polüteraapia on praktiline töö iseendaga.

Maria räägib, et polüteraapia tähendab seda, et sellesse teraapia viisi on kokku kogutud erineva lähenemisega harjutusi ja meetodeid – on nii enesereflektsiooni harjutusi, mõtteharjutusi, kirjalikke, aga ka mängulisi ja loomingulisi harjutusi. Need kõik on väga praktilised ja aitavad koheselt oma elu ja sisemaailma korrastada ning saavutada häid tulemusi ükskõik millise väljakutse korral. „Polüteraapia on küll vestlus polüteraapia praktikuga, aga samal ajal peab inimene võtma vastutuse ja tegema neid harjutusi, mis kohandatakse väga personaalselt vastavalt inimesele. Neid harjutusi tuleb teha seansside vahepeal, et järjepidevalt edasi liikuda.“

Maria toob välja, et loogiliselt järjestatud, kuid personaalselt kohandatud praktilised harjutused loovad selguse ja enesekindluse, mille tulemusena leiab inimene lahendused ja vastused täiesti ise. „Polüteraapia toimib põhimõttel, et selguse loomine võrdub lahendused. Tegemist on teraapiameetodiga, mis on sündinud pikaajalist praktilist teraapiatöö kogemust ja teadust ühendava töö tulemusena. Meetodit eristab justnimelt selle praktilisus ja selgelt rakendatavad võtted, mille toimivus tugineb teadmistele bioloogiast, psühholoogiast, füüsikast, inimeseõpetusest, hingeteadustest, coachingust ja praktilisest psühholoogiast,“ sõnab ta.

Milliste teemadega võib leida abi polüteraapiast?

  • Ärevushäired, paanikahood
  • Depressiooni erinevad vormid
  • Läbipõlemine, pikalt kestnud stress ja pinge
  • Enesearmastus
  • Eneseväärtustamine
  • Suhete tervendamine nii teiste kui iseendaga
  • Sisemise potentsiaali leidmine
  • Lapsepõlve traumadest tekkinud emotsionaalsete takistuste eemaldamine
  • Elujõu ja motivatsiooni taastamine
  • Vaimne tasakaalutus, emotsionaalne ebastabiilsus
  • Elurõõmu ja elutahte taastamine
  • Oma tee leidmine
  • Lein
  • Sõltuvused
  • Hirmud
  • Soov õppida ennast ja oma elu maksimaalselt edukalt juhtima
  • Soov saavutada kindel eesmärk, leida ja võimestada oma sisemaailma ressursse
Maria Baydar. Foto: GoodNews, Karen Härms

Maria toob välja 7 punkti, kuidas saada aru, et vajad coach`i või polüterapeudi abi:

  • Tunned, et oled ummikus. Kui tunned, et oled jõudnud ummikusse ega näe olukorrast väljapääsu, võib professionaalne abi anda uusi vaatenurki ja lahendusi, mida sa ise ei pruugi märgata.
  • Kohanemist vajavad elumuutused ja üleminekud. Olgu tegemist karjäärimuutuse, lahutuse, lapse sündimise või muu suure elumuutusega, võib olla kasulik konsulteerida oma ala spetsialistiga, et toetada sind sel teekonnal ja aidata kohaneda uue olukorraga, mis võib tunduda võõras või üle pea kasvavat.
  • Korduvad mustrid. Kui märkad, et teed korduvalt samu vigu või koged korduvaid mustreid oma käitumises, emotsioonides või suhetes, võib teraapia aidata sul mõista nende mustrite põhjuseid ja neist lõplikult vabaneda.
  • Suhteprobleemid. Kui suhted lähedastega kipuvad korduma samade probleemide ümber ja konfliktid ei lahene, võib polüterapeut olla just see inimene, kes aitab sul leida uusi viise suhtlemiseks ja konfliktide lahendamiseks.
  • Pidev stress või ärevus. Kui tunned end pidevalt ärevana või stressis ning see mõjutab negatiivselt su igapäevaelu ja heaolu, võib see olla märk, et vajad professionaalset abi.
  • Isikliku arengu soov. Kui soovid end arendada, avastada oma potentsiaali ja seada selged eesmärgid oma elus, võib coach olla suurepärane partner, kes aitab sul seda saavutada.
  • Madal enesehinnang või enesekindlus. Kui sa ei usu endasse ega oma võimetesse ning see mõjutab negatiivselt sinu enesehinnangut, võib coachi või polüterapeudi abi olla suureks abiks enesekindluse suurendamisel ja enesearmastuse arendamisel.
Maria Baydar. Foto: Marleen Jürgens

5 praktilist nõuannet Maria Baydari raamatust „Enesekasutusjuhend“, kuidas jõuda rahuloluni:

  • Loo selgust oma praeguses olukorras. Teadvustamine on esimene samm, et alustada kestva ja sügava muutusega, mille käigus saad ümber teha kõik alateadlikud hävitavad programmid, kahjustavad harjumused ja piiravad uskumused. Enne, kui on võimalik üldse mingit muutust teha, on vaja selgust. Kui sa lood selguse, tulevad vastused ja lahendused iseenesest.
  • Pole tähtis see, kui palju sa oma elus saavutad, vaid see, kelleks sa seejuures kasvad. Negatiivsed programmid on kirjutatud alateadvusesse tugevate emotsionaalsete läbielamiste kaudu, valu kaudu. Inimene tajub valu alati võimsamalt kui positiivset.
  • Kui sa teed kooki alati sama retsepti järgi, tuleb sama kook. Kui tahad üldse mingit muutust oma elus luua, tuleb kindlasti tegeleda harjumuste muutmisega.
  • Kõik, mida sa ei teadvusta, omab sinu (väe) üle kontrolli. Uskumuste mõju meie elule on hirmuäratavalt võimas ja tugev, sest need on niivõrd teadvustamata, mistõttu me isegi ei kahtle nende õigsuses või kasulikkuses. Toimime automaatselt õpitud programmide järgi ega suuda nendest väljapoole midagi näha.
  • See, kuidas teised inimesed kohtlevad meid, näitab meile, kuidas me kohtleme iseennast. Väline maailm peegeldab suhet iseendaga. Eriti erksalt toovad selle välja muidugi lähisuhted ja paarisuhted. Kui sa ei väärtusta iseend, peegeldavad teised inimesed oma suhtumisega sulle sedasama – nad ei väärtusta sind.

VAATA MARIA BAYDARI ESINEMIST ENESEARENGUFESTIVALIL!

Head Uudised GoodNews