1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Erki Kaikkonen: kuulamisel on maailma muutev jõud
VIDEO I Erki Kaikkonen: kuulamisel on maailma muutev jõud

VIDEO I Erki Kaikkonen: kuulamisel on maailma muutev jõud

Jutuvestja Erki Kaikkonen leiab, et igasuguse koostöö esmaseks eelduseks on kuulamise oskus. „Kuulmisvõime on meil kõigil olemas, kuid selleks, et meil oleks koos meeldiv olla, on vaja siiski enamat,“ selgitas Erki, kes võtab osa 11. – 14.juulil Pühali Hea Elu Keskuses toimuvast Ühenduses High on Life festivalist. Ta tõi näitena paarisuhte, mis on samuti koostöö üks vormidest. Seda eriti veel lapse tulekul. „See on esimene tasand. Teine tasand on igapäevane inimeste koostoimimine ja kuidas kuulata üksteist.“

On täiesti võimalik, et me kuulame ja mõistame üksteist

Erkil on huvitav missioon – see on seotud kuulamisega, mis on üks väga oluline osa meie elust. Erki täpsustas, et Taani Kuningliku Mereväe allohvitseride koolis õpetati kuu aega kuulamist. „Ma siiralt usun, et kuulamisel on maailma muutev jõud. See on ka üks põhjus, miks ma sellega tegelen,“ selgitas ta.

Ta tõi näite kogemusest Taani Kuningliku Mereväe Allohvitseridega töötades, mille puhul peaks tegu olema väga jõulise organisatsiooniga, kus niisama lihtsalt empaatiat, soojust ja üleliia emotsioone välja ei näidata.

Monika Kuzmina ja Erki Kaikkonen

„Ülejäänud maailmas naerdakse taanlaste inimlikkuse üle. Ma sain tänu Taanis läbiviidud uuringule tõestust, et ka sõjaväline organisatsioon võib toimida ilma liigse domineerimiseta. On täiesti võimalik, et me kuulame ja mõistame üksteist,“ selgitas mees.

Erki kuus tarkustera:

  • Leidke päevast osa, kus räägite teineteisega kordamööda. Oluline on, et kuulaja ei tohi ühelgi viisil sekkuda. Ta ei tohi kommenteerida rääkimise ajal ega hiljem ning öelda mis ta sellest arvab.
  • Tuleks tekkida olukord, kus teine räägib ning tekib vaikuse koht, mida ei täida ära kuulaja, vaid ta kuuleb tänu sellele iseennast.
  • Kommenteerida või midagi lisada võib ainult siis, kui kuulaja rollis olev inimene midagi küsib.
  • Kuulamisel on maailma muutev jõud.
  • Kui me kaotame ära iseennast ning ei saa enam aru mille järgi siin maailmas orienteeruda, siis otsige ülesse need vanad lood ja müüdid. Nii leiate ülesse taas enda tasakaalu.
  • Tänapäeva ühiskonnas, kus domineerivad nutiseadmed võiks leida endas ülesse oskuse mitte midagi teha.
Head Uudised GoodNews