1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Dea Oidekivi raamatusoovitused, mis sobivad ideaalselt eesootavaks sügiseks
VIDEO I Dea Oidekivi raamatusoovitused, mis sobivad ideaalselt eesootavaks sügiseks

VIDEO I Dea Oidekivi raamatusoovitused, mis sobivad ideaalselt eesootavaks sügiseks

Sügisel, kui päevad muutuvad lühemaks ja õhtud jahedamaks, on parim aeg haarata käeulatusse mõni hea raamat. Rahva Raamatu kirjastuse juht Dea Oidekivi jagab oma raamatusoovitusi, mis sobivad ideaalselt eesootavaks sügiseks. Alates lasteraamatutest ja põnevatest ulmeteostest kuni inspireerivate ja sügavamõtteliste lugudeni – need 13 raamatut pakuvad midagi igale maitsele.

1. Claudia Carroll – “Armastuse algoritm

Esimesena soovitab Dea kerget ja lõbusat raamatut, mis sobib suurepäraselt neile, kes ei taha veel suve kergusest loobuda. Lugu keerleb andmetöötleja ümber, kes loob alternatiivse algoritmi Tinderile, et leida inimestele ideaalseid kaaslasi. „See on mõnus ja humoorikas raamat, kus teadus ja suhted põrkuvad. Kuigi algoritm peaks leidma täiusliku kaaslase, pole suhted elus sugugi nii lihtsad,” ütleb Dea.

Foto: Virko Veskoja

2. Jojo Moyes – “Kellegi teise kingades

Raamat räägib kahest naisest, kelle trennikotid vahetusse lähevad, tuues kummagi ellu ootamatuid muudatusi. Ühel naisel, kelle elus on mitmeid tagasilööke, tuleb oma elu nullist üles ehitada, samal ajal kui teine saab võimaluse kogeda, kuidas tema elu võiks välja näha. „See on südamlik ja liigutav lugu naistevahelisest sõprusest,” jagab Dea.

Foto: Virko Veskoja

3. Richard Osman – “Me lahendame mõrvu

Richard Osmani detektiivilugu on suurepärane valik krimifännidele, kuid see eristub tavapärastest krimkadest oma kergelt humoorika lähenemisega. „Osmani stiil on kerge ja humoorikas. Ta kirjutab väga eri vanuses ja iseloomuga tegelastest, mis teeb raamatu veelgi nauditavamaks. See ei ole ainult krimifännidele, vaid ka neile, kes hindavad hästi arendatud tegelasi ja nutikat dialoogi,” märgib Dea.

Foto: Virko Veskoja

4. Rose Harkness – “123 – Ammuu!

“See raamat on mõeldud väikestele lugejatele, kes alles avastavad numbrite ja lugemise maailma,” selgitab Dea.

Foto: Virko Veskoja

5. Riikka Jäntti – “Väike hiir läheb telkima

„Väike hiir on Eesti laste lemmikraamat,” ütleb Dea. Lugu räägib väikesest hiirest, kes läheb koos emaga telkima. Kõik raamatu tegevused on lastele tuttavad ja elulised, mis teeb selle eriti köitvaks. „See raamat aitab lastel näha elu erinevatest nurkadest ja julgustab neid proovima uusi asju, mida nad muidu igapäevaelus ei teeks,” selgitab Dea.

Foto: Virko Veskoja

6. Ilmar Tomusk – “Paul hakkab inseneriks

Raamat, mis valmis koostöös TalTechi inseneriteaduskonnaga, tutvustab lastele inseneri elukutset ja annab palju praktilisi meisterdamisvõimalusi. „Raamat õpetab lastele näiteks, kuidas teha sidrunist elektrit või meisterdada oma võinuga. See on ideaalne teos noortele tehnikahuvilistele, kes tahavad midagi oma kätega luua,” jagab Dea.

Foto: Virko Veskoja

7. Christopher Scanlon, Kasey Edwards – “Kuidas kasvatada tüdrukuid, kes endale meeldivad

Raamat keskendub sellele, kuidas kasvatada enesekindlaid ja õnnelikke tüdrukuid, kes ei lase end määratleda ainult välimuse põhjal. „Tänapäeva ühiskond rõhub sageli välimusele, kuid see raamat pakub praktilisi ja teaduspõhiseid nõuandeid, kuidas kasvatada tüdrukuid, kes teavad oma tegelikku väärtust ja suudavad edukalt hakkama saada,” räägib Dea.

Foto: Virko Veskoja

8. Christopher Scanlon, Kasey Edwards – “Kuidas kasvatada poisse, kes endale meeldivad

Lisaks ilmus äsja raamat „Kuidas kasvatada poisse, kes endale meeldivad“ on praktiline juhend vanematele ja haridustöötajatele, kes soovivad toetada poiste positiivset enesehinnangut ja minapilti.

9. Irene Vallejo – “Lõpmatus papüürusroos

Raamatute ajalugu käsitlev teos, mis viib lugejad läbi kirjasõna arengu aegade algusest tänapäevani. „See on suurepärane raamat tõelistele kirjasõna armastajatele, kes tahavad mõista, kuidas on raamatud kujundanud inimkonda läbi sajandite,” selgitab Dea. „Üks huvitav fakt on see, et esimene teadaolev raamat võib olla kirjutatud naise poolt.”

Foto: Virko Veskoja

10. Riina Kasser – “Täheraamat

Täheraamat on lastekirjanduse klassika Eestis, mis on aidanud paljudel lastel lugema õppida. ““Täheraamat” raamat ilmus algselt 1995. aastal ja on olnud väga armastatud. Nüüd on see uuesti saadaval uute piltidega ning raamatus on nii trüki- kui kirjatähed, mis teeb lugema õppimise lihtsamaks,” räägib Dea.

Foto: Virko Veskoja

11. Douglas Adams – “Pöidlaküüdi reisijuht galaktikas

Klassikaline ulmesari, mis on tagasi ja rohkem populaarne kui kunagi varem. „Raamat räägib ulmelisest galaktikast ja Maa hävitamise plaanidest, et ehitada kiirtee. See on naljakas ja samas sügavalt mõtlemapanev teos, mida ulmefännid armastavad,” ütleb Dea.

Foto: Virko Veskoja

12. Douglas Adams – “Universumi lõpu restoran

See on teine osa Douglas Adamsi „Pöidlaküüdi reisijuhi” sarjast ja jätkab vaimukat ja põnevat lugu. „Ulmefännidele on see täiuslik järg esimesele osale, tuues lugejani veel rohkem universumi ja inimkonna seiklusi,” selgitab Dea.

Foto: Virko Veskoja

13. Douglas Adams – “Elu, universum ja kõik

Kolmas osa Adamsi sarjast, mis toob esile autori terava huumori ja sügavamõttelise filosoofia. „See raamat on kohustuslik lugemine kõigile, kes naudivad ulmet ja filosoofilisi mõtisklusi. Adams on suutnud ühendada humoorika ja sügava lähenemise elu mõistmisele,” kommenteerib Dea.

Foto: Virko Veskoja
Head Uudised GoodNews