1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. VIDEO I Ardo Asperk: mõnikord peabki stand-up koomik otse ja ausalt lajatama
VIDEO I Ardo Asperk: mõnikord peabki stand-up koomik otse ja ausalt lajatama

VIDEO I Ardo Asperk: mõnikord peabki stand-up koomik otse ja ausalt lajatama

Ardo Asperk astub juba sellel nädalavahetusel Rõõmufestivalil üles enda stand-up komöödia esitlusega. Koomik on stand-up’iga tegelenud nüüdseks 10 aastat. Žanr ise on tema sõnul saanud Eestis populaarseks alles kaks-kolm aastat tagasi. „Alustasin kord-paar kuus väiksematest vabamikri õhtutest, millest on nüüd kasvanud iganädalased show’d, suured tuurid – oleme jõudnud suurema publiku ette,“ toob mees välja.

Eestlaste seas stand-up üha populaarsem

Ta arvab, et vastupidiselt enimlevinud arvamusele, siis Eesti inimest polegi tegelikult nii raske naerma ajada. „Kui juba tullakse minu show’le, siis tullakse teadmisega, et ongi tahtmine naerda. Kuskil teises keskkonnas esinemine, näiteks firmaüritustel, eraüritustel või konverentsidel, inimestele kes pole ehk nii stand-up’iga kursis või sellest vaimustuses, siis on veidi raskem,“ selgitab Ardo. Ta nendib, et stand-up skeene Eestis on siiski üldiselt päris hea. „Meil on publik, kes seda formaati armastab,“ ütleb koomik.

Ardo Asperk. Foto: Höije Nuuter

Hea koomik oskab iseenda üle nalja teha

Ardo esitlused teeb eriliseks oskus iseenda üle nalja visata. Sellega samastuvad väga paljud inimesed tema publikust. Nad tunnevad end nendes olukordades ära, kuid erinevalt Ardost, enda üle nalja visata ei soovita.

„Isegi kui tehaksegi kellegi üle nalja, siis peab aru saama, et stand-up on võimendatud vorm, kus koomik peabki tihti lajatama otse ja ausalt,“ nendib mees.

Ta võrdleb kellegi üle nalja tegemist naeruga – naer ei ole tagasihoidlik emotsioon. „Me teeme stand-up’is n-ö vaikiva kokkuleppe, et kui me esitust vaatame, siis me tahame seda emotsiooni tugevamalt. „Kui stand-up’is meile midagi ei meeldi, siis me ütleme välja, et see on jama ja kui midagi väga meeldib, siis me ütleme, et me armastame seda. See on osa formaadist,“ selgitab koomik.

Ardo Asperk. Foto: Sander Sildoja

Rõõmufestivalil ei tohiks siiski olla väga keeruline inimestes naeru ja rõõmu välja tuua. Festival on alkoholi ja mõnuainete vaba, kuid seda puhtam on see rõõm, mida esitustelt saada võib. Purjus peaga olles on ääretult lihtne naerda ja lällata, kuid ei tasuks unustada, et see pole tegelikult tõeline sina!

Pärast Ardo Asperki esitust on Rõõmufestivalil kõigil külastajatel võimalik osa saada avatud mikrofonist, kus igaüks saab minna lavale ja jagada enda loomingut, kogemusi või muljeid. Ehk sünnib sealt ka uus stand-up koomik.

Head Uudised GoodNews