1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. UUS RAAMAT I Imbi Paju uus lasteraamat “Kadrioru aednik” viib lugejad Eesti ajaloo ja looduse lummavasse maailma
UUS RAAMAT I Imbi Paju uus lasteraamat “Kadrioru aednik” viib lugejad Eesti ajaloo ja looduse lummavasse maailma

UUS RAAMAT I Imbi Paju uus lasteraamat “Kadrioru aednik” viib lugejad Eesti ajaloo ja looduse lummavasse maailma

Kirjaniku ja dokumentalisti Imbi Paju sulest ilmus tema esimene lasteraamat “Kadrioru aednik”. Kõnealune teos pole autori sõnul aga pelgalt lastele mõeldud lugemisvara, vaid kogupere ajalooraamat, mis kutsub nii väikeseid kui suuri lugejaid avastama Eesti ajalugu ja looduse sügavamat tähendust.

Imbi Paju. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Raamat, mis kutsub avastama Eesti ajaloo lugu

“Minu uus raamat „Kadrioru aednik“ on kogupere ajalooraamat, mis kutsub nii väikeseid kui suuri lugejaid avastama Eesti ajaloo lugu,” kirjeldab autor Imbi Paju. “Läbi väikese Käbi avaneb lugejale põnev ja hariv rännak, mis viib läbi Eesti aedade, kodu kaunistamise sümbolite ja antiikfilosoofia, millele toetus ka Eesti riigi loomine. Usun, et see lugu on sama võimas kui laulupidu meie rahvuslikus eneseteadvuses – see on meie ühine pärand,“ leiab ta.

Läbi väikese Käbi avaneb lugejale põnev ja hariv rännak, mis viib läbi Eesti aedade, kodu kaunistamise sümbolite ja antiikfilosoofia, millele toetus ka Eesti riigi loomine.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Raamatu illustratsioonid, mille on loonud Liina Maadla, toovad esile Paju kirjutatud loo rikkaliku visuaalse kujutlusvõimega. Maadla sõnul oli raamatu illustreerimine nii väljakutsuv kui ka õpetlik protsess, mida ta kõrgelt hindab.

Lugu väikesest Käbist toob esile, kuidas tarkused ja väärtused kanduvad edasi järeltulevatele põlvkondadele

“Kadrioru aednik” räägib loo väikesest Käbist, kes õpib loodusega kooskõlas elama, ammutades elujõudu ja loovust taimedest, loomadest ja Eesti aedadest. Lugu rõhutab looduse kaitsmise ja põlvkondadevaheliste sidemete olulisust, tuues esile, kuidas tarkused ja väärtused kanduvad edasi järeltulevatele põlvkondadele.

Lugu rõhutab looduse kaitsmise ja põlvkondadevaheliste sidemete olulisust, tuues esile, kuidas tarkused ja väärtused kanduvad edasi järeltulevatele põlvkondadele.

Imbi Paju. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Käbi lugu näitab ilmekalt ka seda, kui olulised on põlvkondadevahelised sidemed. Esimesed tarkused saame kaasa vanematelt, vanavanematelt ja teistelt pereliikmetelt, kes õpetavad meid märkama ümbritsevat keskkonda, arvestama teistega ja tulema toime enda emotsioonidega.

Mälu ja väärtuste säilitamise tähtsus

Raamatu sõnumit on kiitnud ka mitmed tuntud isikud. Näiteks nimetab kirjanik Piret Jaaks “Kadrioru aednikku” raamatuks, mis avab uksi uutesse maailmadesse. Kunstiteadlane Harry Liivrand lisab, et Paju kirjutab end selle raamatuga Eesti lastekirjanduse ajalukku, tuletades meelde mälu ja väärtuste säilitamise tähtsust.

Imbi Paju on tuntud oma teostega, mis käsitlevad eestlaste ajaloolisi kogemusi ja identiteeti. Kuigi “Kadrioru aednik” on tema esimene lasteraamat, peegeldab see samuti sügavat sõnumit ja kutsub lugejaid mõtlema nii Eesti ajaloo kui ka looduse üle.

  • Imbi Pajult ilmus selle aasta juulis ka koos Mart Laariga ja Eerik Niiles Krossiga esseeraamat „Ükski inimene ei ole saar. Kolm esseed Gulagi arhipelaagist“.
Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Rahvusvahelise läbimurde on ta saavutanud raamatuga „Tõrjutud mälestused“.

Head Uudised GoodNews