1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. RAHVA RAAMAT I Väärikas põhiseadus igas raamaturiiulis: miks see on oluline?
RAHVA RAAMAT I Väärikas põhiseadus igas raamaturiiulis: miks see on oluline?

RAHVA RAAMAT I Väärikas põhiseadus igas raamaturiiulis: miks see on oluline?

Eesti Vabariigi põhiseadus on dokument, mis määrab meie riigi ja ühiskonna toimimise aluspõhimõtted. Selle lugemine ja mõistmine aitab meil kõigil paremini mõista oma õigusi ja kohustusi ning hinnata meie demokraatliku riigikorralduse väärtusi. See väärikas köites teos on nüüd taas saadaval ja Rahva Raamatu kirjastuse juhi Dea Oidekivi sõnul peaks leidma koha iga eestlase raamaturiiulis, et olulised asjad oleksid alati meeles.

Põhiseaduse tähtsus ja ajalugu

Eesti Vabariigi põhiseadus võeti esmakordselt vastu 28. juunil 1992, millega taastati iseseisva Eesti Vabariigi õigussüsteemi ja põhiväärtused. Põhiseadus koosneb preambulast, üldsätetest, põhiõiguste, vabaduste ja kohustuste peatükist ning paljudest teistest olulistest osadest, mis määravad meie riigi toimimise. See dokument tagab meie demokraatliku riigikorralduse ja kaitseb iga kodaniku õigusi ja vabadusi.

Põhiseaduse peamised põhimõtted

Eesti Vabariigi põhiseadus on üles ehitatud demokraatia, õigusriigi ja inimõiguste austamise põhimõtetel. Põhiseadus sätestab, et Eesti on iseseisev ja sõltumatu demokraatlik vabariik, kus kõrgeima võimu kandja on rahvas. See tähendab, et kõik võimuorganid peavad lähtuma rahva tahtest ja tegutsema selle järgi.

Kodanike õigused ja kohustused

Põhiseadus tagab igale Eesti kodanikule laialdased õigused ja vabadused. Näiteks on kõigil õigus vabalt väljendada oma arvamust, koguneda rahumeelselt ja osaleda valimistel. Samuti tagab põhiseadus õiguse haridusele, tervishoiule ja tööle. Lisaks õigustele on kodanikel ka kohustused, näiteks seaduste järgimine ja riigi kaitsmine.

Põhiseaduse roll tänapäeval

Tänapäeval on põhiseadusel endiselt oluline roll meie igapäevaelus. See on alusdokument, mis juhib meie riigi toimimist ja tagab, et kõik kodanikud saavad elada vabaduses ja turvalisuses. Põhiseadus on ka raamistik, mille alusel töötatakse välja ja rakendatakse uusi seadusi, et tagada meie riigi jätkusuutlik areng ja kodanike heaolu.

Meelespea:

  • Põhiseadus koosneb preambulast, üldsätetest, põhiõiguste, vabaduste ja kohustuste peatükist ning paljudest teistest olulistest osadest, mis määravad meie riigi toimimise.
  • Põhiseadus sätestab, et Eesti on iseseisev ja sõltumatu demokraatlik vabariik, kus kõrgeima võimu kandja on rahvas.
  • Põhiseadus tagab igale Eesti kodanikule laialdased õigused ja vabadused.
  • Põhiseadus on alusdokument, mis juhib meie riigi toimimist ja tagab, et kõik kodanikud saavad elada vabaduses ja turvalisuses.
Head Uudised GoodNews