1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. OSHO ELUTARKUSED! Osho 11 sügavalt mõtlemapanevat elutarkust
OSHO ELUTARKUSED! Osho 11 sügavalt mõtlemapanevat elutarkust

OSHO ELUTARKUSED! Osho 11 sügavalt mõtlemapanevat elutarkust

valgusOsho (1931–1990) on üks tuntumaid ja provokatiivsemaid tänapäeva müstikuid. Londoni Sunday Times nimetas Oshot üheks „20. sajandi tegijaks”; kirjanik Tom Robbins aga „kõige ohtlikumaks inimeseks pärast Jeesus Kristust”. Tema õpetuste mõju on üha kasvanud ning jõuab vaimsete otsijateni kõikjal maailmas. Raamatus “Mõistmise raamat” esitab Osho inimestele väljakutse mõista maailma ja iseennast uuel ning radikaalsel moel.

Vabaduse tee on täis küsimusi ja ebakindlust. Kas üldse on võimalik tõepoolest teada, kes me oleme? Kas meie elul on kindel siht või oleme siia sattunud juhuslikult? Milline peaks olema meie panus, kelleks me peaksime saama, mida looma ja mida jagama? Esimene samm mõistmise poole on tema sõnul seada kahtluse alla kõik, mida meile on seni õpetatud.

Toome lugejateni inspireerivad ja mõtlemapanevad 11 elutarkust “Mõistmise raamatust”.

  1. Iga inimene sünnib ainulaadse omapäraga ja igaühel on oma saatus. Jäljendamine on kuritegu. Kui te üritate Buddhaks saada, siis võite ju tema moodi välja näha, kõndida ja rääkida nagu tema, aga jääte paljust ilma. Jääte ilma kõigest, mis elul teie jaoks oli varutud. Buddha sünnib ainult üks kord. Asjadel pole kombeks korduda. Eksistents on niivõrd loominguline, et ei korda ennast kunagi. Te ei leia minevikust, olevikust ega tulevikust kedagi, kes oleks täpselt teie moodi. Seda pole kunagi juhtunud. Inimolend ei ole mehhanism nagu Fordi autod konveierliinil. Te olete hing, indiviid. Jäljendamine on mürk. Ärge kunagi jäljendage kedagi.
  2. Intelligentsus on meetod asjade kokkusidumiseks. Intelligentne inimene on väga sünteesiv, ta otsib alati kõrgemat tervikut, milles madalam lahustub ja toimib ühe osana, toimib noodina terviku harmoonias, annab oma panuse terviku orkestrisse, kuid ei seisa sellest eraldi. Intelligentsus liigub üha kõrgemale, eesmärgiga jõuda olemise tippu.
  3. Olla indiviid tähendab olla terve ja terviklik. Tõelisel indiviidil pole ego. Ego-inimene tunneb alati endast puudust, tunneb end tühja ja mõtetuna. Ta tahab ennast millegagi täita: ta võib sattuda sõltuvusse söögist, sellest saab tema kinnismõte. Või raha, kuld, võim. Need kõik võimaldavad tunda ennast tähtsana. Kuid miski ei õnnestu, kõik kisub kiiva. Loota võib seni, kui ihaldatud asjad on kaugel, aga niipea, kui nad on kätte võideldud, saab inimene aru, et on teinud tühja tööd. Te ei tunne tühjust sellepärast, et teil pole kuigi palju raha. Te tunnete tühjust sellepärast, kuna pole kohtunud iseendaga, pole leidnud oma ehtsat individuaalsust. Individuaalsus teeb teid iseenda majakaks. Indiviid on universum iseenesest. Aga ükski ühiskond ei salli indiviide ja seetõttu on individuaalsust sajandeid hävitatud ja asendatud plastmassvidinaga, mida nimetatakse isiksuseks.
  4. Võim küll rikub, kuid ainult seda inimest, keda on võimalik võimutagi rikkuda. Tema rikutus ei pruugi varem avalduda, kuna tal polnud võimalust seda näidata: ta polnud lihtsalt võimu juures. Ent võim ei saa rikkuda inimest, kelles pole rikutuse alget. Nii et võim mitte ei riku, vaid näitab inimese tõelist palet. Võim realiseerib inimeses peituva võimaluse. Kui võim on teie käes, võite sellega palju korda saata. Kui te olete rikutud inimene, siis teete seda, millest olete alati unistanud, aga mida ei saanud varem võimu puudumisel teha. Kui teis pole rikutuse alget, siis ei saa ka võim teid rikkuda. Te kasutate võimu loominguks. Selline võim ei hävita, vaid õnnistab. Ja kui teis on õndsuse alge, siis saab piiramatu võim piirituks õnnistuseks.
  5. Iga inimene peaks saama võimaluse olla tema ise. Teisisõnu: iga inimene peaks saama võimaluse olla ebavõrdne, unikaalne. Võimalused võib luua, aga matemaatik peaks olema matemaatik ja muusik peaks olema muusik. Pole tähtis, mida te teete. Tähtis on see, kuidas te seda teete – enesega kooskõlas, oma arusaama järgi ja armastusega. Siis muutub kullaks kõik, mida puutute.
  6. Inimväärikus seisneb oma elu juhtimises. See muutab teid lõviks, te ei pea enam olema lammas, kes otsib kelleltki teiselt kaitset.
  7. Teil pole vaja, et keegi ütleks, mis on õige või vale. Te vajate ainult teadvuse äratust, siis näete asju nii, nagu need on. Tõde võib tõusta ainult teist endast. Keegi teine ei saa seda pakkuda. Koos tõega tulevad ka ilu ja headus. Keegi ei vali teadlikult halba. Kurja valib hämar alateadvus. Teadvus aga valgustab kogu olemist, te helendate. Te ei ole võimeline teoks, mis kedagi kahjustaks – teisi või teid ennast. Te taipate järsku, et olete osake kõiksusest ja teie teod muutuvad heaks ja ilusaks. Teie sõnadesse ilmub luulelisus, vaikus muutub sügavaks ja õndsaks ning see õndsus hakkab kanduma ka teistele. Ülevoolav õndsus on tähtsaim ärganud inimese tunnus. Temaga koosolemine, üksnes tema kohalolek on piisav, et saada aimu, mis on teisel pool.
  8. Armastus tähendab seda, et naine või mees ei huvita teid kui objekt. Te ei taha teda ära kasutada, temalt midagi saada. Vastupidi, teis on nii palju energiat, et tahaksite seda temaga jagada. Armastajad aitavad teineteisel olla, kes nad on, saada ehtsateks indiviidideks ja leida kese. Armastus on austus, hardus ja ülistus. See ei ole ärakasutamine. Armastus on mõistmine, sest energia ei ole objektiga hõivatud. Energia jääb vabaks ja kammitsemata. Armastus muudab inimese loovaks. Kui armastust pole, hakkab inimene hävitama.
  9. Väljendage ennast hirmu tundmata võimalikult paljudel viisidel. Karta pole midagi. Väljendades oma olemust kõige tõesemal viisil, selle loomulikus voolus, saate tasu otsekohe; mitte homme, vaid täna, siin ja praegu. Teid karistatakse vaid juhul, kui lähete vastuolusse oma loomusega. Ent see karistus tuleb kasuks, sest annab märku, et olete oma loomusest eemaldunud, eksiteele sattunud – tulge tagasi. Karistus ei ole kättemaks. Karistus on püüd teid äratada – mida sa teed? Midagi on valesti, miski hakkab teile vastu. Sellepärast tunnetegi valu, ärevust ja ahastust. Kui te olete loomulik ja väljendate ennast nagu puud ja linnud – kellel on rohkem vedanud, sest ükski lind ei ole üritanud saada preestriks ja ühelgi puul pole pähe tulnud hakata psühhoanalüütikuks -, täpselt nagu puud, linnud ja pilved, tunnete ka teie ennast kogu olemises koduselt.
  10. Kui teil on midagi, mis pakub rõõmu, rahu, ekstaasi, siis jagage seda. Ja pidage meeles, et jagamisel ei ole tagamõtet. Jagamine täidab teid rahuloluga. Jagamine ise on rõõm, selle taga ei ole ühtki teist eesmärki.
  11. Elus piisab inimeseks olemisest. Leppige iseendaga. Austage ennast. Laske loomusel võtta oma suund. Ärge sundige, ärge tõrjuge. Kahelge – see kahtlemine pole patt, see on märk intelligentsusest. Kahelge ja küsige nii kaua, kuni saate vastuse. Kes otsib, see leiab. See on täiesti kindel, see on alati nii olnud. See, kes tõeliselt otsib, ei jää kunagi tühjade kätega.

Toimetas Monika Kuzmina

Monika Kuzmina Peatoimetaja