1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. MIKS ja KUIDAS koostada kümne aasta plaani?
MIKS ja KUIDAS koostada kümne aasta plaani?

MIKS ja KUIDAS koostada kümne aasta plaani?

Tihtipeale on meil raskusi mõelda kümme aastat ette, sest elame sageli hetkes ja keeruline on mõelda isegi sellele, mis juhtub kuu aja pärast. Plaanid ja eesmärgid on aga väga olulised, sest need aitavad meil saavutada edu mistahes eluvaldkonnas. Ilma plaani või eesmärgita ei tea me, kuhu teel oleme. Mark Viktor Hansen toob oma raamatus „Kuidas mõelda suuremalt ja muutuda tavalisest erakordseks“ välja, kuidas koostada kümne aasta plaani.

Foto: GoodNews, Jane Vogt

Hansen vaatleb raamatus lähemalt Jeffrey lähenemisviisi, et näha, kuidas meil oleks võimalus sellest ise kasu lõigata. Ta toob välja, et esiteks on Jeffreyl olemas plaan järgmiseks kümneks aastaks. Kümnendi lõpp on tema algus. Seega püüa samuti luua plaan kümneks aastaks – see paneb mõtlemise tööle.

Hansen soovitab mõelda järgmistele punktidele:

  • Kus tahad sa olla kümne aasta möödumise järel?
  • Mida sa tahad siis teha?
  • Kellega koos?
  • Kui palju raha sa tahad teenida?
  • Kui suureks ja kasumlikuks muutub sinu andmebaas?

Teisena toob Hansen välja, et  kui sa jätkad oma kümne aasta plaani järgimist ja täiendamist, siis turgatavad sulle pidevalt pähe uued ideed. „Kui sul tekib suur idee, siis lisanduvad sellele spontaanselt ka väikesed ideed, mis ütlevad sulle, kuidas oma suurt ideed teostada. Jäta need ideed meelde. Salvesta need. Muuda need ülielusuuruseks,“ annab ta nõu.

Kui sul tekib suur idee, siis lisanduvad sellele spontaanselt ka väikesed ideed, mis ütlevad sulle, kuidas oma suurt ideed teostada.

Foto: GoodNews, Jane Vogt

Kolmandana soovitab Hansen jagada oma unistusi teistega. Rääkida sellest mõttekaaslastele, kes on julged ja entusiastlikud. „Iga kord, kui oma lugu jutustad, on sul uued huvid ja uued ideed. Kirjuta need üles, et võimaldada oma visioonil orgaaniliselt areneda ja kasvada,“ lausub ta.

Neljanda punktina annab Hansen nõu, et tuleks luua peensusteni lihvitud süsteem, rakendada seda korra ja lõigata selle eest saadavat tasu üha uuesti ja uuesti. Ta toob välja, et see ei toimi mitte ainult kirjutamisel, vaid ka frantsiiside loomisel, litsentseerimisel ja mujalgi. Mõtle enda ideedele põhjalikult ja sügavalt.

Kõigele eelpool toodule lisaks on Hanseni sõnul oluline panna paika oma piirid. Ta toob välja, et näiteks Jeffrey kirjutab küll kaks tundi päevas, aga ta mõtleb alalõpmata. Tema soov koostada ja jagada ideid raha teenimiseks on lausa pidurdamatu ja tema jaoks ka väga lõbus. „Miks mitte otsustada, et mis sul ka plaanis poleks, see saab ühtlasi olema lõbus? Miks mitte luua endale elu, mis oleks sinu jaoks lausa ekstaas? Siis võiksid sellele mõeldes öelda: “Ma lõin tõelise meistriteose,“ lausub Hansen.

Meelespea:

  • Püüa luua plaan järgmiseks kümneks aastaks ning mõelda, kus sa tahaksid olla, kellega, mida tahad siis teha, kui palju raha teenida ning kui suureks ja kasumlikuks on muutunud sinu andmebaas.
  • Jätka kümne aasta plaani järgimist ja täiendamist, siis turgatavad sulle pidevalt pähe uued ideed.
  • Jaga oma unistusi teistega. Räägi sellest mõttekaaslastele, kes on julged ja entusiastlikud.
  • Loo peensusteni lihvitud süsteem, rakenda seda korra ja lõika selle eest saadavat tasu üha uuesti ja uuesti.
  • Pane paika oma piirid. Otsusta, et mis iganes sul ka plaanis poleks, saab see olema lõbus.

 

Head Uudised GoodNews