1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Mats Soomre: minu idee on parem kui sinu idee!
Mats Soomre: minu idee on parem kui sinu idee!

Mats Soomre: minu idee on parem kui sinu idee!

Mats Soomre on kirglik golfimängija, hinnatud golfifotograaf ja KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja treener ning Belbini meeskonnarollide atesteeritud esindaja Eestis. Ta on kahekümneaastase aktiivse kogemusega treener, kes on läbi viinud pea tuhat erinevat treeningut ja koolitust.

Mats kirjutab regulaarselt, tema lemmikteemad on meeskond, meeskonnatöö, meeskonna juhtimine ja meeskonnarollid.

Minu idee on parem kui sinu idee

Rusikareegel ütleb, et meeskonnas peab olema erinevat tüüpi inimesi, kelle omadused ja oskused üksteist täiendavad. Kuid erinevused võivad olla ka probleemide allikaks – näiteks kui meeskonnas tekib mõttevahetus kas mõne probleemi lahendamiseks või millegi ebastandardse tegemiseks, võib  meeskonnaliikmete ideede vahel puhkeda võitlus, mitte edasiviiv diskussioon.

Ilmselt on kõik näinud olukorda, kus töises arutelus tahab igaüks oma arvamuse välja öelda, olgu või teist inimest poolelt sõnalt katkestades. Kolleegi arvamuse peale leiab keegi, et see ei kõlba kuhugi ja kolmas hüüatab, et temal on hoopis parem mõte. Selline asjade käik tekitab igal juhul probleemi, sest tegemist ei ole diskussiooniga, millest peaks sündima kokkulepe, vaid väitlusega, mille eesmärk on kellegi idee võitjaks kuulutada.

Kõik kaotavad

Hull on asi siis, kui selline käitumine on järjepidev: see tähendab, et head ideed ei jõuagi lendu tõusta, sest nad surutakse maha enne, kui teema edasi jõuab areneda. See aga omakorda tähendab, et inimesed, kes on meeskonnas mingi valdkonna eksperdid, ei tahagi enam oma mõtteid avaldada ja nõu anda, sest aimavad juba ette, et neid ei kuulata. Nii tekib olukord, kus paljudel ekspertidel polegi enam soovi oma seisukohti välja öelda, sest võistlevas stiilis eneseväljendus ei pruugi olla nende tugevaim külg. Belbini meeskonnarollide järgi on need näiteks Innovaatorid, Hindajad ja Asjatundjad. Neist võibki väitlev meeskond üle sõita, kas siis ekspertide arvamust ebaoluliseks pidades või neile sootuks mitte sõna andes. Kaotavad kõik: nii eksperdid kui ka meeskond tervikuna ja tõhusast (koos)töötegemisest on asi kaugel.

Usalda eksperte!

Meeskonnal on kasulik meeles pidada, et eksperdi arvamust pole põhjust kahtluse alla seada – ta on ju ekspert ja oma pädevust tõestanud. Nii et kui kellelegi eksperdi seisukoht ei meeldi, ei anna see põhjust arvata, et eksperdil pole õigus. Tuleks endalt hoopis küsida, kas minu sõnavõtt annab teemale midagi juurde ja arendab seda edasi, või tahan ma sõna võtta ainult sellepärast, et end esile tõsta ja kolleegi usaldusväärsust kahtluse alla seada.

Ma olen kindel, et usaldamine on otsuse küsimus. Ja kui sina juhina oma meeskonna eksperti ei kuula ega julgusta ka oma meeskonda teda kuulama, siis õpi oma eksperti usaldama või viimase võimalusena vaheta oma ekspert välja, sest järelikult puudub tema vastu usaldus.

Ära eita, vaid tööta kaasa

Tasub rakendada lihtsat põhimõtet: iga idee välja käimisel arutatakse esmalt, miks see idee on hea ja kasulik. Alles siis, kui suurem pilt ja ühine huvi on selge, tasub otsida vigu ja riske. Kui arutelu käigus selgub, et idee tõesti ei lenda ega arene, ollakse selle järelduseni jõutud koos ja rahulikult, mitte üksteist maha tehes. Nii et nipp on lihtne – ära eita, vaid tööta kaasa. Kõigi ideedele peab andma võimaluse!

Mats Soomre, EEK Mainor koostöömudelite ja meeskonnatöö lektor ja KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja treener, Belbin Associates atesteeritud esindaja

ROHKEM MATS SOOMRE ARTIKLEID SAAB LUGEDA SIIT!

 

Head Uudised GoodNews