1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. KASULIKUD NÕUANDED I 5 praktilist sammu stressi ja ärevuse leevendamiseks
KASULIKUD NÕUANDED I 5 praktilist sammu stressi ja ärevuse leevendamiseks

KASULIKUD NÕUANDED I 5 praktilist sammu stressi ja ärevuse leevendamiseks

Maria Baydar on coach, enesearengu õpetaja ja kirjanik, kes on juhendanud paljusid inimesi, aidates neil avastada oma tõelist potentsiaali ja juhtida oma vaimset heaolu paremuse suunas. Baydar usub, et sisemine selgus ja teadlikkuse suurendamine on õnneliku elu võtmed.

Sisemine selgus ja teadlikkuse suurendamine on õnneliku elu võtmed.

Maria Baydar. Foto: Mirjam Veisner

Baydari sõnul on ärevus sageli tingitud alateadlikest pingetest ja allasurutud emotsioonidest. Üks esimesi samme ärevuse maandamiseks on oma tunnete ja mõtete teadvustamine ning selguse loomine. Raamatus “Enesekasutusjuhend” toob Baydar välja praktilised sammud, kuidas hakata ärevust juhtima ning taastada sisemine rahu.

 

  1. Emotsioonide ja mõtete päevik – Baydar soovitab pidada 7-päevast päevikut, kus märgitakse üles kõik tunded ja mõtted, mis päeva jooksul esile tulevad. Päeviku pidamine aitab mõista, millised olukorrad tekitavad ärevust ning millised alateadlikud mustrid esile kerkivad. Mida põhjalikumalt seda harjutust teha, seda suurema tõenäosusega saabub ka selgus ning ärevust saab hakata teadlikult juhtima.
  2. Teadvustamine ja selguse loomine – Ärevuse juhtimise üks peamisi võtteid on teadvustada, mis hetkel toimub ja millised tunded või mõtted domineerivad. Baydar rõhutab, et selguse loomine aitab olukordadesse teadlikult suhtuda ning vältida ärevuse kasvu. Raamatus välja toodud harjutused võimaldavad paremini mõista, millised mustrid ja uskumused on probleemide allikaks ning kuidas neid teadlikult muuta.
  3. Hingamise ja kehalise seisundi juhtimine – Füüsiline seisund mõjutab tugevalt emotsionaalset seisundit. Baydar soovitab tõhusa ärevuse leevendamise viisina sügavat ja rahulikku hingamist. Samuti tuleks pöörata tähelepanu kehahoiakule – sirge selg ja lõdvestunud keha aitavad ärevust vähendada ning pakkuda pingelisele olukorrale kiiret leevendust.
  4. Isiksusevisiooni loomine – Veel üheks oluliseks praktikaks on isiksusevisiooni kirjutamine, kus määratletakse, kelleks soovitakse kasvada ja milliseid omadusi arendada. See harjutus aitab ajule pakkuda uut positiivset sisendit, asendades negatiivsed uskumused toetavate ja jõustavate mõtetega.

Päeviku pidamine aitab mõista, millised olukorrad tekitavad ärevust ning millised alateadlikud mustrid esile kerkivad.

Maria Baydar. Foto: Mirjam Veisner

Meelespea! 

  • Otsusta, kelleks soovid kasvada ja milliseid omadusi arendada.
  • Loo selgust. Selguse loomine aitab olukordadesse suhtuda teadlikult.
  • Pea päevikut. Päeviku pidamine aitab ennast paremini mõista.
  • Õpi sügavalt ja rahulikult hingama.
Head Uudised GoodNews