1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Kas teadsid, kes mõtles välja sõna “feminism”?
Kas teadsid, kes mõtles välja sõna “feminism”?

Kas teadsid, kes mõtles välja sõna “feminism”?

Ben Brooksi kirjutatud ja Heliose kirjastatud raamat “Lood poistest, kes julgesid erineda” on kaunis ja meeliülendav kogumik lugusid, mis on täis imelisi seiklusi. Sobib lugemiseks kõigile, kel jääb vajaka vaprusest, mida on tarvis, et kaaslaste survele vastu seista ja vastuvoolu ujuda. See on hariv ja lõbus lugemine, mis ühtlasi julgustab ja inspireerib.

GoodNews avaldab raamatust katkendi.

Charles Fourier (1772-1837)

Pärast isa surma päris Charles piisavalt raha, et lahkuda kodunt ja rännata läbi kogu Euroopa. Ta oli reisimisest elevil, sest ta oli filosoof, mis tähendas, et suurema osa ajast veetis ta mõtiskledes ja kirjutades, ja mida rohkem ta nägi, seda rohkem tal oli, millest mõtiskleda ja kirjutada.

Kogu selle mõtisklemise ja kirjutamise mõte oli püüd teha maailm kõigi jaoks paremaks kohaks. Hobuvankris rappus ta läbi Prantsusmaa ja mõtles, et üks ilmselgetest asjadest, mida ühiskond teha saaks, oleks kohelda naisi paremini.

Tema kaasajal, üle 200 aasta tagasi, koheldi naisi palju halvemini kui mehi. Naistel ei tohtinud olla oma asju või töökohta ja nad ei tohtinud valimistel osaleda. Enamasti pidid nad kodus olema ja koristama või süüa tegema.

Charlesi meelest ei olnud asi õige. Ta leidis, et meil kõigil peaksid olema elus samasugused võimalused, hoolimata meie soost. Ta polnud küll esimene inimene, kes nii arvas, kuid ta mõtles selle kohta välja sõna, mis võetigi kasutusele. See sõna oli „feminism“, mis õigupoolest tähendabki lihtsalt seda, et poisse ja tüdrukuid tuleks kohelda võrdselt.

Nüüdseks oleme tänu paljude vaprate naiste pingutustele võrdsusele palju lähemalt kui 200 aastat tagasi.

Hämmastaval kombel peame endiselt kasutama sõna „feminism“, sest poisse ja tüdrukuid ei kohelda alati võrdselt, ja kui sinu meelest peaks seda tegema, võid end feministiks kutsuda.

Raamatu saab tellida kirjastuse Helios e-poest!

Head Uudised GoodNews