1. Avaleht
  2. Hingele
  3. INSPIREERIVAD INIMESED INSPIREERIVAD I Kristi Jõeorg: suhtlemise selgeks õppimine aitab elu muuta
INSPIREERIVAD INIMESED INSPIREERIVAD I Kristi Jõeorg: suhtlemise selgeks õppimine aitab elu muuta

INSPIREERIVAD INIMESED INSPIREERIVAD I Kristi Jõeorg: suhtlemise selgeks õppimine aitab elu muuta

Heaolutreener ja koolitaja Kristi Jõeorg nendib, et tunnetas vajadust ennast tervendada, ajal kui suundus õppima psühhoteraapiat. “Alguses tahame loomulikult ju kõiki teisi päästa, aga tegelikult sain aru, et nelja õppeaasta jooksul tegelesin hoopis iseenda päästmisega,” sõnab ta ning meenutab hetke kui oli elukaaslasega saunalaval ja rääkis temaga ausalt oma tunnetest ning küsis, kas mees on valmis võtma teda sellisena nagu ta on ning minema ühisel teel edasi selliselt, et naine ei peaks ennast isikuna ära kaotama. Vastuseks oli jah.

Kristi Jõeorg. Foto: GoodNews, Karen Härms

Uudishimu on kõige aluseks

„Sain aru, et peale kaheksat aastat ma ei olegi oma elukaaslast päriselt veel tundma suutnud õppida selliselt, et tõesti näeksin tema pimenurkasid, tema ootusi ja vajadusi, miks tema teeb oma tegevusi nii nagu teeb. See on ka üks minu missiooni osa – et ma näen, et suhtlemises, üksteise tundmaõppimises, on uudishimu peaaegu kõige aluseks, et mul päriselt ongi huvi teada saada, miks see inimene niimoodi mõtleb, kuidas ta mõtleb ja kustkohast need mõtted tulevad,” selgitab Kristi.

Ajas muutuv suhe on normaalne

Kristi selgitab, et klassikaline juhus miks lõpuks suhtenõustamisse tullakse on see, kui asjad, mis suhte alguses probleemiks ei olnud, aastaid hiljem häirima hakkavad, sest inimesed ise on ajas muutunud, vaatenurgad on teised ja perre on sündinud lapsed.

Klassikaline juhus miks lõpuks suhtenõustamisse tullakse on see, kui asjad, mis suhte alguses probleemiks ei olnud, aastaid hiljem häirima hakkavad.

„Sa küsid, et miks see sokk siin vedeleb? Miks on see, miks on teine ja kolmas? Aga tead, mis tegelikult on jäänud ajas märkamata? See, et sinu enda vajadused ja ootused on jäänud täiesti kõrvale ja sina ise inimesena oled võib-olla iseennast ära kaotanud,“ selgitab ta ning nendib, et on tavaline, et tahetakse tagasi „vana turvalisust“ ehk seisu, kui kõik oli ilus ja etteaimatav. “Sinna ei saa aga midagi teha, et me ajas muutume. Seega on väga oluline teha vahepeal suhtes „stop“ ja mõelda oma peas, millises seisundis sinu suhe täna on ja miks see sellises seisundis on,” nõustab Kristi.

Me kõik oleme erinevad inimesed, erinevate soovide ja vajadustega

Heaolutreener räägib, et on oluline võtta vastu teadmine, et sina ise oled erinev inimene, sinu elukaaslane on sinust erinev ja samuti on ka sinu lapsed omaette isiksused. Lisaks on perekonnas hierarhia, mille järgmisel saab ka pere hästi toimida. „Kui hierarhia, piirid ja rollid on ebaselged võivad tekkida düsfunktsionaalsed suhted. Mingisugused tegevused, üksteise mõistmine, ootuste, vajaduste katmine on läinud segamini,“ selgitab ta ja toob välja, et olulised on kokkulepped ja omavaheliste kokkulepete tegemise oskuse arendamine ning turvalise vestlusstiili läbiviimise oskus, sest nii saavad mõlemad pooled tunde, et neil on võimalus võtta vastutust oma ruumi eest, ilma süü, häbi ja ebapiisavuse tundeta.

Kui hierarhia, piirid ja rollid on ebaselged võivad tekkida düsfunktsionaalsed suhted.

„Selline mõnus, toetav peresuhtlus läbi teadlike suhtlusmudelite ja julguse enda ootusi ja vajadusi väljendada ning ka kuulata teise pereliikme ootusi ja vajadusi, teda paremini mõista, viib igal juhul perekonna palju mõnusamasse, turvalisemasse ja kokkuhoidvamasse kohta,” sõnab ta.

Tervenemine eeldab iseendale otsa vaatamist

Kristi selgitab, et psühholoogilisele nõustamisele tullakse siis, kui tuntakse, et elus on midagi sellist, mis tekitab raskustunnet. „Nõustamises vaatame otsa sellele, kust sa tulnud oled, millised on olnud sinu kogemused, mida oled oodanud ja enda ümber vajanud, aga pole võib-olla saanud ega osanud küsida.“

Nõustamises vaatame otsa sellele, kust sa tulnud oled, millised on olnud sinu kogemused, mida oled oodanud ja enda ümber vajanud, aga pole võib-olla saanud ega osanud küsida.

Ta palub vastuvõtul inimesel lahti kirjeldada teekonna, kuidas ta on näinud iseenda kasvamist ja kujunemist ning varasema tagasiside baasilt võib ta öelda, et on välja toodud, kui olulised on need nii-öelda mustrite ja seoste nägemiste aspektid. „Inimesed ise ei ole osanud näha neid mustreid ja seoseid, kus tegelikult korratakse pidevalt ühte ja sama asja märkamata, et nad on kogu aeg mingisuguses ühes käitumismudelis,“ lausub ta.

Inspireerivaid mõtteid Kristi Jõeorult:

  • Me oleme enda kasvamise teekonna tulemus, me kasvame läbi oma kogemuse, kasvades oma vanematega koos, läbi lasteaia, kooli, töökohtade.
  • Üks suurimaid edu tegureid on see, kui saadakse selgeks suhtlemine – eneseväljenduse, ootuste välja ütlemise, julguse kaudu.
  • Läbi suhtlemise selgeks õppimise hakkavad elus toimuma väga suured muutused.
  • Kui kaotame ära iseennast, ei saa me ennast selgelt väljendada.
  • Kui ise olla rahulolematu, siis see rahulolematus hakkab koheselt projitseeruma ka teise inimese peale.
  • Õnnelik ja rahulolev suhe on täiesti võimalik!
  • Mõnikord juhtub nii, et perekond, mis on saanud alguse, avastab ennast tervikuna punktist, mis on tegelikult selline, millest enam edasi minna ei taha.
  • See on väga oluline, et me kõik tunneme üksteist hästi ja mugavalt oma pere keskel.
  • Meil on väga oluline jõuda iseendas läbi psühholoogilise nõustamise sellesse kohta, et tekib selline ühenduse tunne iseendaga. Senimaani, kuni mina ise ei väljendanud enda vajadusi ja ootusi, ei saanud neid mitte keegi täita.
Head Uudised GoodNews