1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. INSPIREERIVAD INIMESED INSPIREERIVAD I 12 head mõtet rännumees Tom Valsbergilt
INSPIREERIVAD INIMESED INSPIREERIVAD I 12 head mõtet rännumees Tom Valsbergilt

INSPIREERIVAD INIMESED INSPIREERIVAD I 12 head mõtet rännumees Tom Valsbergilt

Tom Valsberg on üle kümne aasta maailmas ringi reisinud, tegeledes muusika ja sõnade ritta seadmisega. Rännakutest inspireeritult on ta kirjutanud palju Indigolaste laule ja avaldanud Eesti Ekspressis luuletusi ja rännulugusid.

Tom Valsberg. Foto: Jana Solom

Siit leiad 12 soovitust ja mõtet Tom Valgbergi raamatust “Kuidas rännata ilma hirmuta”, et ka ise hirmuvabalt rännata.

  • Üks suuremaid takistusi rändamisega alustamisel on mugavustsoon ja meie kodune mõnus sohva. See diivan hõlmab endas sümboolselt kõiki meie mugavusi ja turvalisust tekitavaid harjumusi, mis on küll nauditavad, aga tavaliselt pole eluterved ega arendavad.
  • Ütlen sõpradele: „ Minge reisima ja tulge tagasi alles siis, kui tagasi ei PEA tulema.” Mitte siis, kui keegi tahab, et tuleksite. Mitte sellepärast, et Eesti igatsus on väga suur. Ka mitte selle pärast, et raha saab otsa, sest raha on võimalik alati jooksvalt luua. See kõik möödub ja tagasi on parim tulla siis, kui saad tulla sisemise rahuga. Tulla siis, kui see kõik, mis muidu tagasi turvalisusse kiskus, on lahtunud ja sa tunned end tervikuna, sõltumatuna. Kogemata ise sellise harjutuse läbi teinuna tunnen ma end igal pool vabana ja võin sõita omal valikul ükskõik millisesse maailma otsa, tundmata igatsust, sest ma tean, et Eesti on alati minu kodu ja ta on alati seal kusagil olemas. Ka sõbrad on olemas. Ka pere on olemas.
  • Ühiskonna toimimise nimel on vajalik igaühe panus vastavalt oskustele, aga kas sellepärast peab siis elama selleks, et töötada – või pigem töötada selleks, et elada? Kust läheb piir, mil tööst ning sellega seotud elatuskulude, maksude ja pangalaenude maksmisest on saanud meie elu nii domineeriv osa, et pole aega elust rõõmu tunda ega tegeleda nende asjadega, mis meile tegelikult huvi pakuvad?
  • Töö ei tohiks olla miskit halba, mida ära tehes saab elada. Töö peaks olema asi, mida tehes inimene tunneb end vajalikuna ja mida inimene teeks ka siis, kui ta selle eest raha ei saaks.
  • Kui sulle ei meeldi tänaval müts maas pillimängimine või käsitööjubinate müümine rikastele turistidele, millega õiges kohas teenib mitusada eurot päevas, siis on alati võimalus lihtsalt maailma usaldada.
  • Inimesed, kellel on kindlad oskused, milleks ei ole vaja palju väliseid vahendeid, on üle maailma täiesti hoitud ja hoolitsetud. Sellised on näiteks muusikud, massöörid, reiki-tervendajad, astroloogid, juuksurid ja jooga või mõne muu olulise valdkonna või tehnika õpetajad. Kui valdad midagi, mida tõepoolest inimestel on vaja, siis tööd jätkub.
  • Arukas on arendada end selle nimel, et leida töö, milles sa oled väga hea ja mida saad nautida, aga ära oled pahane, kui sul seda veel ei ole. Oluline on olla tänulik, et sul seegi töö on, mida praegu teed – ja liikuda selle poole, et leida oma tõeline kutsumus. Igaühe jaoks on see olemas, kuid see tuleb sul üles leida.
  • Tark on enne uurida, et kuskil ei toimuks sõda või rahutusi – sinna pole tõesti vaja minna, aga liigne mure homse pärast on asjatu.
  • Reisidel on väga oluliseks faktoriks spontaansus ja kokkusattumused. Muidugi need pole juhuslikud, vaid tegelikult märgid, mis suunavad meid sinnapoole, kus just meie saaksime võimalikult arendava kogemuse.
  • Reisida ilma sihita on justkui elada omamata austust elu suhtes.
  • Üks kõige kindlamaid asju maailmas on see, et miski ei püsi ja kõik muutub. Niisiis võib sellele teadmisele toetuda täie kindlusega ja olla tänulik kõige eest, mis hetkes meile avaldub.
  • Probleemid ja arusaamatused tulevad ja jäävad tulema. Muutub ainult meie võime neid vastu võtta ja lahendada. Aastaid julgelt harjutades suudame ühel päeval (neist) ka kõige raskematest ja lootusetumatest äärmise kergusega jagu saada.
Head Uudised GoodNews