1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Raamatusoovitus
  4. 3 LOOTUSTANDVAT MÕTET I Martin Seligmani “Õpitud optimism” – optimistliku ja tähendusrikka elu võti
3 LOOTUSTANDVAT MÕTET I Martin Seligmani “Õpitud optimism” – optimistliku ja tähendusrikka elu võti

3 LOOTUSTANDVAT MÕTET I Martin Seligmani “Õpitud optimism” – optimistliku ja tähendusrikka elu võti

Martin Seligmani raamat “Õpitud optimism – kuidas muuta oma meelt ja oma elu rõõmsamaks” keskendub positiivse mõtlemise ja ellusuhtumise arendamisele. Positiivse psühholoogia rajaja Seligman uurib, kuidas meie mõttemustrid ja suhtumine mõjutavad elu, pakkudes võimalusi õppida olemaks optimistlikumad, et suurendada elurõõmu ja rahulolu.

Õpitud optimism. Foto: GoodNews, Evelin Kruus
Õpitud optimism. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Raamatus tutvustatakse kolme erinevat õnne vormi: mõnus elu, rahuldust pakkuv elu ja mõttekas elu. “Mõnus elu” keskendub positiivsete emotsioonide maksimeerimisele ja oskusele nautida väikeseid rõõme. “Rahuldust pakkuva elu” põhimõte seisneb meie tugevaimate külgede maksimaalses rakendamises, tänu millele saab igaüks luua endale rahuldustpakkuva elu. “Mõttekas elu” aga viitab suurema eesmärgi leidmisele ja oma tugevuste kasutamisele millegi enesest suurema teenimiseks.

Õpitud optimism. Foto: GoodNews, Evelin Kruus
Õpitud optimism. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Raamat pakub praktilisi õpetusi, mille abil kasvatada positiivseid emotsioone, pikendada nende kestvust ja leida sügavamat tähendust oma tegemistes. See on väärtuslik tööriist kõigile, kes otsivad praktilisi lahendusi negatiivsete mõttemustrite muutmiseks ja raskustega silmitsi seismisel optimistlikuma hoiaku arendamiseks.

Kolm lootustandvat mõtet raamatust:

  1. Viimase viie aasta jooksul on kogu maailma laborid järjekindlalt tootnud teaduslikke tõendeid selle kohta, et psühholoogilised tunnused, eriti just optimism, võivad viia hea terviseni.
  2. Elu toob optimistile samasuguseid tagasilööke ja tragöödiaid nagu pessimistile, kuid optimist elab need paremini üle. Optimist suudab kaotustest taastuda ja kuigi need võivad tema elu vaesestada, võtab ta end kokku ja asub seda uuesti üles ehitama. Ameeriklased tahavad, et neid juhiksid optimistid.
  3. Õpitud optimism aitab inimestel barjääre ületada. Ja mitte ainult üksikindiviididel. Organisatsioonid, nii suured kui väikesed, vajavad optimismi; nad vajavad andekaid ja teotahtelisi inimesi, kes on ühtlasi optimistid. Organisatsioon, mis on täidetud optimistlikest indiviididest (või kus nendega on täidetud vähemalt kõige olulisemad nišid), omad eelist.
Head Uudised GoodNews