1. Avaleht
  2. Hingele
  3. JUBA TÄNA! EESTI MEDITEERIB: Eesti suurima ühismeditatsiooni üks korraldajatest Anja Robaltsenko: mediteerimine sobib igale inimesele
JUBA TÄNA! EESTI MEDITEERIB: Eesti suurima ühismeditatsiooni üks korraldajatest Anja Robaltsenko: mediteerimine sobib igale inimesele

JUBA TÄNA! EESTI MEDITEERIB: Eesti suurima ühismeditatsiooni üks korraldajatest Anja Robaltsenko: mediteerimine sobib igale inimesele

Anja Robaltsenko, kes juhib Art of Living Eesti esindust ja on üks 14. juunil Tallinna Lauluväljakul toimuva ühismeditatsiooni „Eesti mediteerib“ korraldajatest, on öelnud enda kohta, et tema missiooniks on tuua naeratus iga inimese näole. Ta toob välja, et nende organisatsioon on teinud seda juba edukalt üle 40 aasta kogu maailmas ja 20 aastat Eestis. „Mis takistab meid naeratamast? See on väga lihtne – stress, pinged, probleemidesse takerdumine. See hoiab meid kinni kas minevikus, ehk vihas ja ärrituses selle üle, mis kunagi juhtus või tulevikus, ehk kartustes ja ärevuses selle ees, mis tulemas on.“

Mis takistab meid naeratamast? See on väga lihtne – stress, pinged, probleemidesse takerdumine. See hoiab meid kinni kas minevikus, ehk vihas ja ärrituses selle üle, mis kunagi juhtus või tulevikus, ehk kartustes ja ärevuses selle ees, mis tulemas on.

Õpetades inimesele, kuidas vabaneda stressist, jõuab ta olevikuhetke

Anja leiab, et kui õpetad inimesele, kuidas vabaneda liigsest stressist, jõuab ta automaatselt olevikuhetke, mis tekitab temas täiesti uskumatu muutuse. „Õpetame hingamistehnikaid, joogat ja meditatsioone, kus iidsed tarkused on kohandatud sobivaks tänapäevase inimese jaoks,“ räägib ta Art of Living organisatsiooni tegevuse kohta lähemalt ning lisab, et nende tehnikate tõhusust saab tõestada ka numbritega – esindused tegutsevad rohkem kui 180 riigis ja on parandanud miljonite inimeste elukvaliteeti.

Kui õpetad inimesele, kuidas vabaneda liigsest stressist, jõuab ta automaatselt olevikuhetke, mis tekitab temas täiesti uskumatu muutuse.

„Teadmiste jagamise kõrval on Art of Living üks maailma suurimaid heategevusorganisatsioone, panustades üle maailma paljudesse valdkondadesse nagu näiteks haridus, näljahädade leevendamine, joogivee kvaliteedi parandamine, sooline võrdõiguslikkus, kliimasoojenemine, kestlik majandus, looduskatastroofide likvideerimine ja kriisikolletesse abi toimetamine. Kõige selle eesmärgiks on teha sellest planeedist parem paik.“

Anya Robaltsenko

Energial ei ole piire – see liigub kõikjale

Anja on käinud meditatsioone läbi viimas ka vanglates. Ta sõnab, et viimase 10 aasta jooksul on nad Eesti vanglates teinud üle 20 kursuse umbes 220-le kinnipeetavale. Maailma mastaabis on Art of Living viinud läbi kursusi üle 60 riigi vanglates, enam kui 700 000 kinnipeetavale ja tõenäoliselt seeläbi muutnud nende elu. „Miks me seda teeme? See on lihtsalt illusioon, et kui me eraldame need inimesed endast, paneme nad trellide ja kõrge müüri taha, siis nende negatiivne energia ei avalda meile mingit mõju.

Viimase 10 aasta jooksul on nad Eesti vanglates teinud üle 20 kursuse umbes 220-le kinnipeetavale – maailma mastaabis on Art of Living viinud läbi kursusi üle 60 riigi vanglates, enam kui 700 000 kinnipeetavale.

Me käitume nagu laine ookeanis, arvates, et see on täiesti sõltumatu ja ookean ei mõjuta seda. Aga see ei ole nii,“ lausub ta ja tõdeb, et energial ei ole piire – see liigub kõikjale. Isegi kui ühes peres üks liige kannatab, ei ole kogu pere õnnelik. Samamoodi toimub see Anja sõnul ka ühiskonnas. „Me peame leidma viisi, kuidas ületada erimeelsusi, konflikte, vägivalda, pingeid. Peame leidma tee meelerahu juurde ja hakkama sellest lähtuvalt looma rahumeelset ühiskonda. See on igaühe vastutus.“

Me peame leidma viisi, kuidas ületada erimeelsusi, konflikte, vägivalda, pingeid. Peame leidma tee meelerahu juurde ja hakkama sellest lähtuvalt looma rahumeelset ühiskonda. See on igaühe vastutus.

Kui eemaldada negatiivsus, jääb järele ainult positiivsus

Küsimusele, milline oli tagasiside vanglast, vastab Anja, et samasugune nagu kõigil teistel inimestel – vähem stressi, rohkem positiivsust, rohkem energiat, rohkem entusiasmi. „Inimestel ei ole mingit vahet, me kõik oleme tehtud samast ainest. Kõigi sees on ainult positiivne laeng. Nagu aatomis – tuum on positiivne, väline kiht negatiivne. Kui negatiivsus eemaldada, jääb järgi ainult positiivsus. Ja hingamistehnikad ja meditatsioon annavad selles osas hämmastavaid tulemusi. Meie kasutatav hingamistehnika kannab nime Sudarshan Kriya. Seda on uuritud ning selle tõhusus on tõestatud enam kui 100 teadusuuringus. See tehnika viib teid kergesti meditatiivsesse meeleseisundisse.“

Inimestel ei ole mingit vahet, me kõik oleme tehtud samast ainest. Kõigi sees on ainult positiivne laeng.

Milline on sinu sõnum maailmale?

14. juunil toimub Tallinna Lauluväljakul ühismeditatsioon, mille erikülaliseks on inimväärtuste eestkõneleja, kõrgelt hinnatud vaimne juht ja maailma ühe suurima vabatahtliku humanitaarorganisatsiooni Art of Living asutaja Gurudev Sri Sri Ravi Shankar. Miks sellist sündmust aga korraldatakse? Anja toob välja, et elame ajal, mil maailm on täis konflikte, agressiooni, vägivalda ja negatiivsust. Millegipärast on saanud see meie elus normaalsuseks. Art of Living annab Anja sõnul endast parima, et seda muuta. “Üks võimalus selleks on suurte meditatsiooni-, kultuuri- ja muusikasündmuste korraldamine. Viimane suursündmus toimus eelmise aasta oktoobris Washingtonis, kui Capitol Hillsis kogunes Maailma Kultuurifestivalile 1,1 miljonit inimest. 2016. aastal tähistasime Art of Livingu 35. juubelit Maailma Kultuurifestivaliga New Delhis, kuhu kogunes 3,75 miljonit inimest.”

14. juunil toimub Tallinna Lauluväljakul ühismeditatsioon, mille erikülaliseks on inimväärtuste eestkõneleja, kõrgelt hinnatud vaimne juht ja maailma ühe suurima vabatahtliku humanitaarorganisatsiooni Art of Living asutaja Gurudev Sri Sri Ravi Shankar.

Art of Living Eesti esinduse juht leiab, et oluline on suunata oma energia positiivsusele, headusele, üksteise aitamisele ja lõõgastumisele. Ta lisab, et maailmas on liiga palju negatiivsust. Selle tasakaalustamiseks on vaja hakata midagi tegema ja seda on vaja teha kohe. “Kõige mõistlikum on alustada iseendast, oma meeleseisundist – mida me kiirgame välja, milline on meie sõnum maailmale. See on igaühe vastutus. Mis on meditatsioon? Te sulete silmad ja koondate tähelepanu enda sisse. Meditatsioon on suur energiaallikas. Kui meie meel on häiritud, ärritunud või ärevuses, siis kulutame palju energiat ja tunneme  stressi ja väsimust,” lausub ta ja lisab, et kui meel on aga puhanud, avardunud, on meil palju energiat mida jagada. See on positiivsuse, entusiasmi, rõõmu, loovuse allikas, mida saame kasutada, et teha midagi head selle maailma heaks.

Kõige mõistlikum on alustada iseendast, oma meeleseisundist – mida me kiirgame välja, milline on meie sõnum maailmale. See on igaühe vastutus.

“Kui meditatsiooniga tegelevad paljud inimesed, muutub energia tugevamaks, nii et see muudab teie isikliku kogemuse sügavamaks ja võimsamaks ning sellel on tugevam mõju ka teie ümbruskonnale. Kollektiivne meditatsioon mõjutab positiivselt nii inimesi kui ka ümbritsevat keskkonda,” räägib Anja.

Meditatsiooni positiivsed efektid:

Anja toob välja, et maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) kohaselt on tervis määratletud kui: „Tervis on täieliku füüsilise, vaimse ja sotsiaalse heaolu seisund, mitte üksnes haiguse või tervisehäire puudumine.“ Ta sõnab, et vaimne tervis on tänapäeval väga suur probleem. “Depressioon kasvab iga päevaga ja näiteks 2020. aastal oli see USAs krooniliste haiguste seas kolmandal kohal. 2023. aastal tundis 29% ameeriklastest depressiooni sümptomeid.”

Tervis on täieliku füüsilise, vaimse ja sotsiaalse heaolu seisund, mitte üksnes haiguse või tervisehäire puudumine.

Anja selgitab, et Forbes nimetab meditatsiooni 10 teaduslikult tõestatud positiivset efekti, mis põhinevad kaasaegse teaduse uuringutel:

  • Stressi vähendamine
  • Ärevuse juhtimine
  • Depressiooni juhtimine
  • Langetab vererõhku
  • Tugevdab immuunsüsteemi tervist
  • Parandab mälu
  • Reguleerib meeleolu
  • Suurendab eneseteadvust
  • Aitab sõltuvuse ohjamisel
  • Parandab und

„Meditatsioonist on nii palju kasu ja sellel puuduvad negatiivsed kõrvaltoimed. Oleks rumal seda mitte kasutada. Eriti, kui saate seda teha igal ajal kui vaid soovite,“ leiab ta.

Mediteerimine sobib igale inimesele

Mida aga öelda julgustuseks neile, kes ikka veel mõtlevad, et mediteerimine on midagi imelikku? Anja selgitab, et meditatsioon on ainulaadne vahend, mis on väljaspool religiooni, rahvust, keelt, tervislikku seisundit ja kõike muud. See on absoluutselt universaalne ja sobib igale inimesele.  „Ja muide, me satume sageli meditatiivsesse seisundisse, näiteks looduses ilusat päikeseloojangut vaadates. See seisund on WOW! Kui meel rahuneb, lõdvestub, hingamine aeglustub, me justkui tardume selle maailma imetlusse – see ongi meditatsiooni seisund. Eestlased armastavad loodust, nii et see seinund on meile kindlasti tuttav. Meditatsioon on lihtsalt vahend, mille abil saab sellesse seisundisse tagasi pöörduda, millal iganes ja kus iganes sa oled.“

Meditatsioon on ainulaadne vahend, mis on väljaspool religiooni, rahvust, keelt, tervislikku seisundit ja kõike muud.

Ta lisab, et kollektiivset mediteerimist saab võrrelda laulmisega, kas laulda üksi või koos suure kooriga. „Ja see kollektiivne meditatsioon on ainulaadne, sest seda juhendab Sri Sri Ravi Shankar, kes on maailmas hinnatud ekspert meditatsiooni ja inimteadvuse alaste teadmiste alal.“

See kollektiivne meditatsioon on ainulaadne, sest seda juhendab Sri Sri Ravi Shankar, kes on maailmas hinnatud ekspert meditatsiooni ja inimteadvuse alaste teadmiste alal.

Meelt ei saa kontrollida

Selleks, et saavutada rahu suhetes igal tasandil, on Anja meelest vaja rahustada meelt. See on tema sõnul kõige tähtsam, aga kahjuks mitte kõige lihtsam asi, sest meelt ei saa otseselt kontrollida. Ta soovitab meelde tuletada kasvõi seda, kui palju kordi oleme endale öelnud: “homsest hakkan inglise keelt õppima… jõusaalis käima… hommikuti võimlema…“.  „Ja kas me teeme seda? Ei, sest meie mõistus on keeruline ja seda saab võrrelda hüppava ahviga. Öeldakse, et ainus viis meeltega toime tulla on hingamise ja hingamistehnikate abil. Selles osas on Art of Living olnud teerajaja juba üle 40 aasta, kasutades Sudarshan Kriya hingamistehnikat. See aitab vabaneda stressist ja seeläbi saavutada rahu kõikides suhetes.“

Ainus viis meeltega toime tulla on hingamise ja hingamistehnikate abil.

Anja jagab ka oma isikliku rahu ja rõõmsa elu valemit:

„Ma armastan iidseid teadmisi. Minu jaoks on oluline, et kasutatakse teadmisi, mis on ennast tõestanud aastatuhandete jooksul. Ma ei lähe kaasa kõikide moodsate trendidega, mis on täna populaarsed, aga homme on need unustatud,“ selgitab ta ja tõdeb, et ta hindab kõrgelt erinevaid hingamistehnikaid, eriti Sudarshan Kriyat, mida on praktiseerinud 20 aastat. Samuti meditatsiooni ja joogat.

Anjale meeldib mõelda joogast kui keha venitamisest, mida on vaja teha nii füüsilise keha eest hoolitsemiseks kui ka energeetiliste kanalite vabastamiseks blokeeringutest. „Vaadake kasvõi koeri ja kasse või väikesid lapsi, kuidas nad ennast pidevalt venitavad. Samuti on väga oluline toit – see on meie jaoks vahetu energiaallikas. Ja see on väga oluline, mida te oma suhu panete, sest mõne päeva pärast saab sellest teie aju ja hakkab teie elus otsuseid tegema. Siin mängib minu jaoks väga olulist rolli Ayurveda, iidne eluteadus. See on äärmiselt lihtne ja väga tõhus.“

See on väga oluline, mida te oma suhu panete, sest mõne päeva pärast saab sellest teie aju ja hakkab teie elus otsuseid tegema. Siin mängib minu jaoks väga olulist rolli Ayurveda, iidne eluteadus.

Me tuleme siia maailma tühjade kätega ja lahkume siit samamoodi

Selleks, et maailmast saaks parem paik, peaks Anja sõnul iga inimene oma kestast välja tulema ja hakkama jagama. Nimelt tuleme sellesse maailma tühjade kätega ja lahkume sellest maailmast samuti tühjade kätega. Kõik, mille nimel me siin võitleme, jääb siia.

“Peame mõistma, millises maailmas me tahaksime elada. Kui lähete tänavale ja teie kõrval olev inimene kukub maha, kas te aitate teda? Loomulikult! Kui te tahaksite, et teid ennast aidatakse samasuguses olukorras, siis hakake kohe tegutsema, aidake teisi ilma midagi vastutasuks ootamata. Teisi abistamine ja jagamine on inimestele loomuomane,” sõnab ta ja lisab, et tee teistele ainult seda, mida sa tahad, et sulle tehtaks – siis hakkab meie maailm muutuma paremaks kohaks, kus elada. “Meil ei ole teist planeeti. See on meie ainus kodu ja see on kodu kõigile. Me peame lihtsalt õppima, kuidas elada rahus, harmoonias, koostöös ja toetuses ning tähistama seda elu, sest see tõesti väärib tähistamist!”

Kui te tahaksite, et teid ennast aidatakse samasuguses olukorras, siis hakake kohe tegutsema, aidake teisi ilma midagi vastutasuks ootamata,  teisi abistamine ja jagamine on inimestele loomuomane.

Head Uudised GoodNews