1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Zen-budismi õpetaja: üks julgustav sõna, mis on öeldud sõbralikkuse ja lootusega, võib muuta inimese tulevikku
Zen-budismi õpetaja: üks julgustav sõna, mis on öeldud sõbralikkuse ja lootusega, võib muuta inimese tulevikku

Zen-budismi õpetaja: üks julgustav sõna, mis on öeldud sõbralikkuse ja lootusega, võib muuta inimese tulevikku

Ühe Lõuna-Korea mõjukaima zen-budismi õpetaja ja kirjaniku Haemin Sumini raamat “On asju, mida näed vaid hoogu maha võttes” annab võimaluse tegusas ja tormakas elus mõelda ning mediteerida, leida kontakt iseenese lahkema ja arukama poolega. Sumin räägib oma elu näitel, kuidas aitas õpetaja muuta tema suunda ning kinnitab, et just hea sõna muudab inimese tulevikku.

Just hea sõna muudab inimese tulevikku.

Foto: Shutterstock.com

Viiesaja jüngri valgustamise ettekuulutus

Sumin selgitab, et erinevalt kristlusest on budistlikus traditsioonis tuhandeid pühakirjatekste. Mõned on sügavalt filosoofilised, teised peamiselt eluõppetunde sisaldavad lood. Tema lemmikuks on „Lotus Sutra“, kus on nii filosoofilisi õpetusi kui ka didaktilisi jutustusi. “Nagu iga püha tekstiga on – mida rohkem ma seda uurin, seda suuremat aukartust ma selle sügavuse ees tunnen,” kirjutab ta. “Hiljuti „Lotus Sutra“ teksti lugedes köitis mu erilist tähelepanu “Viiesaja jüngri valgustamise ettekuulutus”. Seal kirjeldatakse Buddhat, kes kuulutab oma viiesajale jüngrile ette täielikku valgustatust, öeldes neile, et mingi aja pärast saavad neist kõigist buddhad. Valgustatuse ettekuulutus on nii Buddha garantii kui ka ennustus selle kohta, millal ja mis hetkel tema jüngrid jõuavad budismi viimasesse staadiumisse. Kuuldes Buddha julgustavaid sõnu oma tuleviku kohta, tunneb viissada jüngrit ennast ülendatuna ja tõotab vaimsele tegevusele pühenduda. Alati kui ma satun sellele loole Buddha ettekuulutusest, meenutab see mulle mu algkooliõpetajat Leed, kes ennustas suuri asju minu tuleviku kohta.”

Foto: Pixabay

Lugu õpetajast

Sumin kirjutab, et oli igas mõttes keskmine laps. Keskmise pikkusega ja pärit keskklassi perest. Ta polnud kõige targem õpilane, aga temaga polnud ka probleeme. “Ma mäletan õpetaja Leed kui kolmekümnendate eluaastate keskpaigas olevat ranget naist. Tal oli poeg, kes käis samas koolis – ma tundsin teda kaunis hästi, sest me õppisime kunagi ühes klassis. Ühel päeval, kui ma hakkasin pärast kooli üle õue kodu poole minema, tuli õpetaja Lee poeg minu juurde ja kutsus mind enda juurde koju mängima – ta ütles, et vanemad ostsid talle mõned uued mänguasjad. Tundsin suurt kiusatust minna, aga kartsin, et satun õpetaja Leega kokku. Mu kõhklust mõistes kinnitas sõber, et tema ema tuleb harva enne kella nelja koju. Olingi siis nõus temaga kaasa minema ainult juhul, kui saan enne nelja lahkuda,” meenutab ta.

Lastel oli väga tore uute mänguasjadega mängida. Sumin kirjutab, et lasi end mängust kaasa haarata, nii et unustas kella vaadata, kuni korraga läks uks lahti ja õpetaja astus sisse. “Tõmbusin pingule, muretsedes, et saan karistada, sest mängin siin hoopis kodutöö tegemise asemel. Minu üllatuseks tervitas õpetaja Lee mind aga avala naeratusega. Ta rääkis minuga soojalt ja embas mind, nagu ma oleksin tema poeg. Tema embusest sain aru, et ta on tegelikult lahke ja sõbralik inimene, aga ta pidi end koolis rangena näitama, et klassi ohjes hoida. Ta andis mulle maiustusi, mida jagas oma pojalegi ainult erilistel puhkudel,” meenutab ta. Kui ma neid sõin, paitas õpetaja õrnalt ta pead ja ütles: „Sinust saab hea õpilane ja eeskuju oma sõpradele. Olen kindel, et sinust saab tubli inimene, tänu kellele jõuab tarkus ja õnn paljudeni.“

Foto: Shutterstock.com

Head sõnad motiveerivad töötama

Sumin ütleb, et tema noor süda oli liigutusest hingetu. Pärast seda päeva õppis ta kõvasti ja püüdis teistele õpilastele eeskujuks olla. “Kuna õpetaja Lee mind usaldas, otsustasin talle mitte pettumust valmistada. Minus on saanud see, kes ma olen, tänu neile sõnadele, mis ta mulle tol pärastlõunal ütles. Ilma tema lahkete sõnadeta poleks mul olnud julgust akadeemiliselt edasi liikuda ega saada õppejõuks ja vaimseks õpetajaks,” on ta kindel.

„Lotus Sutra“ kohaselt kuulutab Buddha oma jüngritele tulevikku, sest tal on üleloomulik võime ette näha, millal nad saavutavad kõrgeima astme. Aga Sumin ei usu, et nad said automaatselt valgustatuks, kui võtsid vastu Buddha ettekuulutuse – ta usub, et see oli paljuski seotud Buddha usuga neisse, mis motiveeris neid kõvasti töötama, et saavutada seda, mida õpetaja ette kuulutas. Nagu need õpetaja Lee sõnad Sumini jaoks, muutsid ka Buddha usaldavad sõnad ja armastav pilk viiesaja jüngri elu. Üks julgustav sõna, mis on öeldud sõbralikkuse ja lootusega, võib muuta inimese tulevikku, nii nagu see muutis viiesaja jüngri ja Sumini elu.

Üks julgustav sõna, mis on öeldud sõbralikkuse ja lootusega, võib muuta inimese tulevikku.

Head Uudised GoodNews