1. Avaleht
  2. Jooga ja meditatsioon
  3. VÕTA AEG MAHA I TantsuGeen klubis toimub Ma Armastan Iseend jooga
VÕTA AEG MAHA I TantsuGeen klubis toimub Ma Armastan Iseend jooga

VÕTA AEG MAHA I TantsuGeen klubis toimub Ma Armastan Iseend jooga

Juba täna õhtul kell 19.00 toimub Tantsu- ja fitnessiklubis TantsuGeen M.A.I jooga. Tegemist on aktiivse treeninguga, mis lõppeb alati meditatsiooniga. M.A.I jooga toimub igal kolmapäeval.

M.A.I jooga ehk Ma Armastan Iseend jooga põhineb vinyasa joogal. See on treening, mille sisuks on katkematus voos liikumine ühest asendist teise arendades nii lihasvastupidavust, paindlikkust ja tasakaalu.

Treening, mille sisuks on katkematus voos liikumine ühest asendist teise arendades nii lihasvastupidavust, paindlikkust ja tasakaalu.

Mai-Liis Kivistik. Foto: Airi Leon

Tundi iseloomustab teadlik merekohina ehk ujjayi hingamine. Tegemist on aktiivse treeninguga, mis alati lõppeb meditatsiooniga. Esimeses pooles tõstetakse pulssi ja liigutakse yang energias ning teises osas venitatakse yin energias.

Kes on Mai?

„Olen üle 10 aasta tegelenud tippspordiga, võistlustantsuga, seejärel õppinud arvukatel joogakoolitustel nii Eestis kui ka välismaal. Olen elukestev õppija ja läbinud erinevaid jooga- ja tervisealaseid koolitusi alates 2013. Oman rahvusvahelist joogatreeneri paberit RYT 200 ning lisaks olen täiendanud end lastejooga õpetajana ning näojooga valdkonnas,“ räägib enda kohta Mai.

Mai-Liis Kivistik. Foto: Airi Leon

Jooga aitab vabaneda valust

Jooga on keha ja vaimu arendamine, mis sai alguse umbes 5000 aastat tagasi Vedade ajast. See ei nõua praktiseerimiseks usulist valikut. Läänes hakkas jooga populaarsust koguma 19. sajandi lõpus. Tänapäeval on jooga harjutused laialt tuntud oma asenditega, mida kutsutakse asanateks. Need ei kuulunud üldse India algsete joogatraditsioonide hulka. Füüsiline ettevalmistus polnud seal eesmärk, selle asemel keskenduti vaimsuse arendamisele hingamis- ja meeleharjutuste kaudu.

Foto: Shutterstock

Klassikalise jooga isa on Patanjali, kes kirjutas kuulsad jooga Suutrad. Need on tekstid, mis pakuvad raamistikku inimese meisterlikkuse arendamiseks. Lisaks annavad mõista, kuidas meelt vallata, emotsioone juhtida ja vaimselt areneda. See on üks praktilisemaid joogatekste, mida kõik saavad oma igapäevaelus kasutada.

Mõned inimesed arvavad ekslikult, et joogaga alustamiseks peavad nad olema noored ja painduvad. „Enne uude tantsutrenni minekut ei pea me ka teadma, kuidas tantsida. Alusta ja proovi julgelt ning märkad peagi, kuidas joogapraktika aitab muutuda pehmemaks, paindlikumaks ja avada meelt. Jooga annab sulle sisemise tasakaalu, oskuse emotsioone juhtida ja loomulikult toonuses keha. Üks olulisemaid kohti treeningus on oma lülisamba teadlik sirutamine. Me teeme seda päeva jooksul liiga vähe,“ selgitab Mai.

Hetkel, kus märkame liikuvusega probleemi on Mai sõnul tegemist sellise kombinatsiooniga, kus agonist (lihas, mis annab peamise jõu liigutusele) on nõrk ja antagonist (agonisti vastaslihas) on liiga pinges. „Pinge kehas on tema viis meile märku anda ja tähelepanu küsida. Jooga aitab valust vabaneda,“ lisab ta.

Head Uudised GoodNews