1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. VIIS TIIBETLAST I Mis on “Viis tiibetlast” ja kuidas seda teha?
VIIS TIIBETLAST I Mis on “Viis tiibetlast” ja kuidas seda teha?

VIIS TIIBETLAST I Mis on “Viis tiibetlast” ja kuidas seda teha?

Enesearengu teejuht Tiit Trofimov selgitab oma raamatus “Lõpp on algus. Julgus elada iseendana”, et “Viis tiibetlast” sobib inimesele, kes soovib tegeleda joogaga kodus, ilma joogatundi minemata.

Trofimovi kogemus “Viie tiibetlasega”

Trofimov räägib, et “Viie tiibetlase“ harjutustest kuulis ta õigupoolest enne, kui ma üldse oma esimesse joogatundi jõudis. “Lugesin Robin Sharma raamatut “Mees, kes müüs maha oma Ferrari”, kus raamatu peategelane neid harjutusi tegi; mind hakkas see huvitama ja ma ostsin raamatu, mis rääkis neist harjutustest põhjalikumalt,” meenutab ta.

Ta nendib, et alguses tundus talle muidugi kogu see asi ülepaisutatud müüdina, aga olles kümme aastat oma kehaga iga päev tegelenud, võib ta öelda, et need harjutused toimivad.

Tegemist on viiest harjutusest koosneva seeriaga, mis töötab kogu keha korralikult läbi, alates lihastest kuni seedeorganiteni, paneb energiakeskustes energia liikuma, muudab sind painduvamaks ja tugevamaks, parandab koordinatsiooni ja tõstab une kvaliteeti. Neid harjutusi teevad Tiibeti mungad igal hommikul.

Trofimov tegi iga harjutust alguses viis korda ja tõstsin korduste arvu iga päev ühe või kahe võrra, kuni jõudis kahekümne üheni, rohkem ei soovitata ta neid korraga teha. “Soovitan ka sul alustada väiksemast korduste arvust, sest sa ei tohiks hakata nende käigus hingeldama, rahulik ja aeglane hingamine on väga oluline,” räägib ta.

Neid harjutusi teevad Tiibeti mungad igal hommikul.

  1. harjutus

Seisa sirgelt, tõsta käed õlgade kõrgusel kõrvale ja pööra peopesad alla. Pöörle päripäeva nii mitu korda, kui mitu kordust sa täna kõiki harjutusi plaanid teha.

Traditsioonilises “Viies tiibetlases” pööreldakse päripäeva, aga kui sulle vastupäeva paremini sobib, siis võid ka seda teha.

  1. harjutus

Lama selili, käed kõrval, peopesad vastu maad, varbad enda poole. Aja sõrmed ja varbad nii laiali kui saad. Hinga nina kaudu sisse, tõsta samal ajal jalad üles 90-kraadise nurga alla ja tõmba lõug vastu rinda. Hoia kaks–kolm sekundit. Suu kaudu välja hingates lase jalad ja pea alla.

  1. harjutus

Tõuse põlvili ja suru päkad vastu maad. Toeta käed tuharate alla. Koos sissehingamisega vii ennast kergelt vibusse ja ava südamekeskus – vii õlad taha, pea kuklasse ja rindkere taeva poole. Hoia kaks–kolm sekundit, too koos väljahingamisega lõug rinnale ja venita selja kumeraks ajamisega selle ülaosa.

  1. harjutus

Istu sirgelt, jalad õlgade laiuselt ees, pöiad enda poole. Pane käed tuharate kõrvale maha, sõrmed jalgade poole. Lõug tõmba vastu rinda. Koos sissehingamisega tõsta puusad üles, kõverda põlved ja vii pea taha. Käed-jalad on keha suhtes 90-kraadise nurga all, kõrvalt vaadates peaksid sa välja nägema nagu laud. Hoia paar-kolm sekundit ja tule välja hingates lähteasendisse.

  1. harjutus

Lähteasend on kõhuli, rindkere on tõstetud sirgetele kätele, jalad on õlgade laiuselt sirgelt ja toetuvad päkkadele. Hinga sisse ja hoia paar sekundit. Koos väljahingamisega tõsta puusad üles, nii et su keha moodustab põranda suhtes kolmnurga. Suru kannad maha, nii et sa tunned, kuidas reied ja puusad venivad. Hoia kaks-kolm sekundit ja sisse hingates mine lähteasendisse.

 

Head Uudised GoodNews