1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. VIDEO! Roland Tokko: kui tahad edu, otsi edukate seltskonda ja tee asju teistmoodi
VIDEO! Roland Tokko: kui tahad edu, otsi edukate seltskonda ja tee asju teistmoodi

VIDEO! Roland Tokko: kui tahad edu, otsi edukate seltskonda ja tee asju teistmoodi

Edu Akadeemia juht Roland Tokko valis pärast gümnaasiumi lõpetamist eriala, mis oli kellegi teise, mitte ta enda soov. TTV saates „Terve tervis“ jagas ta nõuandeid, kuidas valedest valikutest tingitud masendusest üle saada ja eluga edukamalt edasi minna.

„Väga paljud inimesed on omadega kuskil kinni. Ma ise olin puntras, kui lõpetasin kooli ja ei teadnud, mida ma oma elust tahan. See on paljude koolilõpetajate seis – nad ei tea, mida edasi teha. Sealt tihtilugu algab allakäigutee,“ tõdes Roland Tokko oma kogemusi jagades. „Läksin ülikooli õppima eriala, mida ma ise ei valinud, arvasin, et keegi teine teab paremini, mis on minu jaoks oluline. Ma läksin õppima valdkonda, mis oli 180 kraadi vastupidine minu olemusele.“

Tagantjärgi oskab ta hinnata, miks inimesed lähevad õppima või töötama vastavalt kellegi teise nägemusele ja valedel põhjustel, olgu selleks siis hea palk või ala mainekus. Nad ei kuula oma südame häält, mida nad ise tahaks tegelikult teha. Näiteks Rolandile meeldis muusika, aga kuna tundus, et on vaja valida mingi „kindel“ eriala, tundus muusika kõrvalise asjana, pigem hobina.

Tema silmi avas see, kui ta 2007. aastal leidis enda jaoks enesearengu raamatud ja hakkas neid lugema. Esimese asjana peab ta nüüd mustast august väljatulemiseks oluliseks: kui sa oled raskes seisus, siis tuleks leida enda ümber inimesi, kellel läheb paremini ja jälgida, mida nad teisiti teevad.

„Teine asi on mõista, et ka mina ise saan oma elus muutusi teha, ka mina saan ühel hetkel elada sellist elu, kus mul silmad säravad. Ma aeg-ajalt lähen õhtul magama nii, et ma ei jõua ära oodata, et saaks juba hommikul ärgata, sest ma tean, et nii ägedad asjad on ees ootamas,“ rääkis Roland Tokko. „Varem see ei olnud nii, ma tundsin ennast aastaid tagasi seesmiselt väga negatiivsena, ma ei uskunud endasse ja arvasin, et ma ei ole piisavalt hea, mul käisid sisemised vihahood, kuigi väljast paistsin võib-olla selline tore ja rõõmus. Oluline on leida inimesi, kes on selle teekonna läbinud, kes on samuti olnud selles augus ning siis aru saada, mida nad on teinud ja lõpuks hakata uskuma, et ka sinul on see võimalik. Kui sa oled parasjagu mustas augus, siis sa ei taha mitte midagi teha, mitte kedagi näha ja usk on viimane asi, mis mõttesse tuleb. Ometi on võimalik sellest seisust välja rabeleda.“

Rolandi hinnangul enamik inimesi teeb ise oma elu keerulisemaks, luues endale probleemse olukorra, stressi. „Kindlasti on ka mingid välised tegurid, mis seda halvas mõttes toetavad, aga me siiski ise loome endale probleeme juurde ja neid ei saa lahendada sama mõtteviisiga, millega oleme need tekitanud. Albert Einstein on öelnud, et see on „hullumeelsuse valem“: sa teed samu asju korduvalt, aga loodad saada teistsugust tulemust. See on ka see, mida ma ümberringi näen: stressis inimesed teevad üha samu asju ja mõtlevad, et miks nad ei tunne end paremini.“

Kui inimene on psühholoogiliselt raskes olukorras, ei suuda ta lahendust välja mõelda. Oluline on leida seda toetav keskkond, kus saad end paremini tunda. „Meie aju üks peamisi funktsioone on kohaneda oma keskkonnaga. Kui sa oled ümbritsetud inimestega, kes räägivad negatiivsetest asjadest, kes kurdavad, kui halvasti neil läheb, siis see negatiivsus võimendub,“ netis Roland. „Tuleks leida keskkond, kus on inimesed, kellel läheb hästi ja kes on positiivsed. Sinu aju ja alateadvus hakkab siis iseenesest tööle, hakkab otsima, et mida nad siis teevad ja miks neil siis parem on?“

Rolandil järgnes enesearengu raamatute lugemisele enesearengu koolitustel käimine. „Alguses mul ei olnud üldse mingit usku sellesse. Mõtlesin, et miks nad annavad raha inimesele, kes neile lihtsalt räägib midagi. Tegelikult on see minu elu väga palju muutnud,“ kinnitas Roland Tokko, kes korraldab nüüd ise koolitusi ja veab Edu Akadeemiat. Ta soovitab endiselt: leidke üles need inimesed, kellel läheb elus kuidagi paremini, püüdke nende edust aru saada ja pääseda nende ringi, nendega suhelda ja midagi koos teha. Osalege ka erinevatel enesearengu koolitustel, mis erinevates valdkondades edasi aitavad.

VAATA TELESAATE “TERVE TERVIS” KORDUST!

Roland Tokko juhtimisel toob Edu Akadeemia 5. novembril Eesti suurimale seminarile Robin Sharma, kelle raamatuid on müüdud miljoneid.

Kanadalane Robin Sharma on õigupoolest advokaat. See tähendab automaatselt, et kõik, mida ta räägib, on loogiline. Ja et tema jutt on šarmantne, sest Põhja-Ameerika kohtusaalides pole muidu lööki. Aga Sharma ei vaevanud ennast kohtupidamisega kaua, vaid kirjutas hoopis raamatu “Lugu mungast, kes müüs maha oma Ferrari”. Aastaks 2013 oli seda müüdud juba üle 3 miljoni eksemplari. Hiljem läks arvepidamine sassi.

Liiatigi kirjutas Sharma Ferrarita munga eneseabiraamatuid järjest juurde: „Perekonnatarkused mungalt, kes müüs maha oma Ferrari“, „Salajased kirjad mungalt, kes müüs maha oma Ferrari“, „Pühamees, surfar ja tegevjuht“, „Teejuht inimliku suuruse juurde“, „Juhtimistarkus“, „Juht ilma tiitlita“, „Avasta oma saatus“.

Põhimõtteliselt on Sharma liidrite liider. Juhtide juhtija. Või kuidas teisiti nimetada meest, kelle teadmisi ammutavad nii rokkstaarid kui ka ettevõtlusmiljardärid? Tema juhtimismeetodeid kasutavad NASA ja Coca-Cola, Nike ja Microsoft, Starbucksist rääkimata. Ja varsti kuulute nende hulka võib-olla ka teie.

Aita Nurga Toimetaja