1. Avaleht
  2. Hingele
  3. VIDEO I Mis on koputamisteraapia ja kuidas sellega iseseisvalt viha, hirmu ja kurbust leevendada?
VIDEO I Mis on koputamisteraapia ja kuidas sellega iseseisvalt viha, hirmu ja kurbust leevendada?

VIDEO I Mis on koputamisteraapia ja kuidas sellega iseseisvalt viha, hirmu ja kurbust leevendada?

Holistilise Teraapia Instituudi lõpetanud terapeut, harfimängija, muusikalooja ja vaimsete praktikate õpetaja Kreet Rosin-Pindmaa sõnab, et ei ole võimalik ennast terveks vihastada. Ta usub, et rahu maailmas saab alguse rahust meis eneses. Küll aga ei ole halb ükski emotsioon – kahjustavaks muutuvad emotsioonid alles siis, kui on liiga intensiivsed, kui surume neid alla, nii et need viivad meid enda keskmest liiga kaugele. „Terapeudina näen sageli, et inimestes pulbitseva viha all on tegelikult kurbus, hirm seoses teadmatusega ja hirm, et nad ei suuda kontrollida tekkinud olukorda ning tunne, et neid ei armastata ega tunnustata,“ nendib ta.

Rahu maailmas saab alguse rahust meis eneses.

Emotsioonide vabastamisest

Kui emotsioonid on meie sisse kogunenud, tuleb need vabastada. Kreet sõnab, et selleks sobib hästi koputusteraapia. Koputusteraapia on lihtne energia-psühholoogiameetod, kus Hiina meditsiinis nõelravis kasutatavaid akupuntuuri punkte vajutatakse sõrmeotstega, et vabastada häirivaid tundeid, emotsioone, uskumusi, mõttemustreid, emotsionaalseid traumasid. Koputamine aitab ka suurendada sisemist rahulolu, tasakaalu ja harmooniat.

Koputamine aitab ka suurendada sisemist rahulolu, tasakaalu ja harmooniat.

Koputusteraapias kasutatakse reeglina kahte sõrme – nimetissõrme ja keskmist sõrme. Koputuse tugevus on pigem õrn kui tugev, kindlasti peab vältima endale haiget tegemist. Enne koputama asumist tasub juua toasooja vett, see võiks olla vähemalt toasoe. Kreet hoiatab, et kui oled lapseootel, väldi kõhupiirkonnas koputamist.

Kuidas koputada?

  • Säti ennast istuma nii, et sul on jalad kindlalt maas ja kujuta ette, et sinu jalgade alt ulatuvad juured välja sügavale maapõue nagu võilillel või tammepuul. Mässi kujutluses otsad ümber maatuuma, nagu lill või puu, mis saab maalt toitu ja energiat.
  • Hinga oma juurte kaudu maa väekat energiat ning välja hingates vabasta kõik see, mille aeg on saanud ümber.
  • Jäta juured maapõue, siis on sul kindel olemine ja vali välja üks konkreetne olukord, mille seonduvalt on su sees stress, pinge, viha, ärevus või frustratsioon.
  • Määratle vihatunde intensiivsus 0-10 skaalal.
  • Koputuspunktid asuvad kahe kulmu vahel, silma välinurgas, silma all, nina all, lõua all, rangluu all, kaenla all, umbes 10 sentimeetrit kaenlaaukudest allpool ja roiete peal.
  • Koputades mõtle või ütle kaasa: „Kuna minu sees on vihatunne, mille all kumab kurbus või hirm, aktsepteerin selle ja väärustan end sellisena, nagu ma olen ja aktsepteerin ka seda, kuidas ma tunnen.“
  • Tunneta seda, mis su sees toimub ja hinda, kas vihatunne on läinud väiksemaks.

Head Uudised GoodNews