1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Maria Baydar: kuidas maandada ärevust ja leida selle põhjused?
VIDEO I Maria Baydar: kuidas maandada ärevust ja leida selle põhjused?

VIDEO I Maria Baydar: kuidas maandada ärevust ja leida selle põhjused?

Maria Baydari kirjutatud ja JES kirjastuse välja antud “Enesekasutusjuhend” on teadliku elamise teejuht ja praktiline abiline oma sisemaailma mõistmiseks ja korrastamiseks. Teises peatükis räägib Maria, mis on ärevus ja kuidas sellega toime tulla.

Jesper Parve ja Maria Baydar. Foto: Marleen Jürgens

Keha sunnib inimest puhkama

Tänapäeval on paljudele ärevushäired suureks mureks. Maria selgitab, et ärevus on tegelikult normaalne tunne, mis on meie kõigi elus ja aitab isegi paremat sooritust teha. Aga kui ärevus väljub kontrolli alt, võib see muuta inimese igapäevaelu päris piinarikkaks.

Maria ütleb, et kui inimene hakkab kogema kontrolli alt väljunud ärevust, on see tavaliselt märguanne ja äratuskell keha poolt, et ta on enda eest hoolitsemise unarusse jätnud.

Maria Baydar. Foto: Marleen Jürgens

Ta lisab, et kontrolli alt väljunud ärevus võib muutuda eluohtlikuks ja kahjustavaks. Kui inimene on pikka aega olnud pingeseisundis ja surunud alla oma tõde, siis hakkab keha ja alateadvus end iseenda eest kaitsma, kus iga väiksem asi muutub ülepingeks.

Kontrolli alt väljunud ärevus võib muutuda eluohtlikuks ja kahjustavaks.

Keha sunnib inimest puhkama. Sunnib inimest enda eest hoolitsema, endale olemas olema, endas alla surutud asju teadvustama. Inimene vajab vaimset restarti, puhkust, endaga kontakti taastamist, oma keskme leidmist ja tugevdamist.

„Ärevushäiretest välja tulemine võtab aega ja tuleb olla endaga leebe,“ ütleb Maria.

Kuidas ärevust maandada?

  • Sageli on väga suureks abiks emotsioonide ja mõtete päevik, mis on esimene viis, kuidas oma ärevus kontrolli alla saada.
  • End jälgides, emotsioonid, mõtted ja ärevad tunded kohe rahunevad. See on paljude ärevushäiret kogevate inimeste lemmik harjutus, mida jätkatakse pikaajaliselt.

Maria soovitab mõõta iga päev oma ärevust skaalal ühest kümneni ning teadvustada, miks ärevus tekkis. See aitab ärevustunnet lahustada ja teadvustada.

Head Uudised GoodNews