1. Avaleht
  2. Hingele
  3. VIDEO I Liis Kuurme: valu tunda ja nutta, viha tunda, pettumust, kurbust ja enesehaletsust tunda on täiesti okei
VIDEO I Liis Kuurme: valu tunda ja nutta, viha tunda, pettumust, kurbust ja enesehaletsust tunda on täiesti okei

VIDEO I Liis Kuurme: valu tunda ja nutta, viha tunda, pettumust, kurbust ja enesehaletsust tunda on täiesti okei

Infovälja- ja sagedusterapeut Liis Kuurme usub, et emotsioonid käivad inimeseks olemise juurde. Tunda valu, viha, pettumust ja kurbust on normaalne ning inimlik. Vaata videoblogist ilusaid ja ehedaid mõtteid.

“Täna ma soovin jagada teiega oma mõtteid, väga ausalt ja ilma maskideta. Ma ei naerata teile täna tavapäraselt, sest luban endal inimesena olla teie ees samuti haavatud, kurb ja pettunud, see ehe inimene oma kõiksuguste varjunditega, sest kuidas muidu saaksin mõista kõike seda, mis toimub inimloomuses igapäevaselt,” räägib Liis oma videoblogis. “Ma ei hakka teile rääkima viirustest. Ma ei hakka teile rääkima vandenõuteooriatest. Ma ei hakka teile täna rääkima, kuidas hakkama saada hirmuga, ebakindlusega, paanikaga jne. Tegelikult elab praegu iga inimene tõenäoliselt üle väga palju seda, millest tal varem ei olnud aimugi.”

Lugu, mida Liis soovib vaatajatega jagada, on aus väljendus sellest, et absoluutselt kõik inimesed omavad erinevaid emotsioone. Miks nad omavad? Just seetõttu, et me ei ole ise need tunded ja emotsioonid, aga meil on siiski võimalus neid kõiki tunda, me ju omame neid ja aegajalt on meil neid vaja, neid nii-öelda keerulisemaid ja raskesti mõistetavaid tundeid, nagu näiteks hirm ja teadmatus tuleviku ees, ka kogemused.

Liis on taibanud seda, et võib, saab ja peab olema kuulajatele abiks ja toeks, terapeudiks, nõustajaks, iseäranis just seetõttu, et temas on olemas kõik need kogemused, mida abivajajad tulevad talle jagama. “Jah, mul ei ole võibolla olnud füüsilisi sümptomeid ja haigusi, nii nagu mõnel teisel, kuid kõik, mis see endaga kaasa toob, alates surmahirmust, üksindusest, kibedatest pisaratest, lõpetades ükskõik, mille muuga, on ka minu sees kogetud ja kogen neid täpselt samamoodi nagu iga teine inimene,” räägib ta.

Valu tunda ja nutta, viha tunda, pettumust, kurbust ja enesehaletsust tunda on täiesti okei, sest see ongi meie inimlik reaktsioon sellele, mis toimub ümberringi. Me olemegi tulnud siia elama inimestena, miks seda siis eitada? Miks me peaksime koguaeg pöörduma ja püüdma midagi parandada nii kui midagi ebamugavat või ebameeldivat tuleb? “Ma saan ka täna väga selgelt aru sellest, et kõik negatiivsed, rasked ja valusad hetked on väga tugevalt mugavusstsoonist ja heaolutundest välja tulemine. Teinekord need õpetavad meid rohkem,” räägib Liis.

Head Uudised GoodNews