1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. VERONIKA LUGEMISSOOVITUSED I Millal sul viimati päriselt lõbus oli?
VERONIKA LUGEMISSOOVITUSED I Millal sul viimati päriselt lõbus oli?

VERONIKA LUGEMISSOOVITUSED I Millal sul viimati päriselt lõbus oli?

Lugemishuviline Veronika Tigasoo jagab oma lugemissoovitusi heade uudiste portaalis ja Instagrami kontol Midaminaloen. Sellel korral soovitab ta lugemiseks kirjastuselt Rahva Raamat Catherine Price`i raamatut “Lõbu vägi. Kuidas end taas elusana tunda”.

Elamine toimub igal hetkel. Ka praegu

Millal sul viimati lõbus oli? Päriselt lõbus! Millal oli viimane kord, kui sa olid millestki kaasa haaratud, täiesti kohal, vaba häirivatest mõtetest oleviku või tuleviku kohta? Võib-olla sa naersid koos sõbraga, tutvusid mõne uue paigaga, tundsid end veidi mässumeelsena, proovisid midagi esimest korda…Vahet pole – sul tuli naeratus näole ja sa tundsid, et elad.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

„Lõbu vägi” aitab autori Catherine Price`i sõnul mõista, milles seisneb tõeline lõbu ja kuidas selliseid hetki oma ellu juurde tekitada. Samuti saab raamatust teada, kuidas ära tunda võltslõbu.

Elamine ei alga alles siis, kui meil pole enam ühtegi vastamata kirja või kui võidame mõne vaidluse ühismeedias või saame ametikõrgendust. See toimub igal hetkel. Ka praegu.

Elamine ei alga alles siis, kui meil pole enam ühtegi vastamata kirja või kui võidame mõne vaidluse ühismeedias või saame ametikõrgendust. See toimub igal hetkel. Ka praegu.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Veronika sõnab, et raamat oli hea meeldetuletus kohalolu harjutamiseks, telefonist eemaldumiseks ja päriselt elu nautimiseks. „Nii tegime terve perega ühel õhtul spontaanse veesõja elutoas. Uskumatu, kui tihti ma kipun üle mõtlema ja keelan endal tõelist lõbu tunda.“

Mõtteid raamatust “Lõbu vägi. Kuidas end taas elusana tunda”:

  • Ekraanide ja seadmete vältimisest tekib palju head, muu hulgas vaikust ja rahu. Vaiksed hetked võivad tunduda ebamugavad, kuid need annavad su ajule hingamisruumi ja aega leiutada uusi ideid.
  • Erinevalt paljudest enesearendamisprojektidest, mis nõuavad meilt tahtejõudu ja enesedistsipliini, et sel moel mingi sihini jõuda, muudab lõbu seadmine prioriteediks meie elu kohe rõõmsamaks ja nauditavamaks.
  • Meie tõelised lõbu hetked on need hetked, mis jäävad meelde. Need on kogemused, mis teevad elu elamisväärseks. Selliste mälestuste emotsionaalne jõud tõestab, et tõeline lõbu pole kaugeltki tühine, vaid pigem sügav kogemus.
  • Tõelises lõbus koonduvad ühte mängulisus, ühendustunne ja kulgemisseisund. Alati, kui need kolm seisundit samaaegselt esinevad, kogeme tõelist lõbu.
  • Mängulisus, ühendus ja kulgemine julgustavad meid mõneks ajaks loobuma seesmistest tõketest ja maskidest, mida kanname, mistõttu inimesed mainivad, et tõeliselt lõbutsedes saavutavad nad ühenduse oma tõelise minaga.
  • Lõppude lõpuks on suur osa sellest, mille pärast me praegu nii väga muretseme ja stressis oleme, täiesti tähendusetu.
  • Praeguseks pole suur osa meie ekraaniajast enam teadlik valik: seadmed kontrollivad meid, mitte vastupidi. Me oleme nendega suhtes ja see pole terve suhe.
  • Kahtlemata me kasutame telefoni nagu narkootikumi: otsime sellest mõnulaksu ja võimalust emotsionaalset valu vältida. Aga me ei taha (või ei suuda) ikkagi tunnistada selle probleemi tõsidust, kuna see on nii laialt levinud.
  • Kui ekraaniaja ja muu elu tasakaal on paigast ära, kahjustab see meie suhteid, tegutsemistõhusust ning vaimset ja füüsilist tervist. See muudab meid õnnetumaks ja me jääme kiratsema. See viib meid kaugemale päriselt olulistest asjadest, tekitab sisemist tühjustunnet ja kahjustab meie suutlikkust tõeliselt lõbutseda.
  • Mõned eksperdid usuvad, et üksilduse ja sotsiaalse isoleerituse terviseriskid on võrreldavad viieteistkümne sigareti suitsetamisega päevas.
  • Lisaks sellele, et huumor tõstab meie tuju ühel või teisel hetkel, aitab see pikemas perspektiivis vähendada stressi ja ärevusega seotud tervisehädade riski, nagu südamerabandus ja insult. Lisaks on avastatud, et huumori hindamine parandab lühimälu vanematel inimestel.
  • Kui oled ära õppinud mängulisust, ühendust ja kulgemist ära tundma, kui need aset leiavad, ja saanud aimu sellest, milline tõeline lõbu sinu jaoks tundub, siis järgmine samm on aru saada tõelise lõbu eeltingimustest ja sellest, millised on sinu isiklikud lõbumagnetid ja lõbutegurid.
  • Kui tahad, et lõbust saaks teenäitaja su elus, siis pead tegema püsivaid muudatusi oma elus ja mõttelaadis, et tõeline lõbu ei jääks vaid juhukülaliseks, vaid alatiseks kaaslaseks.
  • Ühtlasi tasub endale selgeks teha, et lõbusama elu üles ehitamine ei tähenda kohustustest kõrvale hiilimist. Sa võtad lihtsalt sihiks asjad, mis annavad sulle lisajõudu ja tekitavad põnevust, ning see protsess suurendab su vastupanuvõimet ja kingib sulle rohkem energiat kõige muu jaoks.
  • Kui sa leiad, et sinu suhted sõprade või laste või abikaasaga on kõige tähtsamad asjad su elus, siis tuleb neid ka nõnda kohelda – loobuda segajatest siis, kui oled nendega koos.
  • Elu on liiga lühike, et ümbritseda end inimestega, kes panevad sind end halvasti tundma.
  • Meelel on kombeks uusi mõtteid luua, sest meel lihtsalt on selline. Kui me ei anna endale vaimset ruumi, ei suuda me kunagi otsustada, mis on tegelikult meie tähelepanu ja aega väärt. Me lähme siis lihtsalt kaasa mis iganes mõtete ja ideedega, mida meel loob.
  • Kui üritad oma meelt rahustada, aga kohtad pidevalt segajaid, siis ei tasu ennast süüdistada – see on täiesti normaalne. Tõsiasi, et sa oma mõtteid märkasid, annab märku edust.
  • Mida suuremat kirge mõne tegevusega seoses tunneme, seda motiveeritumad oleme sellega tegelema, seda enam rõõmsat energiat sellest sünnib ja seda elusamalt me ennast tunneme – ning seda suurem on tõenäosus, et see loob tõelist lõbu.
  • Lõbusaks inimeseks ei sünnita, vaid see on arendatav oskus, ja palju suuremal määral, kui me arvame.
  • Kui sa oled teiste vastu tähelepanelikum, tahavad nad rohkem sinuga koos olla.
  • Rohkem lõbu saab ligi meelitada nii, et harjutad ennast teistele teadlikult tähelepanu pöörama, kui sa nendega koos oled.
  • Mida paremini sa tead, mis on su isiklikud lõbumagnetid ja lõbutegurid, ning mida omasemaks saab sulle lõbus mõttelaad, seda lihtsam on ära tunda kohti-võimalusi, mis lõbu ligi tõmbavad ja millest osasaamiseks tasub seega pingutada, ning seda tõenäolisemalt saab ka sinust endast lõbumagnet.
  • Kui me kõik tähtsustaksime senisest enam mängulisust, ühendust ja kulgemist, siis muutuks maailm paremaks.
  • Lõbutsemine pole ainult inimese heaolu tagajärg, vaid selle põhjus. Lõbutsemine aitab meil maailmaga ühenduses olla. See annab meile jõudu ja toidab hinge. See ühendab meid. See tuletab meile meelde, kes me kunagi olime ja kes me tahame olla.
Head Uudised GoodNews